Δευτέρα 6 Ιανουαρίου 2025

Θ. Παπαλάσκαρης: «“Δήμος Αλεξανδρούπολης”: Το “υψηλό αιολικό δυναμικό” των προστατευόμενων περιοχών “Natura 2000”»

Γράφει ο Θωμάς Κ. Παπαλάσκαρης,
Π.Ε. Πολιτικός Μηχανικός MSc.:

Το υψηλό “αιολικό δυναμικό” των περιοχών “Natura 2000” του “Δήμου Αλεξανδρούπολης, Νομού Έβρου” ενδέχεται να εγείρει αυξημένο ενδιαφέρον για την τοποθέτηση ανεμογεννητριών για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας μέσω της αιολικής ενέργειας. Συγκεκριμένα, (σύμφωνα με τον «Παγκόσμιο Ανεμολογικό Άτλα» ή αλλιώς “Global Wind Atlas”), η μέση ταχύτητα του ανέμου στις περιοχές “Natura 2000” του “Δήμου Αλεξανδρούπολης, Νομού Έβρου” κυμαίνεται μεταξύ των τιμών “5,74-10,70 μέτρα/δευτερόλεπτο (m/sec) (σε υψόμετρο 200 μέτρων)”, όταν σε ολόκληρο/ολόκληρη το/την εύρος/έκταση του “Δήμου Αλεξανδρούπολης, Νομού Έβρου” κυμαίνεται μεταξύ των τιμών “5,23-11,18 μέτρα/δευτερόλεπτο (m/sec) (σε υψόμετρο 200 μέτρων)” [1,3,4,5,7].

Εικόνα 1.    Η απεικόνιση του “αιολικού δυναμικού” των περιοχών «Natura 2000” του “Δήμου Αλεξανδρούπολης, Νομού Έβρου”, (“γαλάζια” διαβαθμισμένη απόχρωση, ανάλογα με το πόσο μεγάλη είναι η μέση ταχύτητα του ανέμου σε “m/sec” όπου όσο πιο σκούρα είναι η γαλάζια απόχρωση τόσο μεγαλύτερη είναι η μέση ταχύτητα του ανέμου σε “m/sec” και κατά συνέπεια το αντίστοιχο αιολικό δυναμικό), τα όρια των περιοχών “Natura 2000” (περιγράμματα με “μαύρης απόχρωσης” διακεκομμένη γραμμή), οι οικισμοί του “Δήμου Αλεξανδρούπολης, Νομού Έβρου” (κουκκίδες και γράμματα με “μαύρη απόχρωση”) και τα όρια του “Δήμου Αλεξανδρούπολης, Νομού Έβρου” (περίγραμμα με “μαύρης απόχρωσης” συνεχή γραμμή) [1,3,4,5,7].

Στην παρακάτω εικόνα εμφανίζεται το συνολικό δυναμικό του “Δήμου Αλεξανδρούπολης, Νομού Έβρου”, σε ολόκληρο/ολόκληρη το/την εύρος/έκταση του “Δήμου Αλεξανδρούπολης, Νομού Έβρου” το οποίο συγκεκριμένα κυμαίνεται, (όσον αφορά την μέση ταχύτητα του ανέμου), μεταξύ των τιμών “5,23-11,18 μέτρα/δευτερόλεπτο (m/sec) (σε υψόμετρο 200 μέτρων)” [1,3,5,7].

Εικόνα 2. Η απεικόνιση του “αιολικού δυναμικού” ολόκληρου του “Δήμου Αλεξανδρούπολης, Νομού Έβρου”, (“γαλάζια” διαβαθμισμένη απόχρωση, ανάλογα με το πόσο μεγάλη είναι η μέση ταχύτητα του ανέμου σε “m/sec” όπου όσο πιο σκούρα είναι η γαλάζια απόχρωση τόσο μεγαλύτερη είναι η μέση ταχύτητα του ανέμου σε “m/sec” και κατά συνέπεια το αντίστοιχο αιολικό δυναμικό), τα όρια των περιοχών “Natura 2000” (περιγράμματα με “μαύρης απόχρωσης” διακεκομμένη γραμμή), οι οικισμοί του “Δήμου Αλεξανδρούπολης, Νομού Έβρου” (κουκκίδες και γράμματα με “μαύρη απόχρωση”) και τα όρια του “Δήμου Αλεξανδρούπολης, Νομού Έβρου” (περίγραμμα με “μαύρης απόχρωσης” συνεχή γραμμή) [1,3,5,7].

Τέλος, στην παρακάτω εικόνα εμφανίζονται οι συνολικές καμένες εκτάσεις του “Δήμου Αλεξανδρούπολης, Νομού Έβρου”, από την τελευταία καταστροφική πυρκαγιά που έπληξε την ευρύτερη περιοχή [1,3,5,6,7].

Εικόνα 3. Η απεικόνιση των “καμένων εκτάσεων” ολόκληρου του “Δήμου Αλεξανδρούπολης, Νομού Έβρου”, (“ανοιχτή κόκκινη” απόχρωση, τα όρια των περιοχών “Natura 2000” (περιγράμματα με “μαύρης απόχρωσης” διακεκομμένη γραμμή), οι οικισμοί του “Δήμου Αλεξανδρούπολης, Νομού Έβρου” (κουκκίδες και γράμματα με “μαύρη απόχρωση”) και τα όρια του “Δήμου Αλεξανδρούπολης, Νομού Έβρου” (περίγραμμα με “μαύρης απόχρωσης” συνεχή γραμμή) [1,3,5,6,7].

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη