Πέμπτη 2 Μαΐου 2024

Ιδρύεται η Πανεπιστημιακή Αστυνομία – Οι λεπτομέρειες

Το δημόσιο συμφέρον, το οποίο συνίσταται στην προστασία της δημόσιας τάξης και ασφάλειας αλλά και στην ίδια τη διασφάλιση της ακώλυτης άσκησης της ακαδημαϊκής ελευθερίας και επιβάλλει την αστυνόμευση στους χώρους των ΑΕΙ, επικαλείται το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) κρίνοντας νόμιμη τη σύσταση Πανεπιστημιακής Αστυνομίας.

Σε ανακοίνωση του προέδρου του Ανωτάτου Δικαστηρίου, Δημήτριου Σκαλτσούνη μετά την ολοκλήρωση της διάσκεψης της Ολομέλειας υποστηρίζεται χαρακτηριστικά πως «δεν παραβιάζει τις αρχές της ακαδημαϊκής ελευθερίας και της πλήρους αυτοδιοίκησης των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων η σύσταση Πανεπιστημιακής Αστυνομίας (Ομάδες Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων –ΟΠΠΙ), οι οποίες συγκροτούνται (και) από ειδικούς φρουρούς οι οποίοι προσλαμβάνονται προς τούτο, λαμβάνουν ειδική εκπαίδευση, δεν φέρουν πυροβόλο όπλο και υποχρεούνται να συνεργάζονται με τις πανεπιστημιακές αρχές και όργανα».

Παράλληλα, κρίθηκε ομόφωνα ότι «από καμία διάταξη του ν. 4777/2021 δεν προκύπτει ότι τίθενται σε κίνδυνο οι ατομικές ελευθερίες (συνδικαλιστική, ανάπτυξης της προσωπικότητας, προσωπική, κίνησης και εγκατάστασης)».

Όπως αναφέρει σε ανάρτησή της στα social media η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως «Προχωράμε δυναμικά την πολιτική μας για ένα σύγχρονο, ασφαλές περιβάλλον γνώσης, διδασκαλίας, έρευνας, όπως αξίζει στα ΑΕΙ μας. Η Παιδεία αλλάζει στην πράξη».

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email