Παρασκευή 19 Απριλίου 2024

Ιερά κειμήλια από τον Πόντο σε ναό της ΑΜΘ, αφιερωμένο στα άμωμα θύματα του Ποντιακού Ελληνισμού (+photos)

Χώμα από διάφορες περιοχές της ιστορικής πατρίδας, του Ευξείνου Πόντου έχει σε περίοπτη θέση στο γραφείο του, δίπλα από μία κεμεντζέ, ο μητροπολίτης Δράμας Παύλος. Προορίζεται να τοποθετηθεί στην Αγία Τράπεζα, κατά τα εγκαίνια του Ιερού Ναού Μεταμορφώσεως του Σωτήρος.

Ένας ναός που κατασκευάζεται πάνω στη θέση του παλαιού ναού της Ιεράς Λαυρεντιανής Μονής Μεταμορφώσεως του Σωτήρος – Νέα Σουμελά, στη δυτική είσοδο της μακεδονικής πόλης.

Δε θα μπορούσε να γίνει και διαφορετικά, αφού ο μητροπολίτης έχει αποφασίσει να αφιερώσει το ναό στη μνήμη των θυμάτων του Ποντιακού Ελληνισμού, ώστε να αποτελεί ένα ζωντανό μνημείο.

Άλλωστε και ο πρώτος κτήτορας, ο μητροπολίτης Λαυρέντιος, αφιέρωσε τον πρώτο ναό, μόλις το 1927, στη μνήμη τους, τοποθετώντας μάλιστα στην ανατολική πλευρά του ναού την εξής επιγραφή «Τον υπέρ πίστεως και πατρίδος μαρτυρησάντων Ποντίων αιωνία η μνήμη».

Αυτήν ακριβώς την επιγραφή επανατοποθέτησε και ο δεύτερος κτήτορας, ο μητροπολίτης Παύλος, στο κτηριακό συγκρότημα.

Ο εισερχόμενος στο ναό αντικρίζει ένα σταυρό λαυξευμένο στην πέτρα, την οποία ο δεσπότης Δράμας έφερε το 1995 από την Κρώμνη του Πόντου, από τον εκεί Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, του συνοικισμού Αλχαζάντων. Στα δύο προσκυνητάρια στην είσοδο του ναού θα τοποθετηθούν ψηφιδωτές εικόνες του Αγίου Ευγενίου πολιούχου Τραπεζούντας και του Αποστόλου Ανδρέα, ενώ στο ενσωματωμένο παρεκκλήσι του ναού, που θα τιμάται στην Παναγία Σουμελά, θα υπάρχει πιστό αντίγραφο της εικόνας που βρισκόταν στο ιερό μοναστήρι των Ποντίων, στο όρος Μελά. Σε τρεις αψίδες στον εξωτερικό χώρο της εκκλησίας, στη νότια πλευρά, θα υπάρχει η ψηφιδωτή κτητορική επιγραφή.

«Στο σημείο αυτό θα ανεγερθούν τα κτήρια της μονής. Η πέτρα με το σταυρό ήρθε από την Κρώμνη και ενώ την πήγα στην αρχή στην Παναγία Σουμελά, στο Βέρμιο, για κάποιο λόγο δεν τη χρησιμοποίησα. Όταν ήρθα και βρέθηκα εδώ στη Νέα Κρώμνη και στο ναό της Μεταμορφώσεως κατάλαβα ότι δεν ήταν τυχαίο. Προοριζόταν γι’ αυτόν ακριβώς το χώρο. Τα πλακάκια του ναού είναι ανάγλυφα και ήρθαν από την Τουρκία. Τεχνική rumi, χειροποίητα και κατασκευάζονται στη Νικομήδεια. Είναι τα φημισμένα πλακάκια iznik. Μάρμαρα μας παραχώρησε τοπικός επιχειρηματίας. Τα δε μαρμάρινα κουφώματα των παραθύρων μία άλλη δραμινή επιχείρηση. Για την κατασκευή του ναού χρειάζονται πολλά χρήματα και έχω βγει στη… ζητιανιά, για να τα συγκεντρώσω. Πιστεύω ότι τα εγκαίνια θα γίνουν σε ένα χρόνο από τώρα. Το ναό αυτό θα προικοδοτήσω με πολλά ιερά κειμήλια από τον Πόντο, εικόνες, ιερά λείψανα, ευαγγέλια, τα οποία θα βρίσκονται στη διάθεση των προσκυνητών. Μεταξύ αυτών και η θαυματουργή εικόνα του Αγίου Γεωργίου Χαλιναρά από την ομώνυμη μονή της Χάρσερας στην Αργυρούπολη», λέει με συγκίνηση ο μητροπολίτης Δράμας Παύλος.

Διαβάστε περισσότερα στο pontosnews.gr

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη