Παρασκευή 26 Απριλίου 2024

Ιωβηλαίο έτος για την Μητρόπολη Αλεξανδρουπόλεως το 2023

Με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την ίδρυση της Ιεράς Μητροπόλεως Αλεξανδρουπόλεως δρομολογούνται οι επετειακές εκδηλώσεις.

Την Τρίτη 6 Δεκεμβρίου θα εκτεθεί σε παλλαϊκό προσκύνημα η εφέστιος εικόνα του Πολιούχου  και το τεθησαυρισμένο ιερό λείψανο του Αγίου.

Η Μητρόπολη Αλεξανδρουπόλεως δημιουργήθηκε τον Νοέμβριο του 1922 με Πατριαρχική απόφαση στην οποία περιήλθαν  κομμάτια των Μητροπόλεων Αίνου Μαρώνειας και Διδυμοτείχου.

Ο Μητροπολίτης κ. Άνθιμος μιλώντας στην ΕΡΤ Ορεστιάδας αναφέρθηκε στην βαρύτητα που θα δοθεί  στις εκδηλώσεις ώστε μέσα από αυτές να φανούν οι συνθήκες ιδρύσεως μιας Μητροπόλεως .

Οι συνθήκες του χθες με το σήμερα. Μήπως κάποια γεγονότα επανέρχονται σήμερα και θα πρέπει να έχουμε μια πρόνοια για το μέλλον .

Για το σκοπό αυτό όπως ανέφερε,  οι Μητροπολίτες Διδυμοτείχου κ. Δαμασκηνός και Μαρώνειας κ. Παντελεήμων θα είναι οι σημερινοί ομιλητές καταθέτοντας ιστορικά στοιχεία αφού οι Μητροπόλεις τους ήταν οι μητέρες της Μητροπόλεως Αλεξανδρουπόλεως

Όλο το έτος 2023 θα περιλαμβάνει μια ποικιλία εκδηλώσεων ομιλίες θεατρικά Ορατόριο κ.α. με τον ανάλογο προβληματισμό για το τώρα και το αύριο.

Ομιλητές εξειδικευμένοι θα αναλύσουν το πώς προοιωνίζεται το αύριο

Η κορύφωση των εκδηλώσεων θα πραγματοποιηθεί την  14ης Μαΐου στα Ελευθέρια της πόλεως με την παρουσία και του Αρχιεπισκόπου  Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερωνύμου.

Ο κ. Άνθιμος συμπλήρωσε πως όλες οι εκδηλώσεις θα περιέχουν μέσα τους έντονο προβληματισμό αφού πολλά αλλάζουν στον τόπο μας. «Οι μετακινήσεις πληθυσμών στην Ευρώπη, από την Ασία και την  Αφρική φέρνουν  μια  έντονη πολιτιστική διαφοροποίηση στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό και μέσα σε αυτόν πρέπει να υπάρξουν οι Μητροπόλεις οι πολιτικοί και κοινωνικοί θεσμοί έστω και να τροποποιηθούν έστω και αν  αλλάζουν τα σύνορα, αυτό που όλοι ζητούν σήμερα. Όχι όμως με βίαιο τρόπο αλλά με ειρηνικό»

Σκέψη του Σεβασμιοτάτου Αλεξανδρουπόλεως είναι όλο αυτό να τεθεί και σαν ερώτημα στα νέα παιδιά , της γνώσης και των παραστάσεων  για το τι σημαίνει μια Μητρόπολης σήμερα; Αν χρειάζεται να  έχει λόγο ύπαρξης αν εξυπηρετεί σε κάτι.»

Ερωτήματα για προβληματισμό αλλά και για προετοιμασία γι’ αυτό που έρχεται .

Πηγή: ΕΡΤ Ορεστιάδας

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη