Παρασκευή 19 Απριλίου 2024

Κάλεσμα για την ταινία “Πέντε”… μια δικιά μας Εβρίτικη ταινία που αφορά την ιστορία μας

Στην αυγή της νέας δεκαετίας η ιδιαίτερή μας πατρίδα εορτάζει τα 100 χρόνια από την ευλογημένη στιγμή κατά την οποία (ξανά) ανέπνευσε ελεύθερο αέρα μετά από 550 χρόνια στυγνής σκλαβιάς. Η επέτειος αυτή, δηλαδή τα 100χρονα της απελευθέρωσης και της ενσωμάτωσης της Θράκης στον εθνικό κορμό, συμπίπτουν με δύο ακόμα σημαντικά γεγονότα δηλαδή με τα 200 χρόνια από την έναρξη της ελληνικής επαναστάσεως και τα 200 χρόνια από το (άγνωστο) ολοκαύτωμα της Σαμοθράκης,  το οποίο έλαβε χώρα την 1η Σεπτεμβρίου του 1821. Μάλιστα το συγκεκριμένο ολοκαύτωμα ήταν το πρώτο (!) που συνέβη στην επαναστατημένη πατρίδα μας!

Με αφορμή αυτήν την τριπλή επέτειο επιθυμούμε την άγνοια για το παρελθόν μας να την αντικαταστήσουμε με την γνώση φέρνοντας (επιτέλους) στο προσκήνιο την πραγματική ιστορία του τόπου μας και να την αφηγηθούμε μέσα από την παραγωγή μιάς ιστορικής κινηματογραφικής ταινίας .

Η ένδοξη, και τραγική συνάμα, τοπική μας ιστορία ποτέ δεν μνημονεύτηκε από την επίσημη ιστοριογραφία της πατρίδας μας.

Ελάχιστες πηγές αναφέρονται σε αυτήν με αποτέλεσμα η λήθη να έχει επηρεάσει την συλλογική μας μνήμη ακόμα και σε τοπικό επίπεδο.

Αυτό πρέπει να αλλάξει ώστε να γνωστοποιήσουμε σε όλον τον κόσμο πως κι εμείς συμμετείχαμε ενεργά στον αγώνα για την εθνική παλιγγενεσία! Θα πρέπει  η Θράκη να μπεί στο «κάδρο» της ελληνικής επανάστασης καθώς πάντα είχε κοινή πορεία με τον υπόλοιπο ελληνισμό! Ας  μην επιτρέψουμε να ξεχαστούν σελίδες λαμπρής ιστορίας, ηρωισμού και θυσίας!

Ο σκοπός του όλου εγχειρήματος στηρίζεται στην ιδέα μεταφοράς του ξεσηκωμού της Θράκης μαζί με τον υπόλοιπο ελληνισμό το 1821, την συγκλονιστική ιστορία των Πέντε Νεομαρτύρων (εκ Σαμοθράκης) αλλά και του (άγνωστου) ολοκαυτώματος της Σαμοθράκης στην «μεγάλη οθόνη», μέσω κινηματογραφικής ταινίας μεγάλου μήκους,  ώστε να γίνει ευρέως γνωστή μια πραγματική τοπική ιστορία, ένα απαράμιλλο ηρωικό και ομολογιακό γεγονός, σε όσους περισσότερους ανθρώπους γίνεται. Μια ιστορία που διαδραματίστηκε στην Σαμοθράκη αλλά και στην Μάκρη Αλεξανδρούπολης, πριν από 200 χρόνια περίπου. Μια συγκλονιστική ιστορία  ξεσηκωμού, πόθου για ελευθερία, πόνου, ξεριζωμού, προσπάθειας, αγώνα, θάρρους, θυσίας και ελπίδας. Μια ιστορία με συμπυκνωμένα και αναρίθμητα μηνύματα χαμένη στην λήθη και στην αφάνεια, όπως και τόσες άλλες. Μια ιστορία που μπορεί να επαναφέρει στο προσκήνιο ξεχασμένες αρετές και αξίες

προβάλλοντας και προάγοντας, συγχρόνως, τα ήθη τα έθιμα και το πολιτιστικό υπόβαθρο του τοπικού ελληνικού στοιχείου εκείνης της ταραγμένης περιόδου.

Μια ιστορία που θα αναδείξει την ευρύτερη περιοχή μας αλλά και την ιδιοπροσωπία της. Η Θράκη, ως γνωστόν, πάντα έπασχε από επίσημες καταγραφές, είτε ιστορικών είτε πολιτιστικών γεγονότων. Αυτό επιθυμούμε να το αλλάξουμε με αυτήν την κινηματογραφική

παραγωγή, τα γυρίσματα της οποίας θα πραγματοποιηθούν στην Σαμοθράκη, στην Μάκρη, στον  υπόλοιπο Νομό  Έβρου αλλά  και σε όλην την Θράκη. Μια ταινία που θα επικεντρωθεί, στο μεγαλύτερό της μέρος, στους πέντε μήνες (Απρίλιος – Αύγουστος) κατά τους οποίους το νησί έζησε ελεύθερο καθώς διώχθηκε όλη η τούρκικη φρουρά.

 Παράλληλος στόχος, πέραν της ιστορίας αυτής καθ’ αυτής, είναι να αναδείξουμε τις παραδοσιακές μουσικές μας, τις τοπικές παραδοσιακές φορεσιές μας, την ντοπολαλιά μας, τις ομορφιές του τόπου μας, τα πολιτιστικά μας μνημεία, τα τραγούδια μας, τους  χορούς μας, τα έθιμά μας. Στην ουσία επιθυμούμε να πραγματοποιήσουμε ένα ενιαίο πολιτιστικό δρώμενο, μια πολιτιστική καταγραφή, μέσα από μια ιστορική κινηματογραφική ταινία εν είδει παρακαταθήκης για τις επόμενες γενιές, για όλον τον ελληνισμό και για όλην την ομογένεια η οποία «διψά» για παραγωγές τέτοιου είδους καθώς οι ιστορικές ταινίες από την πατρίδα  είναι είδος δυσεύρετο για τους Έλληνες του εξωτερικού!

Σ’αυτό το σημείο να τονίσουμε πως η δημιουργία ιστορικής ταινίας, τέτοιας θεματολογίας, έχει το προτέρημα πως θα βλέπεται συνεχώς και επαναλαμβανόμενα καθώς επετειακά πάντα θα υπάρχει ενδιαφέρον, ως είθισται. 

Με αρωγούς την τοπική μας Μητρόπολη (με πρωτοστάτη τον Μητροπολίτη μας κκ Άνθιμο), τον τοπικό σύλλογο  Σαμοθρακιτών  Ν. Έβρου αλλά και όλην  την τοπική κοινωνία της Θράκης, ευελπιστούμε για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα και σας θέλουμε όλους μαζί μας.

Όλα είναι έτοιμα. Το σενάριο τελειωμένο, διορθωμένο και αγορασμένο από το σωματείο μας. Οι συνεργασίες, οι επαφές, τα συνεργεία και η όλη παραγωγή είναι στο στάδιο της αναμονής. Οι προσπάθειες πρέπει να ενταθούν ώστε με ένα αξιόλογο χρηματικό ποσό που θα μαζευτεί να φέρουμε κι ένα αξιοπρεπές αποτέλεσμα το οποίο θα είναι αντάξιο της ιστορίας που πραγματευόμαστε.

Σας καλούμε συλλογικά να πράξουμε τα δέοντα .

Με τιμή:  Πολιτιστικό Σωματείο «Εκκίνηση»

 Αλεξανδρούπολη Ιούνιος 2020

Επικοινωνία: somateio.ekkinisi@yahoo.com Τηλ. 6948806255 – 2551033313

Αρ.Λογαριασμού: Συνεταιριστική τράπεζα Δράμας ΙΒΑΝ: GR2008800100003010301586100   (για εξωτερικό: STEO GR21)

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη