Τρίτη 30 Απριλίου 2024

Κάρτα Αγρότη. Τα σοβαρότερα προβλήματα που δημιουργούνται στον αγροτικό κλάδο μέχρι στιγμής

Η καθυστέρηση των δηλώσεων της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης (ΟΣΔΕ), δημιουργεί ποικίλα προβλήματα στην έλλειψη ρευστότητας στον αγροτικό κλάδο. Όπως ήταν αναμενόμενο το
μεγαλύτερο πρόβλημα το αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι, οι οποίοι αυτήν την περίοδο θα
ήθελαν να μπορούν να αγοράσουν ζωοτροφές, πριν να ξεκινήσουν τα αλώνια.

Το πρόβλημα δημιουργείται κυρίως διότι δεν καταφέρουν να αγοράσουν στα αλώνια, τότε τα σιτηρά θα τα πάρουν οι έμποροι και θα τα βάλουν στις αποθήκες, ώστε να τα πουλήσουν αργότερα σε
υψηλότερη τιμή.

Όπως γινόταν στο παρελθόν, κάθε χρόνο η Κάρτα Αγρότη, προέβλεπε την προείσπραξη του 80% της βασικής και πράσινης ενίσχυσης, που θα εισέπρατταν το κάθε έτος ενίσχυσης οι αγρότες. Φέτος όμως, βάση των πρόσφατων αλλαγών με τη Νέα ΚΑΠ 2023-2027, η Πράσινη Ενίσχυση (πρασίνισμα), καταργείται με τον τρόπο που την γνώριζαν μέχρι πρότινος οι αγρότες.

Όπως επίσης δημιουργείται και θέμα με τους νεοεισερχόμενους κτηνοτρόφους, οι οποίοι δεν μπορούν να λάβουν την Κάρτα, διότι οι τράπεζες δεν γνωρίζουν το ποσό της ενίσχυσης που θα λάβουν.

Αναλυτικότερα, παρότι έχει παρέλθει περίοδος ενός μήνα από την υπογραφή του νέου Μνημονίου Συνεργασίας τραπεζών με το ΥπΑΑΤ, για την προσφορά της «Κάρτας του Αγρότη» και στη νέα προγραμματική περίοδο, λόγω των αλλαγών στις ενισχύσεις έχει δημιουργηθεί θέμα. Μερικές τράπεζες που την ενεργοποίησαν είχαν όριο πίστωσης για το έτος 2023 την βασική ενίσχυση, που λάμβαναν τα προηγούμενα έτη ενώ άλλες τράπεζες δεν προχώρησαν σε ενεργοποίηση, καθώς περιμένουν να ολοκληρωθεί η διαδικασία του ΟΣΔΕ.

Όλη αυτή η κατάσταση δημιιουργεί προβλήματα έλλειψης ρευστότητας για την αγορά ζωοτροφών στους κτηνοτρόφους. Οι δε γαλακτοβιομηχανίες αναμένουν την πτώση της τιμής των ζωοτροφών, για να μπορέσουν να βρουν πρόσφορο έδαφος ώστε να δικαιολογήσουν την πτώση των τιμών του παραγωγού στο γάλα.

Όπως και να έχει δύσκολες αναμένονται οι επόμενες ημέρες τόσο για τους κτηνοτρόφους, όσο και για την ηγεσία του ΥπΑΑΤ.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη