Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2024

Κίνδυνος εκτόξευσης του λογαριασμού ρεύματος ακόμη και στα… 250 ευρώ τον μήνα – Πόσο επιβαρύνονται τα νοικοκυριά

O εφιάλτης του πολέμου για τα νοικοκυριά στην Ελλάδα αποτυπώνεται με έναν αριθμό. Αν οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος στην αγορά χονδρικής παραμείνουν εκεί που είναι σήμερα, τότε ο μηνιαίος λογαριασμός θα εκτιναχθεί στα 150 ευρώ ποσό τριπλάσιο σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό. Σε αυτό το ποσό μάλιστα, ενσωματώνεται και η κρατική επιδότηση των 40 ευρώ που δίνει μέχρι σήμερα το κράτος.

Πόσος θα ήταν ο αντίστοιχος λογαριασμός του Φεβρουαρίου; 110 ευρώ. Άρα μόνο από την αύξηση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος, ένα απλό νοικοκυριό με πολύ χαμηλή κατανάλωση ενέργειας, θα επιβαρυνθεί με επιπλέον 40 ευρώ σε σχέση με αυτά που πλήρωνε μέχρι τώρα εξαιτίας του πολέμου. Αν μάλιστα το νοικοκυριό χρησιμοποιεί ρεύμα για να θερμάνει το σπίτι –κάτι που σημαίνει ότι η κατανάλωση ρεύματος μπορεί να φτάνει και στις 600 κιλοβατώρες τον μήνα-ο μηνιαίος λογαριασμός μπορεί να εκτιναχθεί ακόμη και στα 250 ευρώ τον μήνα.

Στα ύψη οι τιμές

Δεν πρόκειται περί κινδυνολογίας αλλά περί αποτύπωσης των αριθμητικών δεδομένων που έχουμε αυτή τη στιγμή.

Το πρώτο 5νθήμερο του Μαρτίου έκλεισε με τη μέση τιμή χονδρικής του ρεύματος στα 300 ευρώ. Το φυσικό αέριο διαμορφώθηκε την Παρασκευή πάνω από τα 200 ευρώ ενώ και το πετρέλαιο είναι πολύ κοντά στα 120 δολάρια το βαρέλι. Άρα, φθηνή μορφή παραγωγής ρεύματος αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει οπότε αν δεν τελειώσει ο πόλεμος, είναι πολύ πιθανό ότι αυτές οι τιμές στο ρεύμα θα διατηρηθούν για ολόκληρο το μήνα.

Αν αυτό συμβεί, σε ένα νοικοκυριό με μέση κατανάλωση ρεύματος (περίπου 400 κιλοβατώρες) μόνο η λεγόμενη ρήτρα αναπροσαρμογής, θα φορτώνει στον λογαριασμό 122 ευρώ. Πόσα από αυτά θα μπορεί να καλύψει το κράτος; Προς το παρόν, καλύπτει τα 39-40 ευρώ. Τα υπόλοιπα 80 ευρώ θα πρέπει να τα βάλει ο καταναλωτής από την τσέπη του. Αν δε η κατανάλωση ανεβαίνει στις 600 κιλοβατώρες επειδή χρησιμοποιείται ρεύμα για τη θέρμανση, η επιβάρυνση από τη ρήτρα αναπροσαρμογής εκτοξεύεται στα 184 ευρώ.

Αυτός είναι και o νούμερο ένα πονοκέφαλος της κυβέρνησης αυτή τη στιγμή. Μόνο με τους πόρους του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης, αυτές οι επιβαρύνσεις δεν μπορούν να χρηματοδοτηθούν καθώς το ταμείο θα αδειάσει πριν μπούμε στον Μάιο. Για να δοθούν τα 40 ευρώ, χρειάζονται 400 εκατ. ευρώ τον μήνα. Γι’ αυτό και αναζητείται η ευρωπαϊκή λύση. Αν δεν προχωρήσει και οι τιμές του ρεύματος παραμείνουν σε αυτά τα επίπεδα, ο λογαριασμός του Μαρτίου θα είναι εφιαλτικός.

ΠΗΓΗ: thetoc.gr

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email