Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024

Και η αλόη στη λίστα του ΠΟΥ με καρκινογόνες ουσίες -Τι μπορεί να προκαλέσει ακόμα και θάνατο

Η αλόη βέρα, η ποικιλία δηλαδή του φυτού που χρησιμοποιείται για θεραπευτικούς σκοπούς, συμπεριλήφθηκε στην καρκινογόνο κατηγορία μετά από έρευνα σε αρουραίους.

Όπως φάνηκε από τη μελέτη, τα τρωκτικά που έπιναν νερό ανακατεμένο με φύλλα αλόης είχαν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο του παχέος εντέρου.

«Αυτή είναι μια μελέτη που είχε κάνει θόρυβο. Είχε βγει το 2016 και έδειχνε ότι έχει μια καρκινογενή δράση. Αλόη Βέρα είναι κι αυτό που χρησιμοποιούμε αλλά αυτό (το πόρισμα) ήταν από εκχύλισμα από όλο το φυτό, από όλα τα φύλλα του φυτού», λέει ο ενδοκρινολόγος Λεωνίδας Ντούντας.

Οι ειδικοί συστήνουν ψυχραιμία τονίζοντας πως δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για να σταματήσουμε την χρήση αυτού του φυτικού προϊόντος με τις πολυδιαφημισμένες ευεργετικές του ιδιότητες.

«Η μελέτη για την ασπαρτάμη έγινε σε ανθρώπους, η μελέτη για την αλόη έγινε σε ποντίκια».

Το οξύμωρο της υποθέσεως είναι το γεγονός πως όλα αυτά τα χρόνια η αλόη βέρα ήταν γνωστή για την αντικαρκινική της δράση.

«Υπάρχουν κάπου 538 μελέτες που δείχνουν, οι περισσότερες είναι θετικές, ότι βοηθάει και έχει αντικαρκινική δράση και όχι προκαρκινική».

Η αλόη βέρα που άρχισε να χρησιμοποιείται στη φαρμακοποιία πίσω στο 1820, ενώ εγκρίθηκε ως θεραπεία εγκαυμάτων το 1930.

Σήμερα, οι εταιρείες καλλυντικών τη συμπεριλαμβάνουν σε σαπούνια, αντιηλιακά, κρέμες ξυρίσματος, σαμπουάν και χαρτομάντηλα, ενώ πλέον χρησιμοποιείται ως βρώσιμο συστατικό σε γιαούρτια, ροφήματα και επιδόρπια.

«Δεν είναι ένα απλό εκχύλισμα που μπορούμε να πάρουμε χωρίς παρακολούθηση γιατρού και οι παρενέργειες αυτές είναι πιο συχνές από την πιθανότητα να σχετίζεται με τον καρκίνο».

Όπως εξηγούν οι επιστήμονες στο MEGA, τα οφέλη της είναι πολλά αν καταναλώνεται με μέτρο. Η αλόη βέρα βοηθά στις δερματικές παθήσεις, τις λοιμώξεις, τις μυκητιάσεις και τη δυσκοιλιότητα αλλά η κατάχρησή της επιφέρει σοβαρές παρενέργειες.

«Είναι γνωστό ότι η αλόη από το στόμα μπορεί να προκαλέσει διάρροιες, υποκαλιαιμία ακόμα έχει αναφερθεί και νεφρική ανεπάρκεια, αλλά είναι σε μεγάλες δόσεις και συγκεκριμένους ασθενείς».

Το τζελ της αλόης είναι θεραπευτικό, ενώ η πράσινη φλούδα είναι επικίνδυνη λέει από τη μεριά της η αναπληρώτρια καθηγήτρια κλινικής φαρμακολογίας στο ΑΠΘ, Χρύσα Σαρδέλη

«Η αλόη είναι φαρμακευτικό φυτό όταν χρησιμοποιούσε το κομμάτι το ζελέ που περιέχει και όχι το περίβλημα. Η φλούδα η πράσινη είναι επικίνδυνη για την υγεία, δεν πρέπει να καταναλώνεται, να βράζεται και μπορεί να προκαλέσει νεφρική ανεπάρκεια ακόμα και θάνατο».

«Η φλούδα περιέχει μια κατηγορία ουσιών που είναι καρκινογόνες»

Η κατηγορία με τα «πιθανώς καρκινογόνα» προϊόντα και δραστηριότητες, ονομάζεται «Ομάδα 2Β» και περιλαμβάνει 322 καταχωρήσεις.

Ο Διεθνής Οργανισμός Έρευνας για τον Καρκίνο συντάσσει την σχετική λίστα και ο ΠΟΥ, όταν κι εφόσον χρειαστεί, προχωρά σε συστάσεις όπως αναμένεται να κάνει με την ασπαρτάμη στις 14 Ιουλίου.

ΠΗΓΗ: dnews.gr

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη