Τρίτη 30 Απριλίου 2024

Και Πλωτή Αστυνομία στον Έβρο μετά την επέκταση του φράχτη

Στην ίδρυση δύο Τμημάτων Πλωτής Αστυνομίας στον Έβρο προχωρά η κυβέρνηση, προκειμένου να διασφαλίσει την καλύτερη αστυνόμευση της περιοχής, αλλά και να θωρακίσει περαιτέρω τα σύνορα, ώστε να αποτρέπονται τα κύματα παράτυπων μεταναστών και προσφύγων.

Παράλληλα, η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να δημοπρατήσει και την κατασκευή φράχτη στο υπόλοιπο τμήμα του Nομού Έβρου που μένει ακάλυπτο –περίπου 65 χιλιόμετρα– για την ώρα, ώστε ολόκληρη η παραμεθόρια γραμμή του νομού να προστατεύεται από το φράχτη.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «ΒτΚ», το Προεδρικό Διάταγμα έχει ήδη υπογραφεί, και απομένει η επιλογή προσωπικού και η πραγματοποίηση της ειδικής εκπαίδευσης των ανδρών και γυναικών που θα στελεχώσουν τα δύο Τμήματα. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, τα Τμήματα θα καλύπτουν το βορρά και το νότο του Νομού Έβρου, και θα έχουν έδρα το μεν Τμήμα του Βορείου Έβρου στην Ορεστιάδα και το Τμήμα του Νοτίου Έβρου στις Φέρρες και θα υπάγεται στην Αλεξανδρούπολη. Η κίνηση αυτή κρίθηκε απαραίτητη από τους επιτελείς της κυβέρνησης, διαπιστώνοντας την κινητικότητα που επικρατεί εδώ και πολύ καιρό στην απέναντι πλευρά, και παρά το καλό κλίμα που επικρατεί στις διμερείς σχέσεις αυτή την εποχή, επελέγη η δημιουργία επιπλέον αποτρεπτικών τρόπων για τη διαφύλαξη των συνόρων.

Η Πλωτή Αστυνομία θα πραγματοποιεί 24ωρη περιπολία στον ποταμό Έβρο και θα ελέγχει την κατάσταση προκειμένου να αποτρέψει πιθανές εισόδους από μετανάστες και πρόσφυγες, οι οποίοι καταφτάνουν με την ακριβοπληρωμένη συνδρομή των Τούρκων λαθροδιακινητών. Στη διάθεσή τους οι αστυνομικοί θα έχουν ταχύπλοα σκάφη, ενώ το καλοκαίρι, όταν πέφτει η στάθμη του νερού στο ποτάμι, θα πραγματοποιούν περιπολίες με ξύλινα καΐκια, τα οποία μπορούν να πλεύσουν σε πολύ μικρά βάθη. Επίσης, θα εξοπλιστούν με τα πλέον σύγχρονα μέσα προκειμένου να επιτύχουν το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα, όπως αναφέρει πρώην κορυφαίο στέλεχος της Ελληνικής Αστυνομίας.

Ήδη ο φράχτης ή, όπως επιμένουν να τον αποκαλούν οι επιτελείς της Αστυνομίας, το «τεχνητό αποτρεπτικό εμπόδιο» θα καλύπτει 75 χιλιόμετρα από τα 140 της «περιοχής ενδιαφέροντος», ήτοι της συνοριογραμμής με την Τουρκία, και θα απομένει η κάλυψη των υπολοίπων 65 χλμ. που θα γίνει την επόμενη τετραετία, όπως επισημαίνει στη «ΒτΚ» κυβερνητικό στέλεχος. Συγκεκριμένα, μέσα στους επόμενους 10 μήνες αναμένεται να είναι έτοιμη η επέκταση του φράχτη στον Έβρο, που υπολογίζεται ότι θα κοστίσει περίπου 100 εκατ. ευρώ. Η περιοχή όπου θα επεκταθεί ο φράχτης ξεκινά από τους Ψαθάδες Διδυμοτείχου και εκτείνεται έως την Κορνοφωλιά Σουφλίου, σε έκταση 35 χιλιομέτρων, ενώ είναι ήδη έτοιμα σχεδόν 40 χλμ. Πρόκειται για το νέο τεχνητό εμπόδιο ύψους 5 μέτρων, πακτωμένο στο έδαφος σε βάθος 6 μέτρων, ενώ θα κατασκευαστούν 7 αντιβαλλιστικά παρατηρητήρια με θωρακισμένες καμπίνες, θα αναβαθμιστούν τα υπάρχοντα 4 φυλάκια και τα 4 παρατηρητήρια του Στρατού.

Επίσης, θα πραγματοποιηθεί η διαμόρφωση οδών επιτήρησης και συντήρησης των εμποδίων, η κατασκευή θυροφραγμάτων, η κατασκευή νέου κτιρίου 300 τ.μ. για τον εξοπλισμό φύλαξης συνόρων και η επισκευή υφιστάμενων κτιριακών υποδομών. Πηγές της «ΒτΚ» αναφέρουν ότι θα ενισχυθούν μέχρι το τέλος του έτους οι υπηρεσίες φύλαξης, με δυναμικό από αστυνομικά τμήματα όλης της χώρας.

Ήδη έχουν προσληφθεί 650 συνοριοφύλακες που έχουν διασπαρεί στα 7 τμήματα φύλαξης του Νομού Έβρου. Η αστυνομική δύναμη φύλαξης των συνόρων είναι εφοδιασμένη με συστήματα ηλεκτρονικής προστασίας, ενώ υπάρχουν πύργοι επιτήρησης, θερμικές κάμερες σε drones, καθώς και πλούσιος ηλεκτρικός φωτισμός στα διάφορα περάσματα. Να σημειωθεί ότι σε ορισμένα σημεία ο φράχτης είναι χτισμένος περίπου 50 μέτρα μέσα από το ελληνικό έδαφος. Σε αυτή την περίπτωση όταν εισέρχονται παρανόμως μετανάστες και πρόσφυγες στο ελληνικό έδαφος, θα υπάρξει πρόβλημα εάν ζητήσουν άσυλο, αφού με βάση τους ευρωπαϊκούς κανόνες είναι υποχρεωμένη η Αστυνομία να δεχθεί την αίτηση πολιτικού ασύλου. Πληροφορίες, όμως, αναφέρουν ότι, πιθανότατα, οι μετανάστες θα επιστρέφουν στην Τουρκία «νύχτα όπως ήρθαν», σύμφωνα με τοπικά στελέχη που υπηρετούν στην Αυτοδιοίκηση.

Το ταξίδι του 2007 στις ΗΠΑ και το «Σχέδιο Ασπίδα»

Η υπόθεση του «φράχτη του Έβρου» δεν είναι τωρινή, αλλά είναι μία ιστορία που ξεκινά από το 2007. Ο τότε αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας και νυν βουλευτής Έβρου της Ν.Δ. Τάσος Δημοσχάκης επισκέφθηκε μαζί με άλλους αξιωματούχους επιφορτισμένους με θέματα εσωτερικής ασφάλειας, τον Λευκό Οίκο, όπου συνάντησε τον σύμβουλο του τότε Αμερικανού προέδρου Τζορτζ Μπους για θέματα εσωτερικής ασφαλείας δόκτορα Κράουντς. Ήδη η χώρα μας αντιμετώπιζε σοβαρό πρόβλημα εισόδου παράτυπων μεταναστών που εισέρχονταν από τον Έβρο.

Ο κ. Δημοσχάκης ζήτησε να μάθει πώς αντιμετωπίζουν οι ΗΠΑ το αντίστοιχο πρόβλημα μεταναστευτικών ροών στα σύνορα με το Μεξικό, και όταν ενημερώθηκε λεπτομερώς, ζήτησε να εκπαιδευτούν δύο Έλληνες αξιωματικοί της Αστυνομίας, ώστε να μεταφέρουν την τεχνογνωσία στη χώρα μας. Ένας εκ των δύο αξιωματικών ήταν πολιτικός μηχανικός, και σήμερα είναι απόστρατος. Το 2009 είχαν περάσει από τις Καστανιές περίπου 1,1 εκατ. άνθρωποι, και ξεκίνησαν τα πρώτα σχέδια φύλαξης, αλλά με την κυβερνητική αλλαγή ατόνησαν. Το 2011, επί υπουργίας Χρήστου Παπουτσή στο Δημόσιας Τάξης, ξεκίνησαν τα έργα κατασκευής του φράχτη στις Καστανιές, μήκους 12,5 χλμ., στο σημείο όπου ο ποταμός Έβρος μπαίνει στην Τουρκία και τα σύνορα είναι χερσαία. Ξεκίνησε από τον ποταμό Άρδα και έφτασε στο σημείο του Έβρου που αποτελεί το σύνορο καλύπτοντας την χερσαία περιοχή, και ολοκληρώθηκε επί κυβέρνησης Σαμαρά και υπουργίας Δένδια, με το «Σχέδιο Ασπίδα».

Σήμερα, όλα τα κόμματα έχουν αποδεχθεί τη βασική αναγκαιότητα του φράχτη, ανεξάρτητα από τις επιμέρους διαφωνίες, με εξαίρεση ορισμένα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που διαφωνούν. Ο βουλευτής Έβρου της Ν.Δ. και εμπνευστής της κατασκευής του Τάσος Δημοσχάκης μιλώντας στη «ΒτΚ» δήλωσε ότι «η κατασκευή του αποτρεπτικού εμποδίου αποτελεί εθνική επιταγή, και η στάση μέρους του ΣΥΡΙΖΑ συνιστά εθνική εξαίρεση. Η πολιτική εργαλειοποίηση του μεταναστών και η συγκρότησή τους σε στρατό εκτόξευσης από τη γειτονική χώρα, θα πρέπει να σταματήσει».

Αναδημοσίευση από τη «Βραδυνή της Κυριακής»

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη