Σάββατο 4 Μαΐου 2024

Και τελικά…το παλιό νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης στην οδό Δήμητρας δεν θα γκρεμιστεί…

Χρειάστηκαν να περάσουν παραπάνω από 20 χρόνια για να μάθουμε τι θα το κάνουμε με το παλιό νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης στην οδό Δήμητρας, το οποίο όλα αυτά τα  χρόνια στέκει ρημαγμένο και αφημένο στην τύχη του.

Το 2017 έληγε το θέμα του ιδιοκτησιακού καθεστώτος του παλιού νοσοκομείου, καθώς τότε το συμβούλιο της Επικρατείας είχε αποφανθεί, ότι το κτίριο ανήκε στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, και όχι στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Έβρου. Το 2019 γίνεται το επόμενο βήμα, δηλαδή ο χώρος παραχωρείται στην περιφέρεια ΑΜΘ για τα επόμενα 25 χρόνια με σκοπό την στέγαση των υπηρεσιών της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, του Δήμου Αλεξανδρούπολης, των υπηρεσιών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης, των υπηρεσιών του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, των υπηρεσιών άλλων υπουργείων, δημόσιων υπηρεσιών και φορέων που ασκούν κοινωφελές έργο, καθώς και των εποπτευόμενων νομικών προσώπων όλων αυτών των φορέων.

Στο μεσοδιάστημα και συγκεκριμένα το 2017 η τότε Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης ΑΜΘ Ελένη Δημούδη, είχε αναλάβει να συγκεντρώσει σε ένα φάκελο μελέτες, χαρτιά, αποτύπωση κατόψεων όλων των κτιρίων, την αποτίμηση της υφιστάμενης κατάστασης, καθώς και μια οικονομοτεχνική μελέτη για το κόστος εργασιών αποκατάστασης του φθαρμένου κτιρίου, αλλά και το κόστος κατεδάφισης και ανέγερσης νέου.

Η κατεδάφιση τότε είχε προκύψει πως ότι θα κόστιζε περίπου 12 εκ. ευρώ και  περίπου 8εκ.  ευρώ η ανακαίνιση των χώρων του.  Το 2021 η οικονομική επιτροπή της περιφέρειας έδωσε το πράσινο φως, καθώς κρίθηκε απαραίτητο, την εκπόνηση μελέτης για την στατική επάρκεια του κτιριακού συγκροτήματος  και με βάση την οποία θα αποφασιζόταν ποια επιλογή θα επικρατούσε, της κατεδάφισης ή της ανακατασκευής.

Όμως από τότε μέχρι και σήμερα σιγή ιχθύος…

Όμως, το 2024 έρχεται, ο νέος Αντιπεριφερειάρχης Έβρου Βαγγέλης Πουλιλιός και κάνει γνωστό, ότι από την πρώτη  στιγμή που ανέλαβε, αυτή την υπόθεση την έβαλε σε προτεραιότητα κάνοντας τις ανάλογες κινήσεις, για να δει που βρίσκεται το ζήτημα και έτσι τρεις μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, αναφέρει, ότι το αποτέλεσμα αυτή της μελέτης έδειξε ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος το παλιό νοσοκομείο να γκρεμιστεί, αφού κρίνονται απαραίτητες μόνο παρεμβάσεις ανακαίνισης.

Επίσης, ο Αντιπεριφερειάρχης Έβρου Βαγγέλης, είπε πως η περιφέρεια θα διεκδικήσει και τα γύρω βοηθητικά κτίρια, όπως το παλιό νεκροτομείο δίπλα στο παλιό συγκρότημα που δεν έχουν ακόμη παραχωρηθεί σε αυτήν. Ο κύριος Πουλιλιός υποσρτήριξε, ότι σε ένα χρόνο οι υπηρεσίες της αντιπεριφέρειας θα έχουν μετακομίσει από την Καραολή και Δημητρίου στο πρώην κτίριο της Βιολογίας, ευελπιστώντας, ότι σε δυο με τρία χρόνια το παλιό κτιριακό συγκρότημα να έχει μετατραπεί σε ένα στολίδι για την περιοχή.

Ωστόσο αξίζει να αναφερθεί, ότι η ανάπλαση, η αποκατάσταση του χώρου και η απόδοση του στην κοινωνία έχουν καθυστερήσει απελπιστικά και απογοητευτικά. Εάν λοιπόν, θέλουμε να φέρουμε την ζωή στις γειτονιές της Αλεξανδρούπολης και κυρίως χωρική «ανάσα» σε όσους φορείς και υπηρεσίες έχουν ανάγκη την στέγαση, την λύση την έχουμε μπροστά μας εδώ και δυο δεκαετίες!

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email