Τετάρτη 24 Απριλίου 2024

Καλλιέργεια σιτηρών: ρελάνς στο σκληρό σιτάρι, έως 20% πάνω φέτος οι εκτάσεις

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι τελευταίες εκτιμήσεις της Ένωσης Ευρωπαϊκών Εμπορικών Επιχειρήσεων Δημητριακών και Ελαιούχων Σπόρων για την φετινή καλλιεργητική περίοδο.

Σε αυτές είναι αξιοσημείωτη η προβλεπόμενη αύξηση των καλλιεργούμενων εκτάσεων σκληρού σίτου. Φαίνεται ότι η θετική εξέλιξη της προηγούμενης χρονιάς στην τιμή παραγωγού σκληρού σίτου δίνουν μια σημαντική δυναμική στο προϊόν.

Αυτό αποτυπώνεται σε μία μεγάλη αύξηση καλλιεργούμενων εκτάσεων πάνω από το όριο των 3,5 εκατομμυρίων στρεμμάτων. Η πρόβλεψη για την χώρα μας τοποθετεί τις καλλιεργούμενες εκτάσεις στα 3,6 εκατομμύρια στρέμματα από τα 3 εκατομμύρια στρέμματα που ήταν πέρσι. Δηλαδή αύξηση 20%. Έτσι η Ελλάδα παρουσιάζει την μεγαλύτερη αύξηση εκτάσεων σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές δυνάμεις όπως η Γαλλία, Ιταλία και Ισπανία.

Για το θέμα αυτό ζητήσαμε τη γνώμη της γεωπόνου Δήμητρας Παρασάκη από την Θρακική Σποροπαραγωγή Α.Ε.

Η ίδια μας είπε:

“Είναι γεγονός ότι οι καλλιεργούμενες εκτάσεις στο σκληρό στάρι έχουν αυξηθεί τη φετινή καλλιεργητική χρόνια 2020 – 2021. Αυτό σίγουρα οφείλεται στην περσινή υψηλή τιμή παραγωγού.

Τo σημαντικότερο ζήτημα που αναδεικνύεται τα τελευταία χρόνια είναι η εντατικοποίηση στην παραγωγή του σκληρού σίτου έτσι ώστε να παράγεται προϊόν με υψηλότερα ποιοτικά χαρακτηριστικά για να απολαμβάνει ο παραγωγός υψηλότερη τιμή και να είναι το προϊόν ποιοτικότερο. Αυτό μπορεί να συμβεί μόνο με σπορά πιστοποιημένου σπόρου και επαρκή ποσότητα λιπαντικών μονάδων.

Μετά τις δύσκολες καιρικές συνθήκες που αντιμετωπίζουμε καλούμε τους παραγωγούς να ενημερωθούν για τη σωστή αζωτούχο λίπανση στο σκληρό σιτάρι.”

Πηγή: ypaithros.gr

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email