Δευτέρα 6 Ιανουαρίου 2025

Κανόνες συμπεριφοράς για την παραλία: ο απόλυτος καλοκαιρινός οδηγός

Το καλοκαίρι ανυπομονούμε να πάμε στην παραλία για να χαλαρώσουμε και να διασκεδάσουμε. Υπάρχουν όμως κάποιοι κανόνες, γραπτοί ή άγραφοι, που υπαγορεύουν τη σωστή συμπεριφορά που θα πρέπει να έχουμε. Για να εξασφαλιστεί λοιπόν η μέγιστη δυνατή απόλαυση για όλους, θα ήταν καλό να ακολουθήσετε μια λίστα από πράγματα που πρέπει και που δεν πρέπει να κάνετε.

Όλοι περιμένουμε το καλοκαίρι για να χαλαρώσουμε σε κάποια παραλία. Όταν όμως αυτή δεν είναι ερημική και ιδιαίτερα όταν είναι γεμάτη κόσμο, μπορεί εύκολα να δημιουργηθούν… παρεξηγήσεις. Πηγαίνουμε στη θάλασσα για να περάσουμε καλά, αλλά φαίνεται ότι αυτό το «καλά» είναι διαφορετικό για τον καθένα μας και γι’ αυτό πρέπει να σεβόμαστε τη διαφορετικότητα των άλλων. Ας δούμε 10 κανόνες που αν ακολουθηθούν αυτό το καλοκαίρι, όλοι θα περάσουμε πολύ καλύτερα στην καυτή άμμο.

Μην παίζετε ανάμεσα στα πλήθη

Το να παίζετε ρακέτες ή beach volley στην παραλία, μπορεί να είναι μια πολύ καλή άσκηση και να σας διασκεδάζει, αλλά μπορεί να καταστεί αφόρητα ενοχλητική για τους γύρω σας. Τις περισσότερες φορές αυτά τα παιχνίδια δεν είναι ασφαλή για τους άλλους και προκαλούν φασαρία και όσο διαλλακτικός και αν είναι κάποιος, δε φταίει σε τίποτα να του έρθει το μπαλάκι στο κεφάλι επειδή κάποιοι θέλησαν να εντυπωσιάσουν τις κοπέλες πιο δίπλα. Αν λοιπόν αγαπάτε πραγματικά αυτά τα παιχνίδια και δεν τα κάνετε για επίδειξη, μεταφέρετε τη δράση στις λιγότερο πολυσύχναστες μεριές της παραλίας, είτε στους ειδικούς χώρους που έχουν μερικές οργανωμένες παραλίες.

Μην αφήνετε σκουπίδια πίσω σας

Αυτό είναι προφανές, αλλά όλοι έχουμε δει σκουπίδια στην άμμο ή ακόμη χειρότερα και μέσα στη θάλασσα. Πέρα του ότι τα σκουπίδια είναι αντιαισθητικά κάνοντας την παραλία πολύ λιγότερο ελκυστική, το σημαντικότερο είναι ότι μπορεί να αποβούν βλαβερά για τη θαλάσσια ζωή. Επειδή λοιπόν κάποιες παραλίες δεν έχουν κάδους απορριμμάτων, έχετε μαζί σας σακούλες για να βάλετε τα σκουπίδια σας και πάρτε τες μαζί σας φεύγοντας. Πάντως μην τα πετάξετε στη θάλασσα, γιατί κανείς δεν έχει διάθεση να δει κάτι να επιπλέει δίπλα του εκεί που κολυμπάει αμέριμνος.

Μην καπνίζετε

Μπορεί το κάπνισμα να απαγορεύεται σε κλειστούς χώρους, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να το παρακάνετε στην παραλία. Αν μάλιστα φυσάει πολύ, μπορεί ο καπνός να ενοχλήσει τους διπλανούς σας. Επιπλέον, τα αποτσίγαρα που δε βιοδιασπώνται στην άμμο, μπορεί να μεταφέρουν καρκινογόνες ουσίες στο νερό. Σε όσες παραλίες δεν υπάρχει απαγορευτική πινακίδα για το κάπνισμα θα έπρεπε να μπει, αλλά πρωτίστως να ελέγχετε οι ίδιοι τον εαυτό σας.

Μην τρέχετε στην άμμο

Επειδή δεν υπάρχει ο φόβος να χτυπήσουμε αν πέσουμε στην άμμο, είθισται να τρέχουμε στις παραλίες αμέριμνοι. Αν όμως το διασκεδάζουμε εμείς, δε συμβαίνει το ίδιο και με όλους τους υπόλοιπους που βρίσκονται ξαπλωμένοι δίπλα μας. Το τρέξιμο στην παραλία μπορεί να γεμίσει άμμο τους γύρω, οπότε βγάλτε τα παπούτσια ή τις σαγιονάρες σας και μπείτε στη θάλασσα πολιτισμένα χωρίς να τεστάρετε τον… δρομέα που κρύβετε μέσα σας.

Μην ταΐζετε τους γλάρους

Στην Ελλάδα δεν ισχύει τόσο, αλλά σε αρκετές χώρες του εξωτερικού μπορεί να δείτε κόσμο να ταΐζει τους γλάρους που είναι αρκετά φιλικοί στην παραλία, σαν τα περιστέρια στην πόλη. Αυτό όμως δεν είναι απαραίτητα καλό, γιατί πέρα από το ότι αυτές οι τροφές μπορεί να βλάψουν τους γλάρους, τους φέρνουν δίπλα στους λουόμενους. Και όσο συμπαθητικά πτηνά και αν είναι, είναι καλύτερα να τα βλέπουμε από μακριά να τρώνε ψάρια μέσα στη θάλασσα.

Να σέβεστε την ιδιαιτερότητα της κάθε παραλίας

Ό,τι ισχύει σε μια παραλία δε σημαίνει ότι ισχύει και στην άλλη. Ειδικά όταν μιλάμε για άλλες χώρες, οι συνθήκες μπορεί να αλλάζουν κατά πολύ. Αλλού για παράδειγμα επιτρέπεται ο γυμνισμός και αλλού όχι. Αλλού επιτρέπονται τα ζώα και αλλού όχι. Αν δεν γνωρίζετε την παραλία όπου βρίσκεστε λοιπόν, θα πρέπει να προσέχετε τις ταμπέλες και να σέβεστε τις πληροφορίες που δίνουν.

Μην τινάζετε την πετσέτα σας πάνω στους άλλους

Πριν φύγουμε από την παραλία, αφού έχουμε τελειώσει το μπάνιο μας, πάντα τινάζουμε την πετσέτα για να φύγει από πάνω η άμμος και το νερό. Όταν όμως βρισκόμαστε σε πολυσύχναστη παραλία, αυτή η διαδικασία πρέπει να γίνεται λίγο πιο… διακριτικά. Το ίδιο ισχύει και για τα ρούχα. Αδειάστε την άμμο δίπλα σας προσεκτικά χωρίς να δημιουργείτε αμμοθύελλα στους διπλανούς.

Μην αφήνετε το σκύλο σας να τρέχει ελεύθερος

Από τη στιγμή που αποφασίσατε να φέρετε το σκύλο σας στην παραλία, πρέπει να τον υπολογίζετε σαν παρουσία και δεν μπορείτε να συμπεριφέρεστε σαν να είστε μόνοι σας. Τα σκυλιά είναι μεν καλοί κολυμβητές, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να τα αφήνουμε να τρέχουν κατά μήκος της παραλίας και μέσα σε αυτή συμπαρασύροντας μαζί τους άμμο και νερό. Εκτός του ότι μπορεί να ενοχλήσουν τους διπλανούς, δεν αποκλείεται να ενθουσιαστούν από την απόλυτη ελευθερία και να χαθούν. Φέρτε λοιπόν ένα λουρί, βάλτε στο σκύλο σας ένα κολάρο με τα στοιχεία σας και φέρτε μαζί σας νερό, γιατί όσο πόσιμο είναι το θαλασσινό για εσάς, άλλο τόσο είναι και για το κατοικίδιό σας.

Μην ξεχάσετε τα ακουστικά σας

Ο περισσότερος κόσμος θέλει να ακούει μουσική στην παραλία, αλλά δεν έχουν όλοι τα ίδια γούστα. Αν λοιπόν έχετε μαζί σας ραδιάκι για να ακούσετε τη μουσική σας, πρέπει να έχετε κατά νου ότι κανείς δε ζήτησε έναν… DJ στην παραλία. Φέρτε λοιπόν τα ακουστικά σας και απολαύστε την playlist σας σε όποια ένταση θέλετε. Στην τελική κάποιοι μπορεί απλά να θέλουν να ακούσουν τους ήχους από τα κύματα.

Μην αγνοείτε τις προειδοποιήσεις

Ποτέ δεν πρέπει να αγνοείτε προειδοποιητικές πινακίδες, αλλά κάποιες φορές και ειδικά σε παραλίες του εξωτερικού μια τέτοια παράλειψη μπορεί να αποβεί μέχρι και μοιραία. Υπάρχουν προειδοποιήσεις στους λουόμενους για ισχυρά ρεύματα, για μέδουσες και τσούχτρες, για τα ρεύματα και για τόσες άλλες συνθήκες που μπορεί να μη φαίνονται με το μάτι σε μια καταγάλανη παραλία. Φροντίζετε λοιπόν να διαβάζετε προσεκτικά τις προειδοποιήσεις.

Πηγή: clickatlife.gr

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email