Πέμπτη 25 Απριλίου 2024

Καραντίνα και Εορτές: Ένας επικίνδυνος συνδυασμός για αύξηση των κιλών

Γράφει ο Ιωάννης Φουντουκίδης, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Τεχνολόγος Τροφίμων

Η πρωτόγνωρη και σκληρή εμπειρία της πανδημίας, κατέδειξε με τρόπο εμφατικό, το πόσο σημαντική αξία έχει η θωράκιση και ενίσχυση της ατομικής και δημόσιας υγείας. Επίσης, είναι αναμφίβολο πλέον, ότι το υγιές σωματικό βάρος και η ποιοτική διατροφή, αποτελούν καθοριστικούς παράγοντες για την λειτουργικότητα του ανοσοποιητικού συστήματος του οργανισμού.

Δυστυχώς, το διάστημα που διανύουμε και οι συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί, ευνοούν στον απόλυτο βαθμό, την αύξηση των κιλών και κατ’ επέκταση την επιβάρυνση των δεικτών υγείας.

  • Η ψυχολογική πίεση και η γενική απαισιοδοξία της περιόδου, αναζητούν διόδους εκτόνωσης, με το φαγητό να αποτελεί το συνηθέστερο καταφύγιο.
  • Η μείωση της φυσικής δραστηριότητας είναι πραγματικότητα, εξαιτίας του φόβου που δικαίως επικρατεί, των περιοριστικών μέτρων, αλλά και της χειμερινής περιόδου (μικρή ημέρα, αντίξοες καιρικές συνθήκες).
  • Το εορταστικό διάστημα που ακολουθεί, είναι το πλέον επίφοβο όλου του έτους, καθώς επιφέρει στην μεγάλη πλειοψηφία του πληθυσμού, αύξηση βάρους και μάλιστα αξιοσημείωτη.
  • Η αναστολή της εργασίας, συνεπώς η ανατροπή των συνηθισμένων ωραρίων στην καθημερινότητα, έχει ως αποτέλεσμα την διατάραξη της διαιτητικής ισορροπίας στο 24ωρο μας.

Από τα παραπάνω, γίνεται φανερό, ότι απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή και συγκέντρωση, ώστε να αποφευχθεί ανεπιθύμητη αύξηση βάρους, που φαντάζει πιο πιθανή από ποτέ. Είναι απόλυτα εφικτό, αρκεί να επιδείξουμε θέληση και επιμονή.

  • Προσοχή στην ημερήσια διαιτητική ισορροπία, με την τήρηση των τριών βασικών γευμάτων και την τακτική παρουσία των φρούτων στα ενδιάμεσα διαστήματα.
  • Διατήρηση μιας στοιχειώδους συστηματικής σωματικής δραστηριότητας, είτε εξωτερική (π.χ περπάτημα, πάντα όμως με προσοχή και ασφάλεια), είτε κατ’ οίκον με την βοήθεια τηλεοπτικών ή διαδικτυακών προγραμμάτων, που πλέον είναι διαθέσιμα για όλους.
  • Αποφυγή παρασκευής υπερβολικών ποσοτήτων εορταστικών εδεσμάτων, καθώς αν ο πειρασμός βρίσκεται στο σπίτι, ανθρώπινα αυξάνονται οι πιθανότητες να υποκύψουμε σε αυτόν.
  • Δημιουργικές ασχολίες (π.χ διάβασμα βιβλίων) και θετική ψυχολογία, στοιχεία που βοηθούν σημαντικά στην καταπολέμηση της συναισθηματικής υπερφαγίας.

Ο φετινός χειμώνας είναι δύσκολος και ιδιαίτερος, και αποτελεί πρόκληση στο τέλος του, να είμαστε όλοι υγιείς, δυνατοί και χωρίς ανεπιθύμητα κιλά.

Φουντουκίδης Ιωάννης
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Τεχνολόγος Τροφίμων

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email