Τρίτη 23 Απριλίου 2024

Καταδικάστηκαν Κομοτηναίες μητέρα και κόρη για εμπορία ανθρώπου

Σε έξι χρόνια κάθειρξης καταδικάστηκαν δύο ημεδαπές – μητέρα και κόρη – ενώ τις επιβλήθηκαν και χρηματικές ποινές, από το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο Ξάνθης, για το αδίκημα της εμπορίας ανθρώπου κατ’ επάγγελμα, εις βάρος νεαρής ημεδαπής με χαμηλό δείκτη νοημοσύνης.

Η υπόθεση, που εξιχνιάστηκε από το Τμήμα Ασφάλειας Κομοτηνής το 2016 και εκδικάστηκε μετά από σωρεία αναβολών, αφορά περιστατικά που έλαβαν χώρα από το 2014 ως το 2016 με εμπλοκή πολλών προσώπων της τοπικής κοινωνίας της Κομοτηνής αλλά και της Ξάνθης.

Οι κατηγορούμενες, κάτοικοι Κομοτηνής, φέρεται να εκμεταλλεύονταν την ευάλωτη οικογενειακή κατάσταση και το διανοητικό προφίλ του θύματος, και, με τη χρήση βίας, την απειλή βίας και άλλα μέσα ψυχολογικής πίεσης, την εξανάγκαζαν σε ακόλαστες πράξεις από τις οποίες αποκόμιζαν χρηματικά οφέλη.

Κατά την ακροαματική διαδικασία αναπτύχθηκαν από τους δικηγόρους και των δύο πλευρών αντίθετοι ισχυρισμοί, με το Δικαστήριο τελικώς να άγεται σε καταδικαστική κρίση άνευ ελαφρυντικών, παρά την αντίθετη εισαγγελική πρόταση.

Ο συνήγορος της παθούσας, Γουίλιαμ Χαμπίμπ, ανέφερε: «Αισθανόμαστε δικαιωμένοι, πρωτίστως ηθικά. Σε μια πολύωρη και επίπονη διαδικασία για όλους τους παράγοντες της δικής και ιδίως για την εντολέα μου, φρονούμε πως το Δικαστήριο στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων. Εργαστήκαμε πολύ μεθοδικά ως προς το νομικό σκέλος και προσεγγίσαμε ανθρώπινα την υπόθεση με κύριο μέλημά μας την προστασία του θύματος. Αξίζουν συγχαρητήρια στους ανθρώπους που συνέδραμαν στο να αναδειχθεί αυτή η υπόθεση, και σε όλους τους συνεργάτες του γραφείου μας, «Σαριπανίδου και Συνεργάτες», το οποίο έχει την εμπειρία και την κατάρτιση να διαχειρίζεται παρόμοιες ποινικές υποθέσεις σε όλη την επικράτεια. Σεβόμενος πάντως το τεκμήριο αθωότητος και τα υπερασπιστικά δικαιώματα των κατηγορουμένων, τα οποία είναι σε ισχύ μέχρι και την αμετάκλητη καταδίκη, αναμένουμε τη δευτεροβάθμια κρίση του Δικαστηρίου και προσδοκούμε στην επαλήθευση της πρωτόδικης δικαστικής κρίσης που θα σημάνει την παραδειγματική τιμώρηση των κατηγορουμένων. Αυτού του είδους τα αδικήματα αντιμετωπίζουν ενίοτε αποδεικτικές δυσχέρειες και μεγάλο ψυχικό άλγος για το θύμα που αναβιώνει την τραυματική εμπειρία που βίωσε. Το θύμα σε αντίστοιχες περιπτώσεις πρέπει να βρει το σθένος να ξεφύγει το πρώτον από μια μια εξαρτησιογόνο κατάσταση εκμετάλλευσης και να καταγγείλει το συμβάν. Για να συμβεί αυτό είναι πάντοτε αναγκαία η συνδρομή υπηρεσιών υποστήριξης και ευαισθητοποιημένων πολιτών που θα τείνουν χείρα βοηθείας στα θύματα, οδηγώντας τα σε ένα νέο και υγιές κοινωνικό περιβάλλον».

Η εμπορία ανθρώπων συνιστά σοβαρό αδίκημα του Ποινικού Κώδικα το οποίο διαπράττεται συχνά στο πλαίσιο του οργανωμένου εγκλήματος, αποτελεί δε κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ρητά απαγορευόμενη από τον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η κοινωνικά ευάλωτη θέση των θυμάτων αποτελεί ομολογουμένως την πρωταρχική αιτία της εμπορίας, και ευρύτερα μπορεί να συνίσταται, στην τυχόν υπάρχουσα εξαρτητική σχέση θύματος/ δράστη, στην οικονομική κατάσταση του θύματος, στην οικογενειακή του κατάσταση, στο νομικό καθεστώς της χώρας, σε δυσκολίες του παρελθόντος, σε προσωπικά χαρακτηριστικά, στις δυσκολίες προσαρμογής σε άγνωστο περιβάλλον, στην κατάσταση της υγείας του, σε τυχόν εξάρτησή του από ουσίες. 

Στη χώρα μας, στο πλαίσιο της καταπολέμησης και εξιχνίασης του αδικήματος της εμπορίας ανθρώπων, λειτουργεί η Γραμμή Πληροφόρησης για την Εμπορία Ανθρώπων, στον τετραψήφιο αριθμό 1109, που συνεργάζεται και με άλλους εγχώριους και διεθνείς φορείς/παρόχους. Η πανελλαδικής εμβέλειας γραμμή 1109 λειτουργεί καθημερινά όλο το 24ωρο και είναι ικανή να διαχειριστεί κλήσεις σχεδόν σε όλες τις γλώσσες. Οι χειριστές των κλήσεων είναι ειδικά εκπαιδευμένοι ακολουθώντας διεθνή πρότυπα για τη γρηγορότερη ανταπόκριση σε κάθε περίπτωση.

πηγή: bloko.gr

επιμέλεια: inkomotini.news

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη