Τετάρτη 24 Απριλίου 2024

Καταρρίπτοντας μύθους γύρω από τη δωρεά οργάνων – Η απόφαση των γονιών της 21χρονης Έμμας

Συνήθως η ιστορία ξεκινά με ένα τηλέφωνο, ένα τηλέφωνο με λόγια δύσκολα τόσο να τα πεις αλλά ακόμη περισσότερο να τ ακούσεις. Ένα τηλέφωνο που σε κάνει να αντιλαμβάνεσαι το πόσο αναλώσιμοι είμαστε και πως η επόμενη μέρα δε θα είναι η ίδια. Μια βαριά και ανέκφραστη φωνή στην άλλη γραμμή να σε καλεί στο νοσοκομείο της περιοχής για τον δικό σου άνθρωπο που πριν λίγο κάνατε σχέδια μαζί και πετάχτηκε για μια βόλτα. Μια βόλτα που εύχεσαι να μην είχε γίνει ποτέ, αλλά έτσι είναι η ζωή. Τίποτα δεν είναι δεδομένο και κανένα συμβόλαιο δεν υπογράφεις όταν ξεκινάς την πορεία σου σ αυτήν.

Και φτάνεις στο νοσοκομείο και κει μαθαίνεις πως ο άνθρωπος σου φεύγει και πως δεν υπάρχει τίποτα να το αλλάξει αυτό. Επαναστατείς, λες για ιστορίες με ανθρώπους σε κώμα που ξύπνησαν αλλά σου εξηγεί η ίδια παγερή αλλά με κατανόηση φωνή ότι άλλο κώμα και άλλο εγκεφαλικός θάνατος. Και εκεί παραδίνεσαι και χάνεις τον κόσμο απ τα μάτια σου και ακούς μια ακόμη φωνή να λέει ‘’και όμως υπάρχει ελπίδα’’ και σηκώνεις το βλέμμα απεγνωσμένα ‘’υπάρχει ελπίδα για 8 ανθρώπους που μπορούν να ζήσουν με το δώρο του δικού σου ανθρώπου’’.

Είναι η πιο σκληρή, η πιο δύσκολη απόφαση που μπορεί να πάρει η οικογένεια μια τέτοια στιγμή. Μια απόφαση που μπορεί να γίνει πιο εύκολη αν υπάρχει επιθυμία του ανθρώπου που χάνεται να γίνει δότης οργάνων. Είναι γεγονός ότι τα όργανα από πολλούς δυνητικούς δότες δεν αξιοποιούνται προς μεταμόσχευση επειδή δεν είχαν συζητήσει ποτέ εν ζωή με την οικογένειά τους τη θετική τους στάση απέναντι στη Δωρεά Οργάνων

Και δεν υπάρχει πιο συγκλονιστικό συναίσθημα απ το να ακούσει κάποιος την καρδιά του δικού του ανθρώπου που έφυγε, να χτυπά σε έναν άλλον άνθρωπο που τη χρειαζόταν και του δίνει ζωή (https://www.youtube.com/watch?v=reWP_Gd6TSk). Δεν υπάρχει πιο συνταρακτικό άκουσμα απ το εκμυστηρεύεται ο δέκτης ότι μετά τη μεταμόσχευση άρχισε να αποκτά συνήθειες που δεν είχε αλλά αναγνωρίζονται σ αυτές βιώματα του δότη.

Σύμφωνα με το donateLife.net, 22 άνθρωποι πεθαίνουν περιμένοντας για μεταμόσχευση οργάνου κάθε μέρα και ένα άτομο προστίθεται στη λίστα αναμονής μεταμόσχευσης οργάνων κάθε 10 λεπτά. Με αυτά τα στατιστικά στοιχεία, θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι θαύμα να λάβει κάποιος μια μεταμόσχευση  οργάνου.  Mε βάση αυτά τα νούμερα η πιθανότητα να χρειαστούμε εμείς οι ίδιοι, κάποια στιγμή της ζωής μας, ένα μόσχευμα είναι πολύ μεγαλύτερη από την πιθανότητα να δωρίσουμε τα όργανα μας μετά θάνατον.

Η ιδέα της Δωρεάς Οργάνων και Ιστών αποτελεί την ύψιστη μορφή αγάπης στο συνάνθρωπο, εθελοντικής προσφοράς και αλτρουισμού. Σήμερα η μεταμόσχευση αποτελεί τη μόνη θεραπευτική λύση για την τελικού σταδίου ανεπάρκεια καρδιάς, ήπατος και πνεύμονα και την πιο αποτελεσματική και με πολύ καλύτερη ποιότητα ζωής λύση για την τελικού σταδίου νεφρική ανεπάρκεια. Η Δωρεά Οργάνων πραγματοποιείται μόνο από εγκεφαλικά νεκρούς ασθενείς που νοσηλεύονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας; Ο εγκεφαλικός θάνατος είναι μη αναστρέψιμη κατάσταση που ισοδυναμεί με τον θάνατο και δεν έχει καμία σχέση με τις χρόνιες φυτικές καταστάσεις.

Σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων από έναν δότη, μπορούν να σωθούν έως και 8 ασθενείς που χρήζουν μεταμόσχευσης οργάνων και να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής ή ακόμη και να σωθούν έως και 100 ασθενείς μέσω της Δωρεάς Ιστών.

Δυστυχώς αυτή τη στιγμή είμαστε στις χαμηλότερες θέσεις πανευρωπαϊκά με πολύ λίγους δότες και ακόμη λιγότερες μεταμοσχεύσεις και αυτό πρέπει να αλλάξει. Ας μη ξεχνούμε πως κανείς δεν έχει υπογράψει συμβόλαιο με την υγεία και πως ανά πάσα στιγμή μπορεί να βρεθούμε στη μεριά του δέκτη. Μην μένουμε στα λόγια και ας κάνουμε την αίτηση προκειμένου να αποκτήσουμε την πιο σημαντική κάρτα που θα έχουμε πάνω μας. Υπάρχουν πολύ σημαντικές επιστημονικές εξελίξεις οι οποίες αφορούν τις μεταμοσχεύσεις και την οργάνωση αυτών η οποία γίνεται με αυστηρότατα επιστημονικά κριτήρια.  Η αναγκαία όμως και βασική προϋπόθεση για την πραγματοποίηση μιας μεταμόσχευσης, η οποία αποτελεί ΔΩΡΟ ΖΩΗΣ για χιλιάδες ασθενείς συνανθρώπους μας, παραμένει μόνο μία: Η υιοθέτηση και η διάδοση της ΙΔΕΑΣ ΤΗΣ ΔΩΡΕΑΣ ΟΡΓΑΝΩΝ ΚΑΙ ΙΣΤΩΝ.

Αυτό μπορεί να γίνει είτε αν απευθυνθούμε στον  Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων  (https://www.eom.gr) που είναι ο επίσημος κρατικός φορέας του Υπουργείου Υγείας που διαμεσολαβεί, ελέγχει και συντονίζει όλες τις σχετικές διαδικασίες από τη Δωρεά έως τη Μεταμόσχευση, είτε πιο εύκολα με τη εφαρμογή του gov.gr https://www.gov.gr/upourgeia/upourgeio-ugeias/ethnikos-organismos-metamoskheuseon-eom/delose-doreas-organon-iston. Είναι επίσης σημαντικό να επισημανθεί πως το παλαιό αρχείο του Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων και οι παλιές κάρτες δεν ισχύουν και πρέπει να γίνει επανεγγραφή με τους τρόπους που προαναφέρθηκαν. Επίσης στην ιστοσελίδα του Ε.Ο.Μ. θα σας λυθούν πολλές απορίες σχετικά με το θέμα.

Εκείνο που προηγείται της μεταμόσχευσης είναι το ανθρώπινο μεγαλείο, καθώς την ώρα της μεγαλύτερης οδύνης για την απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου, κάποιος με μόνο του κίνητρο την αγάπη, τον αλτρουϊσμό και την γενναιοδωρία του, αποφασίζει, υπερβαίνοντας τον μεγαλύτερο πόνο, να γεφυρώσει την ζωή με το θάνατο. Μην αφήσουμε τους δικούς μας να πάρουν μια δύσκολη και σκληρή απόφαση. Ας το κάνουμε εμείς για αυτούς και ας ΔΩΣΟΥΜΕ ΖΩΗ!!! Αυτό σημαίνει στην πράξη η ΙΔΕΑ ΤΗΣ ΔΩΡΕΑΣ ΟΡΓΑΝΩΝ.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email