Τρίτη 19 Μαρτίου 2024

Καταφθάνει σε λίγες μέρες επιχειρηματική αντιπροσωπεία από τις ΗΠΑ που ενδιαφέρεται για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης

Προσδοκίες ισχυρής συμμετοχής επενδυτών στους διαγωνισμούς του ΤΑΙΠΕΔ για τα τρία περιφερειακά λιμάνια καλλιέργησε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, δηλώνοντας κατά την ομιλία του στο 15ο Annual Greek Roadshow του Χρηματιστηρίου Αθηνών ότι την “μεθεπόμενη Παρασκευή έρχεται στην Ελλάδα μια μεγάλη επιχειρηματική αντιπροσωπεία από τις ΗΠΑ που ενδιαφέρονται να μετέχουν στους διαγωνισμούς για τα λιμάνια Αλεξανδρούπολης, Καβάλας και Ηγουμενίτσας”.

Η επίσκεψη της αμερικανικής αντιπροσωπείας που προανήγγειλε ο κ. Γεωργιάδης θα πραγματοποιηθεί ακριβώς πριν την ημερομηνία υποβολής δηλώσεων ενδιαφέροντος που έχει οριστεί από το ΤΑΙΠΕΔ για τις τρεις αποκρατικοποιήσεις, δηλαδή την Παρασκευή 2 Οκτώβρη.

Καθώς πλησιάζουμε προς την κρίσιμη ημερομηνία, πληθαίνουν και οι πληροφορίες για πιθανούς ενδιαφερόμενους. Σύμφωνα με πληροφορίες, το αμερικανικό ενδιαφέρον επικεντρώνεται στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, το οποίο θα αξιοποιηθεί μέσω της πώλησης του 67% του Οργανισμού Λιμένα.

Για την συγκεκριμένη ιδιωτικοποίηση ενδιαφέρονται τουλάχιστον δύο αμερικανικές εταιρείες, ενώ στην επένδυση αναμένεται να συμμετάσχει και ο αμερικανικός κυβερνητικός αναπτυξιακός οργανισμός DFC.

Το ενδιαφέρον για την Αλεξανδρούπολη οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στον ενεργειακό κλάδο, ωστόσο το λιμάνι διαθέτει ισχυρές προοπτικές και στην εμπορευματική δραστηριότητα, καθώς συνδέεται με την Εγνατία Οδό, δίνοντας εύκολη δίοδο στα εμπορεύματα Ανατολής και Δύσης και αντίστροφα. Σημαντικές είναι και οι προοπτικές αξιοποίησης του λιμένα για την παράκαμψη του Βοσπόρου για την εμπορευματική μεταφορά μέσω συνδυασμένων μεταφορών.

Στα επενδυτικά σχήματα που βρίσκονται υπό διαμόρφωση αναμένεται να συμμετάσχουν και ελληνικοί όμιλοι με παρουσία στην περιοχή.  Δεν αποκλείεται, μάλιστα, κάποιοι από τους υποψήφιους μνηστήρες του λιμένα Αλεξανδρούπολης να κατέβουν παράλληλα και στον διαγωνισμό για την υποπαραχώρηση του λιμένα “Φίλιππος Β” στην Καβάλα.

Τουλάχιστον δύο αναμένεται να είναι οι ενδιαφερόμενοι για το 67% του λιμένα Ηγουμενίτσας. Έχοντας ως βασικό του χαρακτηριστικό την εγγύτητα του με την Ιταλία και τις χώρες Αδριατικής, το λιμάνι της Ηγουμενίτσας έχει μπει όπως φαίνεται στο “στόχαστρο” του ομίλου Grimaldi. Παράλληλα, την συμμετοχή του στον συγκεκριμένο διαγωνισμό εξετάζει, σύμφωνα με πληροφορίες, και γερμανικός ναυτιλιακός όμιλος.

Την πιθανότητα επιτυχούς έκβασης στους διαγωνισμούς του ΤΑΙΠΕΔ δείχνει και ο αριθμός των διευκρινιστικών ερωτήσεων που έχουν υποβληθεί στο Ταμείο. Βέβαια, όπως έχει φανεί και στο παρελθόν η απόσταση μεταξύ διερεύνησης, εκδήλωσης ενδιαφέροντος και υποβολής προσφοράς μπορεί να είναι πολύ μεγάλη.

H σύνδεση των λιμένων

Με τα πρώτα περιφερειακά λιμάνια να οδεύουν προ αξιοποίηση, η προσοχή στρέφεται στην ολοκλήρωση των σιδηροδρομικών συνδέσεων που θα τους φέρουν ακόμη μεγαλύτερη αξία. Έτσι, στον κυβερνητικό σχεδιασμό βρίσκονται έργα όπως η νέα σιδηροδρομική σύνδεση της Αλεξανδρούπολης με τη Θεσσαλονίκη αλλά και με το Ορμένιο, καθώς και η σύνδεση του λιμανιού της Ηγουμενίτσας με το Εμπορευματικό Κέντρο της πόλης.

Πηγή: capital.gr

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ e-MALL: Αξίζει να δείτε ακόμη