Δευτέρα 1 Ιουλίου 2024

Κατερίνα Σακελλαροπούλου από Αλεξανδρούπολη: «Επείγουσα προτεραιότητα η στήριξη των ανθρώπων της Θράκης»

Η Προέδρος της Δημοκρατίας δεν έκυψε για ακόμη μια φορά την συγκίνηση της για την παρουσία της στη Θράκη, στον Έβρο. Ένα χρόνο μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές στον Έβρο, η Θράκη βρέθηκε στο επίκεντρο της κλιματικής αλλαγής, μιας από τις μεγάλες απειλές της εποχής μας, όπως τόνισε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών του διήμερου συνεδρίου, με θέμα «Κλιματική Ανθεκτικότητα και τοπική κοινωνία» στην Αλεξανδρούπολη.

Η κ. Σακελλαροπούλου ζήτησε τη συμβολή όλων ώστε η Θράκη να αναγεννηθεί και να παραμείνει σύμβολο ομορφιάς, ποικιλομορφίας και ανθεκτικότητας για τις επόμενες γενιές, τονίζοντας ότι επείγουσα προτεραιότητα αποτελεί η στήριξη των ανθρώπων της περιοχής.

«Ο τραγικός απολογισμός των πυρκαγιών στον Έβρο, κυρίως στο δάσος της Δαδιάς, είναι το καταστροφικό και θλιβερό αποτύπωμα μιας ανθρωπογενούς κρίσης με πολύπλευρες συνέπειες στο φυσικό οικοσύστημα και την οικονομία της περιοχής», τόνισε η πρόεδρος και συνέχισε:

«Το πλήγμα που δέχθηκαν η υλοτομία, η κτηνοτροφία, η μελισσοκομία και άλλα επαγγέλματα ήταν εξαιρετικά βαρύ και η στήριξη των ανθρώπων της Θράκης είναι επείγουσα προτεραιότητα τόσο για τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής, όσο και για τη συγκράτηση των νέων στον τόπο καταγωγής τους. Επείγει η ενίσχυση της ανθεκτικότητας, δηλαδή της ικανότητας επανόδου σε μια κανονική λειτουργία όταν παρέλθει η κρίση. Ανθεκτικότητα που εξαρτάται ασφαλώς από οικονομικούς παράγοντες, όπως γενναία οικονομική ενίσχυση, στοχευμένα και αποτελεσματικά. Εξαρτάται όμως και από κοινωνικούς παράγοντες, ιδίως την αλληλεγγύη μεταξύ όλων των πλευρών. Ο δημόσιος διάλογος για ενημέρωση και συναπόφαση ως προς τις τοπικές προτεραιότητες είναι βασική προϋπόθεση για την προληπτική μείωση του κινδύνου καταστροφών», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Τόνισε πως «η συνεχής διάδραση ανάμεσα στην ταυτότητα και την ετερότητα είναι το ανεξίτηλο στίγμα της περιοχής και συνάμα η ηθική της πυξίδα ενόψει των πολλαπλών προκλήσεων που αντιμετωπίζει».

«Η υλοποίηση των απαραίτητων δράσεων έχει ήδη ξεκινήσει. Σε ορισμένους τομείς προχωρά σχετικά γρήγορα, σε άλλους τομείς πιο αργά. Το πιο δύσκολο έργο όμως για την προστασία ενός δημόσιου αγαθού είναι να εξασφαλιστεί η συμμετοχή όλων των ενδιαφερομένων. Δεν αρκεί οι κυβερνήσεις να λαμβάνουν μέτρα, ούτε ο ιδιωτικός τομέας και η οργανωμένη κοινωνία των πολιτών να έχουν απλώς επίγνωση του προβλήματος.

Απαιτείται υψηλό επίπεδο συντονισμού και κινητοποίησης όλων των φορέων και των πολιτών στους τομείς που υπηρετούν, ενώ παράλληλα θα πρέπει να σχεδιαστούν πολιτικές που θα ανταποκρίνονται περισσότερο στις τοπικές ανάγκες και τις ευάλωτες περιοχές», κατέληξε η κ. Σακελλαροπούλου.

Το συνέδριο έγινε με πρωτοβουλία της Προέδρου της Δημοκρατίας ,του Ιδρύματος Ευγενίδου, στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας 21, με την συμβολή του ΕΜΘ, της Περιφέρειας ΑΜΘ, του Δήμου Αλεξανδρούπολης και του ΔΠΘ.

Στόχος του συνεδρίου είναι η έγκαιρη ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της κοινωνίας ως προς τις ευρείες επιρροές της κλιματικής αλλαγής ,όχι μόνο για τις περιβαλλοντικές ,αλλά και για τις κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη