Πέμπτη 18 Απριλίου 2024

«Καυτό» δίμηνο: Οι φορολογούμενοι πρέπει να πληρώσουν 4 δόσεις σε 60 μέρες

Τρεις δόσεις από τον φόρο εισοδήματος και μία από τον ΕΝΦΙΑ θα πρέπει να πληρώσουν οι φορολογούμενοι το δίμηνο Σεπτέμβριος – Οκτώβριος, γεγονός που αναμένεται να επιβαρύνει αρκετά νοικοκυριά και τον προϋπολογισμό τους.

Ωστόσο, τουλάχιστον 1,5 εκατ. ιδιοκτήτες θα πληρώσουν φέτος μισό ΕΝΦΙΑ, καθώς με εισοδηματικά κριτήρια και με βάση τις δηλώσεις Ε1 που θα έχουν υποβληθεί μέχρι τις 10 Σεπτεμβρίου, ο ένας στους πέντε φορολογούμενους θα έχει έκπτωση φόρου 50%.

Επίσης, ένας στους 100, δηλαδή τουλάχιστον 70.000 από τα 7 εκατ. ιδιοκτήτες, δεν θα πληρώσει καθόλου ΕΝΦΙΑ.

Τα εκκαθαριστικά του φόρου ακινήτων για το 2021 θα αναρτηθούν φέτος στα μέσα Σεπτεμβρίου, με καθυστέρηση περίπου 15 ημερών, ενώ σχεδόν όλα θα δείξουν ποσό φόρου είτε ίδιο, είτε μικρότερο κατά 50% σε σχέση με το 2020.

Λόγω της παράτασης για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων μέχρι τις 10 Σεπτεμβρίου που αποφάσισε το οικονομικό επιτελείο, οι πρώτες δύο δόσεις θα πρέπει να καταβληθούν μέχρι τις 17 Σεπτεμβρίου.

Η τρίτη δόση του φόρου θα πρέπει να καταβληθεί μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου. 

ΕΝΦΙΑ

Σε ό,τι αφορά στον ΕΝΦΙΑ, όπως και πέρυσι, η οφειλή που θα βεβαιωθεί προς πληρωμή θα επιμερίζεται σε 6 μηνιαίες δόσεις, από Σεπτέμβριο μέχρι Φεβρουάριο του 2022. Επειδή όμως και φέτος τα εκκαθαριστικά θα εκδοθούν Σεπτέμβριο, η πρώτη δόση δεν θα είναι υποχρεωτικό να πληρωθεί άμεσα στα τέλη του μήνα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, όπως συνέβη και πέρυσι, ο φορολογούμενος δεν θα υποχρεώνεται μεν να πληρώσει την 1η δόση μέσα τον Σεπτέμβριο. Αλλά υποχρεωτικά θα πρέπει να έχει πληρώσει και τις δύο πρώτες δόσεις (Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου) μέχρι τις 29/10, που είναι φέτος η τελευταία εργάσιμη του μήνα.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, τουλάχιστον 300.000 ιδιοκτήτες ή κατά 20% περισσότεροι σε σχέση με πέρυσι θα δουν μειώσεις και απαλλαγές ΕΝΦΙΑ.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει πλήρης εικόνα στο υπουργείο Οικονομικών, ωστόσο θεωρείται βέβαιο ότι οι δικαιούχοι φέτος θα είναι πολύ περισσότεροι, λόγω των μισθών που χάθηκαν και των αφορολόγητων ενισχύσεων ή αποζημιώσεων που δόθηκαν το 2020 λόγω της πανδημίας.

Πηγή: newmoney.gr

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη