Κυριακή 19 Μαΐου 2024

Καύση αστικών αποβλήτων στη Σαμοθράκη-Κίνδυνο για τη δημόσια υγεία καταγγέλλει περιβαλλοντολόγος

Αίσθηση προκαλεί η πρόσφατη ανάρτηση της πρώην Περιβαλλοντολόγου του Δήμου Σαμοθράκης και καταγράφει με φωτογραφίες την διαδικασία που τηρείται στο νησί με την καύση των αστικών αποβλήτων.

Σύμφωνα με τη Νάγια Φωτάκη και τις εικόνες που κατέγραψε, στις αποθήκες του Δήμου όπου η περιοχή είναι κατοικημένη, έχουν μεταφερθεί ογκώδη απορρίμματα προς καύση, προκαλώντας κίνδυνο για την δημόσια υγεία.

Η ίδια αναφέρει χαρακτηριστικά στην ανάρτησή της ως ειδικός επί τέτοιων θεμάτων:

«Καύση αστικών αποβλήτων στη Σαμοθράκη, στις αποθήκες του Δήμου (παλιά σφαγεία δίπλα σε κατοικίες στρατιωτικών)!! Κατάντια!! Σοβαροί κίνδυνοι από την έκλυση διοξινών από την καύση πλαστικών!

Είχα πολλές φορές ενημερώσει τη νυν Δημοτική Αρχή και είχα προτείνει και λύσεις ώστε να μειωθεί ο όγκος των Σύμμεικτων Αστικών Αποβλήτων. Οι λόγοι πολλοί εκτός από τη προστασία πρωτίστως του περιβάλλοντος. Η μείωση του όγκου συνεπάγεται μείωση των τελών που αναλογούν στη διαχείριση και γνωρίζουμε όλοι ότι στο νησί είναι ιδιαίτερα αυξημένα. Η ανακύκλωση αλλά και η δημιουργία ενός συστήματος συλλογής και μεταφοράς διαφόρων ρευμάτων όπως οι μικρές συσκευές, τα ΑΗΗΕ (ψυγεία, υπολογιστές κ.λ.π.) θα συνέβαλε καθοριστικά στη μετέπειτα ορθή λειτουργία του χώρου διαχειρισης υπολειμμάτων ΧΥΤΥ. Και όλα αυτά δωρεάν χωρίς καμία επιβάρυνση. Μια από τις μεγαλύτερες απογοητεύσεις ήταν η ανακύκλωση διχτυών που μάλιστα αποτέλεσε πρότυπο για μεγάλους Δήμους της Περιφέρειας, λάβαμε τα εύσημα, οι τοπικοί διοικούντες εισέπραξαν χειροκροτήματα, αλλά δυστυχώς στη συνέχεια αδιαφόρησαν πλήρως! Ομοίως το “ναυάγιο” των πράσινων σημείων!! Αποτέλεσμα; Η εύκολη και ιδιαιτέρως επικίνδυνη “λύση”…η καύση, απαράδεκτη, παραπέμπει στον τρίτο κόσμο, συνιστά ρύπανση περιβάλλοντος και εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για τη δημόσια υγεία!! Οι διοξίνες οι οποίες παράγονται κατά την καύση αποβλήτων αποτελούν μια ομάδα από τις πιο επικίνδυνες τοξικές ουσίες στον πλανήτη!! Μεταφέρονται μέσω τις τροφικής αλυσίδας και καθιστούν επικίνδυνα διατροφικά καθημερινά είδη, κρέας, γαλακτοκομικά προϊόντα κ.λ.π. Πρόσφατη φωτογραφία δείχνει την κατάντια μας

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη