Πέμπτη 2 Μαΐου 2024

Κινητοποίηση για τις ανεμογεννήτριες στα Πετρωτά από συλλόγους του Β.Έβρου

«Η εγκατάσταση ανεμογεννητριών στη Μαυρή Πέτρα και στο δάσος στον Πεντάλοφο δεν θα περάσει!», διαμηνύουν σε όλους τους τόνους  οι Αγροτικοί Σύλλογοι Τριγώνου, Ν. Βύσσας,  Ορεστιάδας, ο Σύλλογος Λογιστών Φοροτεχνικών Ελ. Επαγγελματιών Β. Έβρου, η Β΄ ΕΛΜΕ Έβρου και το Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου Διδυμοτείχου και χαιρετίζουν την πρωτοβουλία του Συλλόγου Δρομέων Ορεστιάδας, του Περιπατητικού και Φυσιολατρικού Ομίλου Πενταλόφου και του Περιβαλλοντικού Συλλόγου Πετρωτών για κινητοποίηση , την Κυριακή 21 Απριλίου στις 11:30, στο άγαλμα του «Λιθοξόου» στα Πετρωτά.

Ειδικότερα σε ανακοίνωσή τους αναφέρουν :

Λίγους μήνες μετά τη μεγάλη πυρκαγιά που κατέστρεψε δεκάδες χιλιάδες στρέμματα δάσους στον νομό μας σε κάποιους φαίνεται πως άνοιξε η όρεξη. Μετά την προσπάθεια για αιολικό στην Δαδιά και το ηχηρό όχι από τον λαό του Νομού τώρα σειρά έχουν τα άκαφτα δάση της Ορεστιάδας.

Η άναρχη εγκατάσταση αιολικών πάρκων σε κορυφές και πλαγιές βουνών, σε εκτάσεις NATURA, έχει γενικά αρνητικές συνέπειες αφού ανοίγονται δρόμοι χιλιομέτρων που καταστρέφουν οικοσυστήματα ενώ συχνά προκαλούνται κατολισθήσεις και δεκάδες πυρκαγιές από τις εναέριες γραμμές μεταφοράς μέσης τάσης.

Η ενέργεια που παράγεται από τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, σε καμία περίπτωση δεν διασφαλίζει φθηνή ενέργεια για τον λαό ούτε και επάρκεια για τις ανάγκες του. Αντίθετα αυξάνει το κόστος των λογαριασμών ρεύματος. Η εγκατάσταση των 8 γιγαντιαίων ανεμογεννητριών έχει ως σκοπό αποκλειστικά το κέρδος, θυσιάζοντας γι’ αυτό και το φυσικό περιβάλλον.

Τέλος, καλούν όλα τα σωματεία, τους συλλόγους και τους φορείς σε αγωνιστικές δράσεις και απαιτούν:

• Να μην δοθεί καμία άδεια, καμία θετική γνωμοδότηση, για την τοποθέτηση των                                ανεμογεννητριών από τις αρμόδιες υπηρεσίες της περιφέρειας και του κράτους.

•   Να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την πρόληψη των πυρκαγιών, την ενίσχυση των δασικών και πυροσβεστικών υπηρεσιών με χρηματοδότηση και προσωπικό.

• Την άμεση αποκατάσταση των καμένων εκτάσεων. Να πραγματοποιηθεί η αναγέννηση και η διαχείριση του δάσους με επιστημονικό σχεδιασμό.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email