Παρασκευή 19 Απριλίου 2024

ΚΚΕ Έβρου: Κίνηση προχειρότητας και αντιπερισπασμού η μεταφορά του Περιφερειακού Γραφείου Ασύλου Θράκης

Με αφορμή την απόφαση της κυβέρνησης όπως αυτή εκφράστηκε πρόσφατα δια στόματος του Υπουργού κ. Μηταράκη για τη μεταφορά του Περιφερειακού Γραφείου Ασύλου Θράκης από την Αλεξανδρούπολη στην Καβάλα, επισημαίνουμε τα εξής:

Λόγω των αντιδράσεων για την επέκταση του ΚΥΤ Φυλακίου η κυβέρνηση επιλέγει μια κίνηση προχειρότητας και αντιπερισπασμού αποσκοπώντας στη δημιουργία εντυπώσεων με τις τοποθετήσεις της ότι δήθεν συμμερίζεται τις αντιδράσεις των πολιτών και ως «αντάλλαγμα για
την επέκταση του ΚΥΤ Φυλακίου θυσιάζει αυτή την Υπηρεσία».

Το Περιφερειακό Γραφείο Ασύλου Θράκης δεν σχετίζεται άμεσα με το ΚΥΤ Φυλακίου, καθώς οι διαδικασίες τους δεν ταυτίζονται, αλλά έχουν αυτοτελή δραστηριότητα και αρμοδιότητες. Η μεταφορά του δε από την Αλεξανδρούπολη στην Καβάλα δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο τη θέση των προσφύγων και μεταναστών, που εισέρχονται από τον Έβρο, οι οποίοι υποχρεώνονται με αυτόν τον τρόπο να διανύσουν 3 επιπλέον νομούς για να ασκήσουν το δικαίωμά τους, να αιτηθούν δηλαδή διεθνή προστασία. Αυτό σημαίνει ότι παρατείνεται ακόμη περισσότερο η παράνομη είσοδός τους στη χώρα με όλες τις συνέπειες που αυτή συνεπάγεται.

Επιπλέον, η εν λόγω απόφαση δυσχεραίνει τη θέση 25 εργαζομένων οι οποίοι θα χάσουν ουσιαστικά τη δουλειά τους διότι δεν εξασφαλίζονται οι θέσεις εργασίας τους. Σημειώνουμε δε ότι το εν λόγω γραφείο λειτουργεί στην Αλεξανδρούπολη ήδη από το 2013 εξυπηρετώντας χιλιάδες αιτούντες άσυλο το χρόνο κάποιοι από τους οποίους έρχονται και από άλλες περιοχές
της χώρας ώστε να αιτηθούν άσυλο, γεγονός που αναιρεί τον ισχυρισμό της κυβέρνησης ότι το συγκεκριμένο Περιφερειακό Γραφείο είναι «άνευ αντικειμένου».

Η μεταφορά του Περιφερειακού Γραφείου Ασύλου από την Αλεξανδρούπολη στην Καβάλα σημαίνει ότι είτε θα ξεσπιτωθούν οικογένειες είτε οι εργαζόμενοι θα αναγκαστούν σε παραίτηση σε περίοδο πανδημίας και οικονομικής κρίσης. Ως Τομεακή Επιτροπή Έβρου ζητούμε να εισακουστούν τα αιτήματα των εργαζομένων και να παραμείνει η συγκεκριμένη Υπηρεσία στην Αλεξανδρούπολη.

Οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν, για μια ακόμη φορά, πως η πολιτική της ΕΕ και του ΝΑΤΟ την οποία ακολουθούν πιστά και διαχρονικά οι ελληνικές κυβερνήσεις, είναι αυτή που ευθύνεται αφενός για τη διάλυση χωρών και τον ξεριζωμό λαών και αφετέρου για τον εγκλωβισμό των προσφύγων στον Έβρο και στα νησιά.

Ως Κ.Κ.Ε. καλούμε τους κατοίκους της περιοχής μας και όλο τον ελληνικό λαό, ιδιαίτερα τον πληθυσμό των νησιών και των παραμεθόριων περιοχών, να οργανώσουμε τον αγώνα μας, βάζοντας στο επίκεντρο υπεύθυνους και τις αιτίες που γεννούν το πρόβλημα.

Άμεσα πρέπει να απομονωθούν ακροδεξιές φωνές και δράσεις, ανοικτές και συγκαλυμμένες οι οποίες ουσιαστικά συμβάλλουν στο να μένουν τελικά στο απυρόβλητο οι θύτες αυτής της πολιτικής. Οι αντιδραστικές, ξενοφοβικές φωνές, που επιδιώκουν να στρέψουν τον ελληνικό λαό κατά των θυμάτων, προσφύγων και μεταναστών, γίνονται τελικά ο καλύτερος σύμμαχος αυτών που δημιουργούν και συντηρούν το πρόβλημα.

Ως Κ.Κ.Ε. τονίζουμε ότι πρέπει να διεκδικήσουμε εδώ και τώρα:

  • Κατάργηση των κανονισμών του Δουβλίνου και της κοινής δήλωσης ΕΕ – Τουρκίας.
  • Καμιά επέκταση του ΚΥΤ Φυλακίου! Να κλείσουν όλα τα hot spots και να μη δημιουργηθούν νέα, ούτε κλειστά, ούτε ανοιχτά.
  • Άμεσος απεγκλωβισμός των προσφύγων από τον Έβρο και τα νησιά και με γρήγορες διαδικασίες να οδηγηθούν στις χώρες προορισμού τους.
  • Τώρα η ΕΕ και ο ΟΗΕ να οργανώσουν διαδικασίες υποβολής αιτήσεων ασύλου εντός της Τουρκίας και στα σύνορα με την Ελλάδα και στα σύνορα με την Συρία και απευθείας μετακίνηση στις χώρες προορισμού τους. Αυτό το μέτρο μπορεί να στηρίξει το δικαίωμα των προσφύγων σε προστασία, με βάση τις διεθνείς συμβάσεις.
  • Να σταματήσει τώρα κάθε συμμετοχή, στήριξη και εμπλοκή στις ενέργειες και τις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ και της ΕΕ που διαιωνίζουν τον πόλεμο και τις καταστροφές.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email