Πέμπτη 25 Απριλίου 2024

“Κλείνει” ο ναός της Παναγίας Κοσμοσώτειρας στις Φέρες για δύο χρόνια

Τα κρυμμένα μυστικά της Παναγίας Κοσμοσώτειρας των Φερών ένα οικουμενικό θρησκευτικό κι όχι μόνο μνημείο αναμένεται να αποκαλύψουν οι εργασίες συντήρησης του εσωτερικού του ναού που ξεκινούν άμεσα μετά την απόφαση της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης να χρηματοδοτήσει το έργο. Ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως κ.κ. Άνθιμος προσκάλεσε στο ναό 50 εκπροσώπους της πολιτείας, της κοινωνίας και των συλλόγων τηρουμένων των μέτρων λόγω covid-19 και με την συνδρομή της αρχαιολόγου Λίλας Σαμπανοπούλου ταξίδεψε το κοινό στην γέννηση του ναού και της σημαντικής καστροπολιτείας που τον περιέβαλλε, στις αλλαγές που υπέστη ως τέμενος επί οθωμανικής κυριαρχίας αλλά και στην μετέπειτα λειτουργία του ως ναού. 

Εργασίες μέχρι τέλη του 2023

Ήδη οι εργασίες που θα γίνουν με έναρξη φέτος και χρονοδιάγραμμα τα τέλη του 2023, αναμένεται να βοηθήσουν κατά πολύ την επιστημονική έρευνα σε σχέση με τις μαρτυρίες που ήδη υπάρχουν, τις απεικονίσεις στρατιωτικών αγίων με χαρακτηριστικά της οικογένειας των Κομνηνών και ολόσωμες μορφές ιεραρχών, αγίων κ.α.

Στην εκδήλωση παρέστησαν βουλευτές του Έβρου, Δημοσχάκης, Κελέτσης, Γκαρά, αυτοδιοικητικοί, πνευματικοί άνθρωποι, εκπαιδευτικοί, στρατιωτικοί, ιερείς, μέλη της κοινωνίας των Φερών που ενημερώθηκαν από πρώτο χέρι για τα ζητούμενα της έρευνας που εστιάζεται και στον τάφο του σεβαστοκράτορα Ισαάκιου Κομνηνού που ήταν και ο κτήτορας της μονής. Βέβαια ήταν άτυχος αφού με την ολοκλήρωσή της απεβίωσε και τάφηκε εκεί χωρίς μέχρι σήμερα να γνωρίζουμε το ακριβές σημείο πέρα από εικασίες που διατυπώνονται και πρέπει να διερευνηθούν και να τεκμηριωθούν. 

Υπενθυμίζουμε ότι τα επίσημα θυρανοίξια του ναού έγιναν το 1940 από τον τότε Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως Ιωακείμ αφού είχε προηγηθεί βασική συντήρηση, και ο ναός χρησιμοποιείτο ως ενοριακός για να περιοριστεί αργότερα η ευρεία χρήση του ως σημαντικό μνημείο της νεώτερης αρχαιολογικής κληρονομιάς κι ως παγκόσμιο προσκύνημα των απανταχού Θρακών. Οι συμμετέχοντες στο κάλεσμα για την διάλεξη σχετικά «με την αποκρυπτογράφηση των σπαραγμάτων εντός του καθολικού της ομώνυμης μονής και του περιβάλλοντός της» όπως ανέφερε η σχετική πρόσκληση έφυγαν με δώρο μια κούπα από τα χέρια του Μητροπολίτη με τον μονοκέφαλο αετό, έμβλημα τη Μονής Θεοτόκου Κοσμοσώτειρας και της Μητροπόλεως Αλεξανδρουπόλεως Τραϊανουπόλεως και Σαμοθράκης. Είθε οι εργασίες να στεφθούν με επιτυχία και αποκαλύψεις ήταν η ευχή των παρισταμένων που έζησαν μια εξαιρετική μυσταγωγία.

Πηγή: xronos.gr

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη