Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2024

Κλιμάκιο της Κτηνιατρικής της Περιφέρειας ΑΜΘ εξέτασε τα άλογα στο Δέλτα του Έβρου – Αναμένονται τα αποτελέσματα

«Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί προκειμένου τα άλογα να επιβιώσουν και να μην χαθούν άλλα».

Με αυτά τα λόγια τα μέλη από το «Αινήσιο» Δέλτα του Έβρου θέλουν να καταστήσουν σαφές, ότι θα προστατέψουν το «μεγάλο» του σπίτι με όσες δυνάμεις διαθέτουν . Ο σύλλογος βρέθηκε στην νησίδα από την πρώτη στιγμή, καθώς αντιλήφτηκαν τι θα συμβεί και πόσο δύσκολες θα είναι αυτές οι ημέρες για τα άγρια αυτά ζώα. 

Η παρατεταμένη υψηλή θερμοκρασία σε συνδυασμό με την εισχώρηση του θαλασσινού νερού στο Δέλτα, φαίνεται ότι είναι οι βασικές αιτίες που οδήγησαν στο θάνατο τουλάχιστον 6 άγριων αλόγων, τα οποία τις τελευταίες δεκαετίες διαβιούν ελεύθερα στη συγκεκριμένη περιοχή.

Μετά την μεγάλη κινητοποίηση που έγινε από τα μέλη του «Αινήσιου» και εθελοντές τοποθετήθηκαν και ανατροφοδοτούνται ανά τακτά διαστήματα αυτοσχέδιες ποτίστρες σε διάφορα σημεία του βιοτόπου, προκειμένου η κατάσταση να μην πάρει μεγαλύτερη έκταση και να μη βρουν τραγικό θάνατο περισσότερα ζώα.

Πάντως, όπως καταγγέλλουν τα μέλη του συλλόγου, είχαν εγκαίρως ενημερώσει ότι τα ζώα κινδυνεύουν, μετά και τα νεκρά ψάρια που είχαν εντοπιστεί στο ποτάμι, αλλά μάταια κανείς  δεν ανταποκρίθηκε στην έκκληση τους.

Εντωμεταξύ, η Κτηνιατρική Υπηρεσίας της Περιφέρειας ΑΜΘ πήρε δείγμα από νεκρά άλογα και αναμένονται τα αποτελέσματα, για  να διαπιστωθεί, αν ο θάνατός τους οφείλεται σε αφυδάτωση ή σε κάτι άλλο, ενώ αναμένεται εκ νέου επίσκεψη στο σημείο από το κλιμάκιο για να κάνει ενέσεις, σε όσα παρουσιάζουν εικόνα εξάντλησης και αφυδάτωσης.

Ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου Βαγγέλης Πουλιλιός, που βρέθηκε στο Δέλτα για να δει από κοντά το μέγεθος του προβλήματος αναφέρει, πως πριν από λίγες ημέρες με εντολή του περιφερειάρχη ΑΜΘ Χριστόδουλου Τοψίδη, πραγματοποίησε αυτοψία, καταγράφοντας τα δεδομένα και λέγοντας πως το πρόβλημα που έχει προκύψει είναι, ότι μετά την εισχώρηση στον ποταμό του θαλασσινού νερού η συγκεκριμένη νησίδα  έπαψε να περιβάλλεται από πόσιμο νερό.

Ο κύριος Πουλιλιός λέει, πως αυτή η περιοχή έχει εγκαταλειφθεί εδώ και πολλά χρόνια, χωρίς καμία ουσιαστική παρέμβαση και προσθέτει, ότι η περιφέρεια ανέλαβε να βοηθήσει, χωρίς να έχει υποχρέωση ή αρμοδιότητα, συμπληρώνοντας πως η δυσκολία εστιάζεται, στη δυνατότητα μεταφοράς στο σημείο της απαραίτητης ποσότητας νερού, της δημιουργίας και τοποθέτησης δεξαμενών και ποτιστριών αλλά και ζωοτροφής.

Πάντως υπενθυμίζεται, πως ο πρώην Αντιπεριφερειάρχης Έβρου Δημήτριος Πέτροβιτς είχε προβεί σε κινήσεις, αποστέλλοντας  επιστολή στον  τότε υπουργό αγροτικής ανάπτυξης και τροφίμων Μάκη Βορίδη, στην οποία περιέγραφε την κατάσταση και προτείνοντας να αναθεωρηθεί ο κανονισμός του ΕΛΓΑ με την ένταξη στην ορολογία και τον όρο «Άγρια Άλογα» που διαβιούν ελεύθερα σε προστατευόμενους βιοτόπους.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email