Παρασκευή 19 Απριλίου 2024

Κοιτάζει τον… καιρό το βαμβάκι στη Θράκη

Ξεκίνησαν τα σκαλίσματα του βαμβακιού στη Θράκη και οι αγρότες γυρνάνε το βλέμμα τους στις καιρικές συνθήκες. Το προηγούμενο διάστημα χαρακτηρίστηκε από ανομβρία, γι αυτό σε ορισμένες περιοχές χρειάστηκε να ποτίσουν για να φυτρώσει, ενώ τώρα βρίσκονται αντιμέτωποι με τις βροχοπτώσεις.

Οι καλλιεργούμενες εκτάσεις βαμβακιού στη Ροδόπη και στο Τόπειρο Ξάνθης παραμένουν σταθερές, όμως μειώθηκαν στον Έβρο και το βαμβάκι αντικαταστάθηκε από τον ηλίανθο, σιτηρά και καλαμπόκι για ενσιρώματα. Όσοι παρέμειναν στην καλλιέργεια στον ακριτικό νομό, τη βλέπουν να εξελίσσεται ομαλά.

«Η σπορά έχει ολοκληρωθεί, οι φυτείες βρίσκονται σε καλό στάδιο και η χρονιά εξελίσσεται καλά, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα πλην μεμονωμένων περιστατικών », δηλώνει ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Αλεξανδρούπολης, Κώστας Αλεξανδρής. Σημειώνει ότι οι επανασπορές ήταν ελάχιστες και και οφείλονται σε ζημιές που προκλήθηκαν από τον καιρό και από το σκουλήκι καραφατμέ. Πολλά φυτά έχουν φτάσει ήδη στο τέταρτο φύλλο, και οι παραγωγοί είναι στα σκαλίσματα. Ο κ.Αλεξανδρής εξηγεί πως οι βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών δεν προκάλεσαν προβλήματα, γιατί ήταν ήπιες.

Στα σκαλίσματα είναι και οι Ροδοπίτες, όπως αναφέρει ο Πρόεδρος Επιχειρηματιών Επαγγελματιών Αγροτών Ροδόπης, Κυριάκος Κρόκος, σημειώνοντας ότι σε κάποια πιο προχωρημένα χωράφια γίνονται ζιζανιοκτονίες.

Σε γενικές γραμμές ο καιρός είναι καλός αλλά μετά τη σπορά χρειάστηκε να ποτίσουν λόγω ανομβρίας, σκηνικό που άλλαξε με τις τελευταίες βροχές.

«Δεν έχουν κάποιο ιδιαίτερο εντομολογικό πρόβλημα. Εμφανίστηκαν αφίδες και θρίπας σε ορισμένες περιοχές χωρίς ακόμα τα φαινόμενα να είναι έντονα». Προβληματίζεται από τις βροχές διότι ευνοούν τα έντομα και σε περίπτωση που συνεχιστούν υπάρχει κίνδυνος η υγρασία να προκαλέσει σαπίλες στα βαμβάκια που δεν πρόλαβαν να ριζώσουν.

Σε ορισμένες περιοχές είχαμε προβλήματα με έντομα εδάφους, σιδηροσκώλημα, όπου οι παραγωγοί δεν χρησιμοποίησαν κοκκώδες εντομοκτόνα και αντιμετωπίστηκε επιφανειακά.

Τον προβληματισμό του για τις ενδεχόμενες συνέπειες στις βαμβακοκαλλιέργειες από τη χαλαζόπτωση της προηγούμενης Παρασκευής μεταφέρει και ο Πρόεδρος του Συλλόγου Αγροτών Τοπείρου Ξάνθης, Κώστας Δαλάτσης, γιατί τα βαμβάκια βρίσκονται σε πολύ πρώιμο στάδιο.

πηγή ypaithros.gr

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη