Παρασκευή 19 Απριλίου 2024

Κομοτηνή: Αντιδράσεις για την αλλαγή της ταμπέλας στο ιεροσπουδαστήριο Χαϊριγέ

Για ακόμη μία φορά δημιουργείται θέμα, χωρίς επί της ουσίας να έχει επέλθει κάποια αλλαγή, στη μειονοτική εκπαίδευση. Αυτή τη φορά, στο επίκεντρο μπαίνει το Ιεροσπουδαστήριο Κομοτηνής. Πιο συγκεκριμένα, στο μουσουλμανικό ιεροσπουδαστήριο Κομοτηνής μέχρι πρότινος υπήρχε στον εξωτερικό του χώρο ταμπέλα που ανέγραφε «Μ/ΚΟ Ιεροσπουδαστήριο Χαϊριγέ Κομοτηνής Γυμνάσιο – Λύκειο», όπου η συντομογραφία Μ/ΚΟ σήμαινε Μουσουλμανικό. Το περασμένο διάστημα τοποθετήθηκε νέα ταμπέλα που αναγράφει ολογράφως τη λέξη Μουσουλμανικό και συγκεκριμένα τα εξής: «Μουσουλμανικό Ιεροσπουδαστήριο Χαϊριγέ Κομοτηνής Γυμνάσιο – Λύκειο».

Τα Ιεροσπουδαστήρια ήταν ισλαμικά σχολεία εκμάθησης του κορανίου κατά την διάρκεια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Η Ελλάδα, σεβόμενη την μουσουλμανική μειονότητα, διατήρησε στο ακέραιο τα Ιεροσπουδαστήρια, ως σχολεία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, στα οποία μπορούν να φοιτούν όσοι μαθητές της μειονότητας επιθυμούν.

Η ταμπέλα με το ολογράφως «μουσουλμανικό» τοποθετήθηκε σε αντικατάσταση της προηγούμενης, σε συνέχεια του από 13/08/2020 εγγράφου με αριθμό πρωτοκόλλου 105398/Θ2 της αναπληρώτριας προϊσταμένης της Διεύθυνσης Θρησκευτικής Εκπαίδευσης και Διαθρησκευτικών Σχέσεων  του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων Ελένης Κόλλια. Απευθυνόμενη προς τον διευθυντή και υποδιευθυντή του μουσουλμανικού Ιεροσπουδαστηρίου Κομοτηνής, η κα Κόλλια ζητά εφεξής «να χρησιμοποιείται σε κάθε περίσταση η ακριβής και πλήρης αναγραφή της ονομασίας του ως “Μουσουλμανικό Ιεροσπουδαστήριο Κομοτηνής”, χωρίς συντμήσεις».

Φωνή λογικής από το Σωματείο Ιεροδιδασκάλων Ισλαμικής Θρησκείας

Παρότι επί της ουσίας τίποτα δεν έχει αλλάξει στο καθεστώς του σχολείου, ήδη έχουν προκληθεί καθοδηγούμενες αντιδράσεις από ανθρώπους της μειονότητας.

Πάντως, δεν λείπουν κι οι φωνές λογικής από τη μειονότητα, όπως εκφράστηκαν μέσα από αναλυτική ανακοίνωση του Σωματείου Ιεροδιδασκάλων Ισλαμικής Θρησκείας. Αυτούσια η ανακοίνωση έχει ως εξής: «Τις τελευταίες μέρες παρακολουθούμε προσεκτικά τις διάφορες ανακοινώσεις με αφορμή την αλλαγή της πινακίδας στο Ιεροσπουδαστήριο Κομοτηνής “Χαϊριγέ”. Και τονίζουμε τη λέξη αφορμή, γιατί από το πανομοιότυπο σχεδόν περιεχόμενό τους (που ως συνήθως φαίνεται να έχει υπαγορευθεί από την ίδια πηγή) γίνεται ξεκάθαρο ότι ουδόλως ενδιαφέρονται οι συντάκτες τους για το Ιεροσπουδαστήριο αυτό καθ’ αυτό, αλλά το χρησιμοποιούν για να εξυπηρετήσουν άλλους σκοπούς.

Κατ’ αρχήν, είναι γνωστοί στη μειονότητα όλοι αυτοί που θα ήθελαν να δουν το “Χαϊριγέ” να κλείνει. Αυτοί που τρέμουν στην εικόνα της προόδου του σχολείου, της οργάνωσής του κατά τα πρότυπα ενός σύγχρονου θρησκευτικού σχολείου που θα προετοιμάζει θρησκευτικούς λειτουργούς και υποψηφίους για ανώτατες ισλαμικές σπουδές, οι οποίοι μακριά από κάθε εθνικισμό (όπως ακριβώς επιβάλει η Ούμμα στο Ισλάμ) δεν θα ελέγχονται από γνωστά κέντρα.

Είναι, επίσης, γνωστοί στη μειονότητα όλοι αυτοί που βλέπουν στη λέξη “μειονοτικό” τη λέξη “τουρκικό”. Και συνεπώς χαλά το αφήγημά τους, όταν βλέπουν τη λέξη “μουσουλμανικό” λες και δεν είναι μουσουλμάνοι οι ίδιοι. Τις ταυτοτικές τους αναζητήσεις να τις αφήσουν για άλλους χώρους και να μην εργαλειοποιούν ένα μουσουλμανικό σχολείο έξι αιώνων για να παίξουν τα εθνικιστικά τους παιχνίδια.

Εμείς, όπως οι γονείς μας και οι παππούδες μας, θα συνεχίζουμε να στηρίζουμε το σχολείο, το οποίο αντανακλά τις παραδόσεις της μειονότητας και το χαρακτήρα του Ισλάμ της Θράκης και θα προσπαθούμε να το προστατεύουμε από το να γίνεται αρένα πολιτικών παιχνιδιών».

Πηγή: xronos.gr

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email