Παρασκευή 3 Μαΐου 2024

Κομοτηνή: Με τη σφραγίδα του ΔΠΘ το πρώτο Αυτόνομο Εναέριο Όχημα Πολλαπλών Χρήσεων

Για το Μνημόνιο Συνεργασίας με την Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία που υπέγραψε το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης μίλησε σήμερα στην ΕΡΤ Κομοτηνής η Αντιπρύτανης Έρευνας και Δια Βίου Εκπαίδευσης, Καθηγήτρια Μαρία Μιχαλοπούλου. Συμμετέχουν επίσης το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

Όπως είπε μια ομάδα 30 ερευνητών θα αφοσιωθούν στην έρευνα και στην ανάπτυξη και, εν συνεχεία, στη βιομηχανική παραγωγή του πρώτου Αυτόνομου Εναέριου Οχήματος Πολλαπλών Χρήσεων από φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

«Θα σχεδιάσουν και θα αναπτύξουν ένα μη επανδρωμένο όχημα το οποίο θα καλύπτει τις ανάγκες της ελληνικής βιομηχανίας. Όταν ολοκληρωθεί η σχεδίαση και η ανάπτυξη θα βγει στην παραγωγή. θα έχει πάνω του διάφορες καινοτόμες τεχνολογίες και θα έχουν την ευκαιρία μέσα από το πρόγραμμα να εργαστούν τόσο μεταπτυχιακοί, όσο και μεταδιδακτορικοί φοιτητές και στα τρία πανεπιστήμια γι’ αυτό το σκοπό» είπε η κα Μιχαλοπούλου.

Παράλληλα, σημείωσε ότι δύο Τμήματα της Πολυτεχνικής Σχολής μέσα από τη συνεργασία και τη σύνθεση των δυνάμεών τους πάνω στο κομμάτι της έρευνας, το Τμήμα Μηχανολόγων και το Τμήμα Παραγωγής και Διοίκησης μέσω δύο Εργαστηρίων: του Εργαστηρίου Ρομποτικής και Προγραμματισμού με επικεφαλής τον κο Γαστεράτο και του Εργαστηρίου Ηλεκτρικών Μηχανών με επικεφαλής τον κο Παπανικολάου, δίνουν την ευκαιρία στους φοιτητές τους, διδακτορικοί και μεταδιδακτορικοί, να δουλέψουν σε αυτό το project.

«Από αυτά τα εργαστήρια έχουμε πολλά άλλα έργα τα οποία έχουν παραχθεί με την παραγωγή αντίστοιχης τεχνολογίας και αντίστοιχα υπάρχει και συνέχεια σε αυτή την τεχνολογία γιατί πια τα « βρίσκουμε» σε πάρα πολλές εφαρμογές» είπε η κα Μιχαλοπούλου.

Όσον αφορά στο νέο αυτό στοίχημα της κατασκευής του πρώτου Αυτόνομου Εναέριου Οχήματος Πολλαπλών Χρήσεων με τη σφραγίδα του ΔΠΘ οι εργασίες ξεκίνησαν ήδη, το χρονοδιάγραμμα θα ολοκληρωθεί μετά από ένα χρόνο, αλλά συνήθως σε αυτά τα project, όπως είπε η κα Μιχαλοπούλου, προκύπτουν κι άλλα που πρέπει να καλυφθούν καταλήγοντας ότι: «Υπάρχει ενθουσιασμός, προηγήθηκε προετοιμασία έξι μηνών και άμεσα θα έχουμε τα πρώτα αποτελέσματα».

Πηγή: ertnews.gr

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email