Στο αυτόφωρο οδηγήθηκαν άτομα που δίχως καμία οικοδομική άδεια εκτελούσαν εργασίες σε χώρο λατρείας. Ο βουλευτής Ροδόπης του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Ιλχάν Αχμέτ ξεκαθάρισε ότι η σύλληψη δεν έχει να κάνει με τα μειονοτικά δικαιώματα, αλλά με παράβαση του δικαίου. Ο βουλευτής Ροδόπης της Νέας Αριστεράς Οζγκιούρ Φερχάτ προσπάθησε να πολιτικοποιήσει το θέμα, όπως και τα περισσότερα μειονοτικά ΜΜΕ
Μία καθαρά πολεοδομική παράβαση πολιτικοποίησαν τις προηγούμενες ημέρες κύκλοι προσκείμενοι στο Τουρκικό Προξενείο της Κομοτηνής. Όλα ξεκίνησαν το μεσημέρι της Πέμπτης 13 Φεβρουαρίου, όταν πέντε πολίτες εντοπίστηκαν να εκτελούν, χωρίς καμία οικοδομική άδεια, επίσημη ενημέρωση, ασφάλεια κλπ, οικοδομικές εργασίες στον αύλειο χώρο του τεμένους Αράτου. Στο σημείο έσπευσαν άνθρωποι του Αστυνομικού Τμήματος Φιλύρας, οι οποίοι μετά τον έλεγχο, διεπίστωσαν τις συντελεσθείσες παραβάσεις.
Γι’ αυτό οι κρατούμενοι μεταφέρθηκαν στο Α.Τ., όπου ο εισαγγελέας διέταξε την κράτησή τους μέχρι να οδηγηθούν την επομένη, Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου, ενώπιον του αρμόδιου εισαγγελέα στα Δικαστήρια της Κομοτηνής. Μία συνήθης διαδικασία που ακολουθείται σε όλες τις αντίστοιχες περιπτώσεις. Φυσικά, αφού το αδίκημα για το οποίο κατηγορούνταν δεν ήταν ιδιαίτερα σοβαρό, μετά την απολογία τους, αφέθηκαν ελεύθεροι κι ορίστηκε τακτική δικάσιμος. Τα Δικαστήρια είναι τα μόνα αρμόδια για να κρίνουν, εάν οι συντελεσθείσες εργασίες τους ήταν ή όχι παράνομες και να τους επιβάλλουν τυχόν κυρώσεις.
Δύο βουλευτές, δύο διαφορετικές στάσεις
Στο μεσοδιάστημα, πολιτευτές που πρόσκεινται στους μηχανισμούς του Τουρκικού Προξενείου κι άμεσα –εμφανώς ή αφανώς- επηρεάζονται από το μειονοτικό κόμμα DEB, προσπάθησαν να αποκτήσουν πολιτικό κύρος, «υψώνοντας» το συγκεκριμένο ζήτημα ως δήθεν κάποια μείζονα παράβαση μειονοτικών δικαιωμάτων! Αντίστοιχα έπραξε η μεγάλη μερίδα του μειονοτικού Τύπου. Πού ήταν όλοι τους, όταν για αντίστοιχα αδικήματα προσάγονται συχνά λοιποί χριστιανοί ή μουσουλμάνοι συμπολίτες μας;
Από τη σύλληψη φαίνεται πως ενοχλήθηκε αρχικά κι ο βουλευτής Ροδόπης της Νέας Αριστεράς Οζγκιούρ Φερχάτ, ο οποίος έσπευσε την Παρασκευή στο τέμενος του Αράτου, ενδεχομένως προς άγρα ψήφων και πολιτική εργαλειοποίηση της σύλληψης. Πάντως, στο Facebook απλώς ανήρτησε το γεγονός της επίσκεψης, ενώ σε δήλωση στην εφημερίδα Millet πολιτικοποίησε το ζήτημα. Ωστόσο, η σημειολογία ήταν πασιφανής.
Εντελώς διαφορετική ήταν η στάση που κράτησε ο βουλευτής Ροδόπης του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Ιλχάν Αχμέτ. Μιλώντας στο ράδιο Χρόνος 87.5fm ξεκαθάρισε σε πάρα πολλά σημεία του λόγου του, ότι η σύλληψη επ’ ουδενί δεν αφορά μειονοτικά δικαιώματα, αλλά μία παράβαση του κοινού ποινικού δικαίου. Εξήγησε ότι ο Νόμος είναι ίδιος για όλους, χριστιανούς και μουσουλμάνους, κι αυτός απλώς εφαρμόζεται. Κατηγόρησε τον συνάδελφό του Ο. Φερχάτ, ότι με την πρώτη του ανάρτηση προσπάθησε να εργαλειοποιήσει το ζήτημα, αλλά τελικά άλλαξε την τοποθέτησή του. Σε κάθε περίπτωση, εξήγησε, τα Δικαστήρια είναι τα μόνα αρμόδια να αποφανθούν για την υπόθεση, ενώ τόνισε ότι, εάν πράγματι διεπίστωνε παραβίαση μειονοτικών δικαιωμάτων, θα ήταν ο πρώτος που θα αντιδρούσε.
Προπαγάνδα κενή περιεχομένου
Σε κάθε περίπτωση, είναι τουλάχιστον κενό περιεχομένου κι επιχειρημάτων, να υποστηρίζει οποιοσδήποτε, ότι η ελληνική πολιτεία στοχεύει δήθεν να κλείσει τεμένη στη Θράκη! Η ίδια ελληνική Πολιτεία δαπανά κάθε χρόνο τεράστια ποσά στη συντήρησή τους –η αναστήλωση του τεμένους Βαγιαζήτ στο Διδυμότειχο αποτελεί χαρακτηριστική περίπτωση-, ενώ η ίδια η ελληνική Πολιτεία πριν από σχεδόν μία δεκαετία επέλυσε το χρόνιο πρόβλημα έλλειψης αδειών ευκτηρίων οίκων θρησκευτικών κοινοτήτων, δίνοντας με αυτή την εμβληματική απόφαση τη δυνατότητα αναγνώρισης χώρων λατρείας της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης (τεμένη, τεκέδες, μεστζίτ, τζεμ/τζεμεβί) καθώς επίσης χώρους λατρείας μουσουλμάνων σε Κω και Ρόδο.
Παράλληλα, σε κάθε χωριό της Θράκης όπου υπάρχει μουσουλμανική μειονότητα λειτουργεί κατ’ ελάχιστο ένα τέμενος, ενώ στην πρωτεύουσα της Θράκης, Κομοτηνή, τα τεμένη αναγνωρίζονται εκτός από χώροι λατρείας, ως εμβληματικά σημεία τουριστικού ενδιαφέροντος.
Πηγή: xronos.gr