Παρασκευή 10 Ιανουαρίου 2025

Κομοτηναίος βρέθηκε συμβατός δότης μυελού των οστών και στέλνει το μήνυμά του

Ο νεαρός Κομοτηναίος βρέθηκε συμβατός δότης με παιδάκι από το εξωτερικό και βρίσκεται στο στάδιο των εξετάσεων, για να δώσει μυελό των οστών. «Πριν από λίγο καιρό έκανα παρουσιάσεις σχετικά με το πως μπορεί να γίνει κάποιος δότης μυελού των οστών – την επόμενη μέρα με πήραν τηλέφωνο ότι βρέθηκα συμβατός» διηγείται

Κάθε 5 λεπτά παγκοσμίως, ένας συνάνθρωπος μας, μεταξύ αυτών και πολλά παιδιά, μαθαίνει ότι πάσχει από κάποια μορφή καρκίνου, όπως η λευχαιμία. Η μεταμόσχευση μυελού των οστών αποτελεί για τον άνθρωπο αυτό τη μοναδική θεραπευτική επιλογή. Μόνο το 1/3 των ασθενών θα βρουν συγγενή συμβατό δότη. Η πλειοψηφία θα σωθεί μόνο από εθελοντή δότη

Τη μια μέρα ενημέρωνε φοιτητές σχετικά με τη σημασία της προσφοράς και του εθελοντισμού σχετικά με το μυελό των οστών και την επόμενη… βρέθηκε ο ίδιος συμβατός δότης! Ο λόγος για τον Κομοτηναίο Θανάση Καβούνη, ο οποίος είναι εθελοντής στην πρωτοβουλία «Share Life*» που έχει στόχο την ενημέρωση σχετικά με τη δωρεά μυελού των οστών και την αύξηση των πιθανών δοτών.

Ο ίδιος θυμάται το τηλεφώνημα που δέχτηκε, για να ενημερωθεί ότι βρέθηκε συμβατός δότης για παιδί που έχει ανάγκη μυαλό των οστών. «Πριν από λίγο καιρό έκανα παρουσιάσεις στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, σχετικά με το πως μπορεί να γίνει κάποιος δότης μυελού των οστών. Ήταν 16 Οκτωβρίου…», διηγείται. Την επομένη, 17 Οκτωβρίου, δέχεται ένα τηλεφώνημα, ότι βρέθηκε συμβατός ως δότης.

Ακολούθησε το ερώτημα, εάν επιθυμεί να προχωρήσει στη διαδικασία και, παρά το αρχικό άγχος του, ο ίδιος δέχτηκε να προσφέρει. Πλέον, όπως εξηγεί έχει περάσει το πρώτο στάδιο πιστοποίησης ότι μπορεί και ιατρικά να δώσει (αιμοληψία), ενώ τον Φεβρουάριο αναμένεται να κάνει γενικές ιατρικές εξετάσεις και στη συνέχεια να δώσει μυελό των οστών. Η διαδικασία πλέον δεν χρειάζεται γενική αναισθησία και δεν γίνεται μέσα από το κόκκαλο, αλλά μέσω της αιμοληψίας, δηλαδή είναι αρκετά πιο απλή από το παρελθόν.

Ο Θ. Καβούνης ξεκίνησε το «ταξίδι» του για να σώσει έναν άνθρωπο που το έχει ανάγκη, εσείς;

Κάθε 5 λεπτά, μία νέα διάγνωση
Κάθε 5 λεπτά παγκοσμίως, ένας συνάνθρωπος μας, μεταξύ αυτών και πολλά παιδιά, μαθαίνει ότι πάσχει από κάποια μορφή καρκίνου, όπως η λευχαιμία. Η μεταμόσχευση μυελού των οστών αποτελεί για τον άνθρωπο αυτό τη μοναδική θεραπευτική επιλογή. Η μεταμόσχευση μυελού των οστών αποτελεί για τον άνθρωπο που πάσχει από λευχαιμία ή κάποια μορφή αιματολογικού καρκίνου τη μοναδική θεραπευτική επιλογή. Επειδή τα αντιγόνα HLA κληρονομούνται από τους γονείς, η πρώτη αναζήτηση κατάλληλου δότη για έναν ασθενή με πιθανότητα 25% επιτυχίας γίνεται ανάμεσα στα αδέλφια του.

Μόνο το 1/3 των ασθενών θα βρουν συγγενή συμβατό δότη. Για τους υπόλοιπους, θα πρέπει να αναζητηθεί μη συγγενής δότης ανάμεσα σε εθελοντές σαν εσένα που θέλουν και μπορούν να δωρίσουν μυελό των οστών για οποιονδήποτε ασθενή έχει ανάγκη.

Μυελός των οστών, μεταμόσχευση και απαντήσεις
Ο μυελός των οστών είναι ο ρευστός ιστός που βρίσκεται μέσα στα πλατιά οστά της λεκάνης και του στέρνου και περιέχει προγονικά αιμοποιητικά κύτταρα τα οποία, όταν ωριμάσουν, μετατρέπονται στα έμμορφα συστατικά του αίματος και του ανοσοποιητικού μας συστήματος, δηλαδή σε ερυθροκύτταρα, λευκά αιμοσφαίρια και σε αιμοπετάλια. Η μεταμόσχευση του μυελού των οστών είναι μια θεραπευτική μέθοδος που χρησιμοποιείται για την θεραπεία ορισμένων περιπτώσεων καρκίνου, ιδιαίτερα για τις λευχαιμίες και τα λεμφώματα.

Οι ασθένειες αυτές τις περισσότερες φορές μπορούν να θεραπευτούν με την αντικατάσταση του μυελού των οστών του ασθενή με τον μυελό από έναν υγιή ιστοσυμβατό δότη. Αυτή η διαδικασία ονομάζεται αλλογενής μεταμόσχευση μυελού των οστών.

Βρέθηκα συμβατός, τώρα;
Εάν ένας εθελοντής δότης βρεθεί συμβατός με έναν ασθενή, αρχικά θα ερωτηθεί για να επιβεβαιώσει την πρόθεσή του να πραγματοποιήσει τη δωρεά. Σε περίπτωση θετικής απάντησης, θα κληθεί για ενημέρωση και ευρύτερο εργαστηριακό έλεγχο με συμπληρωματικές εξετάσεις διασφάλισης της συμβατότητας. Στη συνέχεια υποβάλλεται σε πλήρη ιατρικό έλεγχο τουλάχιστον τρεις εβδομάδες πριν από τη συλλογή μοσχεύματος για την επιβεβαίωση της καλής κατάστασης της υγείας του. Ο δότης δεν έχει απολύτως καμία οικονομική επιβάρυνση για τους εργαστηριακούς και άλλους ιατρικούς ελέγχους. Ύστερα από αυτή τη διαδικασία ο δότης θα κληθεί εκ νέου να επιβεβαιώσει ότι θέλει να προχωρήσει με τη διαδικασία της συλλογής μοσχεύματος.

Είναι εξαιρετικά σημαντικό ο δότης να είναι συνειδητοποιημένος και απολύτως βέβαιος για την απόφασή του. Πρέπει να τονιστεί ότι όλη η διαδικασία δωρεάς μοσχεύματος δεν επιφέρει καμία απολύτως επιβάρυνση στην υγεία του δότη.

Πως γίνεται η λήψη μυελού των οστών
Η πιο διαδεδομένη μέθοδος λήψης μοσχεύματος σήμερα πραγματοποιείται με τη συλλογή προγονικών αιμοποιητικών κύτταρων από το αίμα του δότη. Πρόκειται για μία διαδικασία που ομοιάζει με την αιμοδοσία, απλώς διαρκεί αρκετά περισσότερη ώρα. Το αίμα αναρροφάται από το μηχάνημα με συνεχόμενο τρόπο, φυγοκεντρείται, διαχωρίζονται τα κύτταρα που χρειάζονται, ενώ το υπόλοιπο αίμα επιστρέφει πίσω στον δότη.

Παλαιότερα, γινόταν στο χειρουργείο, με πλήρη αναισθησία, με παρακέντηση των οστών της λεκάνης και αναρρόφηση μυελού των οστών.

*Το Share Life – Ξεκινώ τη νέα μου ζωή… δίνοντας ζωή είναι μια πρωτοβουλία το Συλλόγου Καρκινοπαθών και Φίλων Ν. Ροδόπης «Δύναμη Ψυχής» και της ΑΜΚΕ Συνάψεις για την ενημέρωση των φοιτητών για τη σημασία δωρεάς μυελού των οστών κατά την εισαγωγή τους στα πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας. Στόχος η αύξηση των δοτών ηλικίας 18-25. Με τη συνδρομή και την υποστήριξη του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.

ΠΗΓΗ:xronos.gr

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη