Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

Κορονοϊός: Από 1η Ιουνίου «πράσινο πιστοποιητικό» για τους Έλληνες – Η διαδικασία

Στην τελική ευθεία βρίσκεται η υλοποίηση του «πράσινου πιστοποιητικού» κατόπιν της συμφωνίας Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και κρατών μελών που επετεύχθη προχθές στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ελλάδα θα είναι έτοιμη να εκδίδει το ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό από την 1η Ιουνίου, καθώς έχει ήδη περάσει με επιτυχία το τεστ προσομοίωσης. 

Όπως διευκρίνισε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, το πρωί του Σαββάτου ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γιώργος Γεωργαντάς, το εν λόγω «διαβατήριο υγείας», που θα διευκολύνει τις μετακινήσεις εντός της Ε.Ε., αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία εντός της Ένωσης πιθανότατα από τις 20 Ιουνίου

Το ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό είναι πρακτικά η ψηφιακή απόδειξη ότι ένα πρόσωπο έχει εμβολιαστεί κατά της πανδημίας, είτε έχει υποβληθεί σε διαγνωστική εξέταση με αρνητικό αποτέλεσμα είτε τέλος έχει αναρρώσει από τη νόσο Covid-19. 

Τα βήματα  

Έτσι, οι Έλληνες πολίτες από την 1η Ιουνίου θα μπορούν να μπαίνουν στην Ενιαία Ψηφιακή Πλατφόρμα, gov.gr και να εκδίδουν το green pass χρησιμοποιώντας είτε τους προσωπικούς τους κωδικούς πρόσβασης στο Taxisnet, είτε τον ΑΜΚΑ τους. Να αναφέρουμε ότι το green pass υλοποιείται από την ΕΔΥΤΑ, την ΗΔΙΚΑ με τη συμμετοχή της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης (ΓΓΠΣΔΔ).

Τα ψηφιακά πράσινα πιστοποιητικά θα ισχύουν σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, θα περιέχουν έναν κωδικό QR με ψηφιακή υπογραφή για την προστασία του από τυχόν πλαστογράφηση, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα δημιουργήσει μια πύλη, μέσω της οποίας όλες οι υπογραφές των πιστοποιητικών θα μπορούν να επαληθευτούν παντού στην ΕΕ. Τα κωδικοποιημένα προσωπικά δεδομένα που περιέχει το πιστοποιητικό δεν μεταβιβάζονται μέσω της πύλης, αφού αυτό δεν είναι αναγκαίο για την επαλήθευση της ηλεκτρονικής υπογραφής. Η Επιτροπή θα βοηθήσει επίσης τα κράτη μέλη να αναπτύξουν λογισμικό το οποίο θα μπορούν να χρησιμοποιούν οι αρχές για τον έλεγχο των κωδικών QR.

Όσον αφορά τα δεδομένα που θα περιέχει το πιστοποιητικό περιορίζονται στις απαραίτητες κύριες πληροφορίες, όπως ονοματεπώνυμο, ημερομηνία γέννησης, ημερομηνία έκδοσης, πληροφορίες σχετικά με το εμβόλιο/τη διαγνωστική εξέταση/την ανάρρωση και έναν μοναδικό αναγνωριστικό κωδικό. Τα πιστοποιητικά θα περιέχουν μόνο ένα περιορισμένο σύνολο απαραίτητων πληροφοριών. Οι πληροφορίες αυτές δεν θα μπορούν να διατηρούνται από τις χώρες που επισκέπτεται ο ταξιδιώτης. Για σκοπούς επαλήθευσης, ελέγχεται μόνο η εγκυρότητα και η γνησιότητα του πιστοποιητικού, μέσω της επαλήθευσης της αρχής έκδοσης και της υπογραφής. Όλα τα δεδομένα σχετικά με την υγεία παραμένουν στην αρμοδιότητα του κράτους μέλους που εξέδωσε το ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό. 

Τα επόμενα βήματα που θα γίνουν μέχρι το καλοκαίρι από πλευράς της ΕΕ είναι να δημιουργήσει η Επιτροπή την ψηφιακή υποδομή που θα διευκολύνει την επαλήθευση της γνησιότητας των ψηφιακών πράσινων πιστοποιητικών, ενώ τα κράτη μέλη θα πρέπει να προχωρήσουν την εισαγωγή των αναγκαίων αλλαγών στα εθνικά συστήματα μητρώων υγείας.

Υποδοχή ταξιδιωτών μόνο με την πρώτη δόση

Παράλληλα, στην ευχέρεια των κρατών-μελών θα είναι να δέχονται ταξιδιώτες από άλλες ευρωπαϊκές χώρες που έχουν κάνει μόνο την πρώτη δόση εμβολίων τα οποία απαιτούν δύο δόσεις για την πλήρη ανοσολογική απόκριση. Οπως δήλωσε ο επίτροπος Δικαιοσύνης Ντιντιέ Ρέιντερς απαντώντας σε ερώτηση της «Κ», «θα είναι επιλογή των κρατών-μελών» αν θα δέχονται, χωρίς την απαίτηση αρνητικού διαγνωστικού τεστ ή αποδεικτικού ανάρρωσης, επισκέπτες που έχουν λάβει μόνο την α΄ δόση. Υπενθυμίζεται ότι από τα τέσσερα εμβόλια που έχουν εγκριθεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ), τα τρία (Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca) χρειάζονται δύο δόσεις.

Ο κ. Ρέιντερς ανέφερε επίσης ότι, βάσει του συμβιβασμού που επετεύχθη προχθές μεταξύ των ευρωπαϊκών θεσμών, τα κράτη-μέλη δεσμεύονται να μην επιβάλουν επιπλέον περιοριστικά μέτρα σε κατόχους των πιστοποιητικών (EU Covid Certificates, όπως τελικά ονομάστηκαν), εκτός αν προκύψει «ραγδαία επιδείνωση της επιδημιολογικής κατάστασης» σε κάποια χώρα. Στην περίπτωση αυτή, εξήγησε, οι χώρες προορισμού των ταξιδιωτών θα μπορούν να επιβάλουν μέτρα όπως καραντίνα ή διαγνωστικά τεστ, υπό τον όρο ότι θα ενημερώνουν εγκαίρως την Επιτροπή και τα άλλα κράτη-μέλη και θα βασίζουν την απόφασή τους στα επιδημιολογικά δεδομένα.   

Η συμφωνία Συμβουλίου – Κοινοβουλίου μένει να υιοθετηθεί επισήμως από τις δύο πλευρές. Χαιρετίζοντας τον συμβιβασμό, η πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ώθησε τα κράτη-μέλη να επιταχύνουν την υλοποίηση των εθνικών συστημάτων πιστοποίησης ώστε το πανευρωπαϊκό πιστοποιητικό να τεθεί σε εφαρμογή «το συντομότερο δυνατόν».

Πηγή: kathimerini.gr

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ e-MALL: Αξίζει να δείτε ακόμη