Πέμπτη 25 Απριλίου 2024

Κορονοϊός: Αύξηση της μετάδοσης σε εργασιακούς χώρους – Έκκληση για τον εμβολιασμό εγκύων

Έκκληση για τον εμβολιασμό εγκύων και ηλικιωμένων, απήθυναν η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα και η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου κατά την ενημέρωση της Πέμπτης 4 Νοεμβρίου για την πορεία του κορωνοϊού. Παράλληλα, όπως διαπιστώθηκε, τις τελευταίες ημέρες, παρατηρείται αύξηση των κρουσμάτων ιδιαίτερα στους εργασιακούς χώρους.

Η κ. Γκάγκα στην αρχή της ενημέρωσης σημείωσε ότι δυστυχώς σήμερα έχουμε νέο αρνητικό ρεκόρ με μεγάλες αυξήσεις στην Αττική, Θεσσαλονίκη, Θεσσαλία και άλλες περιοχές με τη διασπορά να φθάνει έως το 500%.

Επίσης αναφέρθηκε στο θάνατο δύο νέων ανθρώπων ηλικίας 39 και 27 ετών ενώ σημείωσε ότι στην εγκυμοσύνη πρέπει να εμβολιαστούμε νωρίς και ότι ο εμβολιασμός είναι απαραίτητος.

«Έχουμε διασωληνωμένες εγκύους και θανάτους εγκύων. Είναι πολύ σημαντικό να εμβολιαστούν για την ασφάλεια τους», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Πρέπει πέρα από την Πολιτεία να φροντίσουμε όλοι να περιορίσουμε το κύμα της πανδημίας, με τα μέτρα υγειινής και τον εμβολιασμό, σημείωσε, ενώ διαπίστωσε πως αυξάνεται η διασπορά στους εργασιακούς χώρους.

«Οι περισσότεροι θάνατοι είναι ανθρώπων μεγάλης ηλικίας»σημείωσε επίσης η κ. Γκάγκα, προτρέποντας σε εμβολιασμό.

«Φοράμε τις μάσκες, κρατάμε τα μέτρα, δεν συγχρωτιζόμαστε και εμβολιαζόμαστε», τόνισε, ενώ σημείωσε ότι «δεν υπάρχει κανείς διασωληνωμένος σε ράντζο» και έδωσε ακριβή στοιχεία για την 3η, 4η και 5η υγειονομική περιφέρεια ( Δυτική Μακεδονία- Θεσσαλονίκη, Θεσσαλία, Ιωάννινα) όπου υπάρχουν τα περισσότερα κρούσματα.

Όπως είπε, στην 3η ΥΠΕ, σε ΜΕΘ νοσηλεύονται 92 ασθενείς και το 93% είναι ανεμβολίαστοι. Σε θαλάμους με υψηλή ροή οξυγόνου νοσηλεύονται 30 ασθενείς με την πλειοψηφία ανεμβολίαστοι, 432 ασθενείς σε κοινούς θαλάμους με το 77% να είναι ανεμβολίαστοι.

Στην 4η ΥΠΕ, νοσηλεύονται σε ΜΕΘ 67 ασθενείς, το 91% ανεμβολίαστοι, και σε κοινούς θαλάμους 405 ασθενείς, το 73% ανεμβολίαστοι.

Στην 5η ΥΠΕ, το 69% των ασθενών σε κοινούς θαλάμους είναι ανεμβολίαστοι.

Παπαυεαγγέλου: Σημαντική επιδείνωση του επιδημιολογικού φορτίου

Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων αυξήθηκε κατά 60% είπε με τη σειρά της η κ. Παπαευαγγέλου ενώ ο δείκτης θετικότητας αυξήθηκε από το 1,1 σε 1,96.

Οι εισαγωγές στα νοσοκομεία αυξήθηκαν κατά 35% τις τελευταίες εβδομάδες, σημείωσε επίσης.

Εντυπωσιακή είναι η ηλικιακή κατανομή των κρουσμάτων, δεν υπάρχει αύξηση κρουσμάτων σε παιδιά, είπε ακόμα, ενώ σημείωσε πως έχουμε αύξηση μετάδοσης μέσα σε εργασιακούς χώρους, με τις ηλικίες 35-55 ετών να αποτελούν το 30% του συνόλου των κρουσμάτων.

Συμφωνούμε με το αυξημένο testing που συμβάλει στην πρώιμη διάγνωση μειώνοντας τη διασπορά του κορωνοϊού, υπογράμμισε, ενώ σημείωσε πως χάσαμε την ευκαιρία να περιορίσουμε τον κορωνοϊό μετά τις διακοπές. Για τον εμβολιασμό στην εγκυμοσύνη είπε ότι είναι ασφαλής και απαραίτητος.

Για την αναμνηστική δόση είπε ότι αυξάνει το επίπεδο των αντισωμάτων και ότι μειώνει κατά 90% τον κίνδυνο σοβαρής νόσου. Προτρέπουμε τους πολίτες να μην ολιγορήσουν και να προσέλθουν για την τρίτη δόση στα εμβολιαστικά κέντρα τόνισε η κ. Παπαευαγγέλου.

Παρατηρείται 19% αύξηση στους θανάτους και 35% στις διαγνώσεις, και 15% στις εισαγωγές σε ΜΕΘ είπε από την πλευρά του ο κ. Μαγιορκίνης.

Παράλληλα, ο κ. Μαγιορκίνης απηύθυνε έκκληση ειδικά στους ηλικιωμένους για εμβολιασμό, ενώ σημείωσε πως έχουν διατεθεί μέχρι σήμερα 63 εκατομμύρια self test, τα οποία χρησιμοποίησαν 4,8 εκατομμύρια πολίτες και προέκυψαν 141.000 θετικές διαγνώσεις.

Να σημειωθεί ότι η ενημέρωση πραγματοποιήθηκε από την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας Μίνα Γκάγκα, την καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου και τον επίκουρο καθηγητή Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκα Μαγιορκίνη.

Πηγή: cnn.gr

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη