Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

Κορονοϊός: Επί ποδός οι υγειονομικές αρχές για την επιστροφή των ταξιδιωτών- Τι φοβούνται

Επί ποδός βρίσκονται οι υγειονομικές αρχές για την επιστροφή των Ελλήνων από τις διακοπές, καθώς υπάρχουν φόβοι ότι το υψηλό επιδημικό φορτίο που καταγράφεται στις τουριστικές περιοχές θα μεταφερθεί στα μεγάλα αστικά κέντρα, όπου ο έλεγχος της διασποράς του ιού είναι πολύ πιο δύσκολος.

Ήδη, αρκετά νησιά βρίσκονται στο «κόκκινο», καθώς σύμφωνα με στοιχεία του ΕΟΔΥ εμφανίζουν τη μεγαλύτερη θετικότητα. Πρόκειται για τη Νάξο, την Πάρο, τη Ρόδο, τη Χίο, τα Χανιά και τη Μύκονο. Ήδη, σε Ζάκυνθο, Χανιά και Ηράκλειο Κρήτης εφαρμόζονται περιοριστικά μέτρα, ενώ στην Κρήτη παρατηρείται έντονη πίεση στο σύστημα υγείας από το τέταρτο κύμα. 

Για να αποτραπούν τα χειρότερα, οι επιστήμονες εφιστούν την προσοχή όσων επιστρέφουν από τις διακοπές τους να τηρούν τις οδηγίες για διενέργεια αυτοδιαγνωστικού τεστ, ενώ αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να γίνει υποχρεωτικό το rapid test για την ασφαλή επιστροφή στο κλεινόν άστυ. 

Παράλληλα, επισημαίνουν ότι οι εκδρομείς θα πρέπει να ελαχιστοποιήσουν για μία εβδομάδα τις επαφές τους και να κάνουν δύο αυτοδιαγνωστικά τεστ, δύο και πέντε ημέρες μετά το ταξίδι του, καθώς και να τηρούν όλα τα μέτρα αποφυγής της διασποράς του κορονοϊού, όπως είναι η αποφυγή συγχρωτισμού και η σωστή χρήση μάσκας.  

Στο μεταξύ, ανησυχία εμπνέει η συνεχής αύξηση των εισαγωγών, αλλά και των διασωληνώσεων στα νοσοκομεία της χώρας πιέζοντας ελαφρώς προς το παρόν το Εθνικό Σύστημα Υγείας. 

Ο σταθερά υψηλός αριθμός κρουσμάτων αποτυπώνεται πλέον και στις ημερήσιες εισαγωγές, οι οποίες από τις 30 που ήταν στις 3 Ιουλίου, ανήλθαν στις 85 στις 11 Ιουλίου, στις 122 στις 16 Ιουλίου, αυξήθηκαν περαιτέρω στις 196 στις 27 Ιουλίου και στις 10 Αυγούστου άγγιξαν τις 246. 

Σε ό,τι αφορά στις διασωληνώσεις, την 1η Ιουλίου ήταν 177, περιορίστηκαν στις 13 Ιουλίου στις 133 και στις 20 Ιουλίου στις 121, ενώ από τις αρχές Αυγούστου ακολουθούν σταθερά ανοδική πορεία. Συγκεκριμένα στις 2 Αυγούστου έφτασαν τις 188 και στις 12 Αυγούστου τις 240. 

Την ίδια ώρα, τον κλοιό γύρω από τους ανεμβολίαστους πολίτες σφίγγει η κυβέρνηση. 

Όπως διαμηνύει το Μέγαρο Μαξίμου, η κυβέρνηση δεν πρόκειται να χαλαρώσει τα μέτρα για τους κλειστούς χώρους εστίασης και ψυχαγωγίας το φθινόπωρο, σκιαγραφώντας ουσιαστικά την πρόθεσή της να βάλει μπλόκο στην είσοδο των ανεμβολίαστων σε εστιατόρια, μπαρ και κέντρα διασκέδασης. 

Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να διατηρήσει αυτούς τους χώρους αμιγείς, δηλαδή μόνο για εμβολιασμένους. 

Αν και το Μέγαρο Μαξίμου έχει θέσει ως χρονικό ορόσημο για τις επίσημες αποφάσεις πριν το τέλος Αυγούστου, ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει δώσει το στίγμα των προθέσεων επισημαίνοντας ότι δεν πρόκειται να πληρώσουν οι εμβολιασμένοι τους λίγους ανεμβολίαστους και ότι δεν τίθεται ζήτημα νέου lockdown, καθώς η απάντηση στη μετάλλαξη Δέλτα δεν είναι η αναστολή λειτουργίας των επιχειρήσεων, αλλά το εμβόλιο.  

Πηγή: skai.gr

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ e-MALL: Αξίζει να δείτε ακόμη