Τετάρτη 25 Δεκεμβρίου 2024

Κορονοϊός: Ποιο μέτρο φαίνεται να επιστρέφει

Βαθιές ανάσες…ψυχραιμίας για τη διαχείριση της κατάστασης της επιδημίας παίρνουν επιστήμονες και κυβέρνηση τις τελευταίες ημέρες αντί για τις ανάσες… ελευθερίας και αισιοδοξίας που τους επέτρεπε η κυκλοφορία του κορονοϊού μέχρι και την τελευταία εβδομάδα του Ιουνίου.

Τα κρούσματα κορονοϊού την προηγούμενη εβδομάδα ήταν αυξημένα κατά 80,6% σε σύγκριση με εκείνα της αμέσως προηγούμενης (καταγράφηκαν 4.752 όταν την προηγούμενη το σύνολο των κρουσμάτων ήταν 2.630). Η θετικότητα ανέβηκε στο 2,3% ενώ διαμορφωνόταν λίγο πάνω από το 1%.

Ο τετραψήφιος αριθμός -1.001- κρουσμάτων προχθές έπειτα από πολλές ημέρες σταθεροποίησης του σε τριψήφιο, και ο τριπλάσιος αριθμός κρουσμάτων χθες σε σύγκριση με τις δύο προηγούμενες Κυριακές (619 έναντι 236 και 209 αντίστοιχα) επιβεβαίωσαν τους χειρότερους φόβους όλων για μια ενδεχόμενη και όχι πολύ μακρινή ανατροπή της επιδημιολογικής κατάστασης.

Η αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού κρίνεται από τους ειδικούς σημαντικά ανησυχητική, ιδίως δε σε συνδυασμό με την επέλαση της μετάλλαξης Δέλτα, και οι φόβοι για την δυναμική και την επίπτωση του τέταρτου επιδημικού κύματος εντείνονται. Θεωρείται πια δεδομένο ότι τον Αύγουστο το υπερμεταδοτικό μεταλλαγμένο στέλεχος Δέλτα θα αποτελεί το 90% των διαγνώσεων, με ό,τι αυτό θα συνεπάγεται για νοσηλείες και επακόλουθη επιβάρυνση στο σύστημα υγείας. Οι πιο κρίσιμοι δείκτες μένουν προς το παρόν σε χαμηλό επίπεδο – είναι γνωστό μετά από 1,5 χρόνο πανδημίας ότι νοσηλείες, διασωληνωμένοι και θάνατοι ακολουθούν αυξητική πορεία τουλάχιστον δύο εβδομάδες μετά την έξαρση των κρουσμάτων. Έως χθες οι διασωληνωμένοι ανέρχονταν σε 177 ενώ οι νέοι θάνατοι έχουν πέσει σε μονοψήφιο αριθμό (έξι χθες).

Η “επιστροφή” της μάσκας

Τα σενάρια που ξεδιπλώνονται με βάση τα επιδημιολογικά προγνωστικά μοντέλα, έχουν συντμηθεί πλέον χρονικά, τουλάχιστον κατά δύο εβδομάδες. Μετά και την εκτίναξη των κρουσμάτων της περασμένης εβδομάδας, με αποκορύφωμα τα κρούσματα του Σαββάτου που ξεπέρασαν τα 1.000, οι ειδικοί περιμένουν να δουν την άνοδο του κύματος πριν από το τέλος Ιουλίου που εκτιμούσαν αρχικά.

Η ανατροπή της καλής και ελεγχόμενης επιδημιολογικής πορείας πιθανότατα θα ανατρέψει και το χαλαρό ελεγκτικό πλαίσιο που είχε τεθεί στους πολίτες από τους αρμόδιους. Το πρώτο μέτρο που όλα δείχνουν πως θα εφαρμοστεί και πάλι είναι η χρήση της μάσκας στους εξωτερικούς χώρους – μέτρο του οποίου η άρση είχε προβληματίσει αρκετά την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων όπως έδειξε και η αυστηρή σύσταση για τον τρόπο χρήσης της μάσκας την περασμένη Πέμπτη την οποία έκανε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιλογίας της Ιατρικής Σχολής Αθήνας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων κυρία Βάνα Παπαευαγγέλου.

“Οι αριθμοί της αγωνίας” που κατέγραψε ο Γκίκας Μαγιορκίνης

Την κινητικότητα της επιδημίας μέσα από τέσσερα κρίσιμα στοιχεία καθώς και τέσσερις τρόπους για να περιοριστεί η κινητικότητα αυτή, κατέγραψε χθες σε ανάρτησή του ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθήνας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, κ. Γκίκας Μαγιορκίνης.

“Καθότι πολλοί με ρωτάνε πώς βλέπω την κινητικότητα της επιδημίας, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τις τελευταίες ημέρες παρατηρούμε σημαντικότατη αύξηση στον αριθμό των διαγνώσεων σε σχέση με τις αντίστοιχες ημέρες της προηγούμενης εβδομάδας:
1) Κυριακή: 619 έναντι 236, αύξηση, 262% περισσότερα
2) Σάββατο: 1001 έναντι 375, αύξηση, 266% περισσότερα
3) Παρασκευή: 771 έναντι 395, αύξησ, 195% περισσότερα
4) Πέμπτη: 761 έναντι 489, αύξηση, 156% περισσότερα” έγραψε ο ειδικός, παραθέτοντας τους αριθμούς που πυροδοτούν την ανησυχία στο μέγιστο.

Ωστόσο, ο κ. Μαγιορκίνης παρέθεσε και τέσσερις τρόπους με τους οποίους μπορούμε να βοηθήσουμε στην επιβράδυνση του 4ου κύματος που είναι προ των πυλών:
α) Κάνουμε συχνά προληπτικά self-test τουλάχιστον μέχρι να ολοκληρώσουμε τον εμβολιασμό μας (2 εβδομάδες από την τελευταία δόση)
β) Αποφεύγουμε δραστηριότητες όπου ενώ υπάρχει συγχρωτισμός δεν μπορούμε να φοράμε την μάσκα μέχρι να ολοκληρώσουμε τον εμβολιασμό μας (2 εβδομάδες από την τελευταία δόση)
γ) Κλείνουμε ραντεβού για εμβόλιο – ολοκληρώνουμε τον εμβολιασμό μας κατά προτεραιότητα
δ) Βοηθάμε και διευκολύνουμε τους συμπολίτες μας να εμβολιαστούν

Πηγή: e-radio.gr

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη