Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

Κορυφώνεται το δράμα στα σύνορα της Λευκορωσίας, δεκάδες μετανάστες πεθαίνουν από το ψύχος

Πεδίο μάχης θυμίζουν τα σύνορα της Λευκορωσίας, με τους μετανάστες να βιώνουν το δικό τους δράμα και την εργαλοποίησή τους από το καθεστώς Λουκασένκο να είναι γεγονός. Οπως γράφουν ξένα δημοσιεύματα, στρατιώτες ανοίγουν τρύπες στον φράχτη, που χωρίζει τα σύνορα Λευκορωσίας-Πολωνίας, ώστε να μπορούν να περνούν οι μετανάστες από τη Λευκορωσία προς άλλες χώρες.

Σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχων σε διεθνή ΜΜΕ, δημιουργηθούν ανοίγματα που να επιτρέπουν στους μετανάστες την είσοδο προς κράτη της Ευρώπης.

Αποτέλεσμα αυτής της κίνησης, εκατοντάδες άνθρωποι να εισβάλλουν παράνομα στην ΕΕ, με αστυνομικές πηγές να διατείνονται ότι το τελευταίο βράδυ 400 μετανάστες πέρασαν τα σύνορα

Την ίδια στιγμή, μετανάστες από Ιράκ και Συρία υποστηρίζουν ότι στρατεύματα από τη Λευκορωσία τους διευκολύνουν, με κάθε τρόπο, ώστε να φτάσουν στη δυτική Ευρώπη.

Η τραγωδία καθρεπτίζεται στο γεγονός ότι δεκάδες μετανάστες έχουν πεθάνει υποκύπτοντας στο κρύο που επικρατεί στην περιοχή όπου περιμένουν επί ώρες για να περάσουν στην Ευρώπη.

Η πλευρά της Πολωνίας δατείνεται ότι έχει συλλάβει εκατοντάδες μετανάστες προσπαθώντας να τους αποτρέψει να περάσουν στα ευρωπαϊκά σύνορα.

Εκατοντάδες είναι, πάντως, οι μετανάστες που διανυκτερεύουν στα σύνορα, με την ΕΕ να μιλά για σχέδιο αποσταθεροποίησης από πλευράς του Μινσκ.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες κατηγορούν τον Αλεξάντερ Λουκασένκο ότι ασκεί πιέσεις στην Ένωση, αρχικά «τραβώντας» μετανάστες στη χώρα του και στη συνέχεια ωθώντας τους με ψεύτικες υποσχέσεις στην Ευρώπη.

Το δράμα κορυφώνεται με τις εικόνες μεταναστών να αφήνονται στο ψύχος και να ξεροσταλιάζουν χωρίς νερό και φαγητό.

Όπως διαμηνύεται από τις Βρυξέλλες, προωθείται σχέδιο αντιποίνων μέσω κυρώσεων σε βάρος της Λευκορωσίας.

Οι πρεσβευτές των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν ότι η απόφαση της Λευκορωσίας να ενθαρρύνει μετανάστες από τη Μέση Ανατολή να εισέλθουν στην Πολωνία μπορεί νομικά να θεωρηθεί μια «υβριδική επίθεση» που αποτελεί βάση για έναν νέο γύρο κυρώσεων εις βάρος του Μινσκ, δήλωσαν νωρίτερα διπλωμάτες.

Η συμφωνία επιτεύχθηκε σε μια κεκλεισμένων των θυρών συνάντηση των 27 απεσταλμένων του ευρωπαϊκού μπλοκ στις Βρυξέλλες, ανέφεραν διπλωμάτες. Η Λευκορωσία αρνείται οποιαδήποτε επιλήψιμη ενέργεια και λέει ότι η ίδια, και όχι η ΕΕ, είναι θύμα μιας «υβριδικής επίθεσης» με χρήση αντισυμβατικών τακτικών πολέμου.

Σύμφωνα με το Reuters, η ΕΕ βρίσκεται κοντά στην επιβολή επιπλέον κυρώσεων ενάντια στη Λευκορωσία, με τιμωρητικά μέτρα ενάντια σε περίπου 30 άτομα και οντότητες, συμπεριλαμβανομένου του υπουργού Εξωτερικών και της λευκορωσικής αεροπορικής εταιρείας Belavia, με την έγκριση αυτών των κυρώσεων να αναμένεται το νωρίτερο την επόμενη εβδομάδα.

Πηγή: protothema.gr

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ e-MALL: Αξίζει να δείτε ακόμη