Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

Κορωνοϊός: Η πανδημία σε…αριθμούς για τα νοσοκομεία Αλεξανδρούπολης και Διδυμοτείχου

Απολογισμό έργου έκανε η 4η Υγειονομική Περιφέρεια από το πρώτο κρούσμα κορωνοϊού στις 26 Φεβρουαρίου μέχρι τις 12 Οκτωβρίου. Τα νοσοκομεία ευθύνης της συγκεκριμένης ΥΠΕ είναι το ΑΧΕΠΑ (βασικό Κέντρο Αναφοράς Covid-19 στη βόρεια Ελλάδα), το Ιπποκράτειο (νοσοκομείο αναφοράς), το Θεαγένειο, ο Άγιος Παύλος και τα νοσοκομεία Χαλκιδικής, Κιλκίς, Γουμένισσας, Δράμας, Σερρών, Ξάνθης, Κομοτηνής, Αλεξανδρούπολης (νοσοκομείο αναφοράς), Διδυμοτείχου.

Βάσει των στοιχείων που δημοσιεύθηκαν στο νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης, το οποίο επιφορτίστηκε με το μεγαλύτερο βάρος στην διαχείριση της πανδημίας στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, προσήλθαν 1859 ύποπτα κρούσματα για εξέταση και 775 εξ’ αυτών τελικά νοσηλεύτηκαν. Επίσης 243 ήταν ο αριθμός των θετικών που προσήλθαν αυτοβούλως, ενώ 158 νοσηλεύτηκαν εκτός ΜΕΘ.

Η αντίστοιχη εικόνα για το νοσοκομείο του Διδυμοτείχου είναι 225 τα ύποπτα κρούσματα τα οποία προσήλθαν για εξέταση, με τους 122 εξ αυτών να νοσηλεύονται εντέλει. Παράλληλα μόνο 5 ήταν τα θετικά κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως και κανένα που να νοσηλεύτηκε εκτός ΜΕΘ.

Δείτε τα αναλυτικά στοιχεία του πίνακα παρακάτω:

Γενικότερα, αξιοσημείωτο είναι ότι τα νοσοκομεία Θεαγένειο και του Διδυμοτείχου συγκαταλέγονται σε αυτά με τους λιγότερους θετικούς ασθενείς (4 και 5 κρούσματα αντιστοίχως).

Τα στοιχεία μιλούν επίσης για μεγάλη αύξηση κλινών νοσηλείας και διπλασιασμό των ΜΕΘ, ένα αίτημα που ήταν πάγιο και διαχρονικό και πριν την πανδημία προκειμένου να καλυφθούν ανάγκες από τροχαία, χειρουργεία κοκ στην ευρύτερη περιοχή της βορείου Ελλάδος.

Στον απολογισμό συμπεριλαμβάνονται και οι προκηρύξεις θέσεων γιατρών καθώς και η…απροθυμία τους να στελεχώσουν το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Οι πίνακες κάνουν λόγο για 95 επικουρικούς γιατρούς στη δεύτερη φάση, δηλαδή από Ιούνιο ως Οκτώβριο και μόλις 39 την πρώτη, δηλαδή από Φεβρουάριο ως Μάρτιο. Οι πίνακες δείχνουν επίσης ενίσχυση και των Κέντρων Υγείας, τόσο σε εξοπλισμό όσο και σε ανθρώπινο δυναμικό.

Υπάρχουν δε πολλά κονδύλια ΕΣΠΑ τα οποία αξιοποιούνται με τους γνωστούς ρυθμούς από το ελληνικό δημόσιο…

Με πληροφορίες από makthes.gr

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ e-MALL: Αξίζει να δείτε ακόμη