Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

Κορωνοϊός-Παπαευαγγέλου: Οι νέοι που επιστρέφουν από διακοπές μεταφέρουν τον ιό

Για σαφή επιθετική αύξηση των κρουσμάτων, έκανε λόγο η καθηγήτρια  η Παιδίατρος – Λοιμωξιολόγος Βάνα Παπαευαγγέλου κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την εξέλιξη της πανδημίας, επισημαίνοντας ότι πενταπλασιάστηκε ο μέσος κυλιόμενος όρος  κρουσμάτων.

Πρόσθεσε ότι το 80% των κρουσμάτων αφορά σε άτομα μικρότερα των 39 ετών, ότι υπάρχουν πλέον «σημάδια σημαντικής διασποράς σε όλη την κοινωνία».

Σημείωσε δε πως η μέση ηλικία των νέων κρουσμάτων παρέμεινε σταθερή στα 26 έτη.

Σύμφωνα με την ίδια, η εκθετική αύξηση οφείλεται κυρίως στη μετάλλαξη Δέλτα. 

«Ο ιός είναι πανέξυπνος, κάνει ό,τι μπορεί για να ξεφεύγει η Μετάλλαξη Δέλτα συνέδραμε στην εκτίναξη των κρουσμάτων, όπως και η χαλάρωση στην τήρηση των μέτρων», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Σήμερα βλέπουμε σημάδια σημαντικής διασποράς της λοίμωξης σε όλη τη χώρα», συμπλήρωσε, λέγοντας επίσης πως η ιχνηλάτηση δείχνει πως οι νέοι επιστρέφοντας από τις διακοπές μεταφέρουν τον ιό στο οικογενειακό, επαγγελματικό και φιλικό τους περιβάλλον.

Για το λόγο αυτό η κα Παπαευαγγέλλου τόνισε την ανάγκη να αυξηθεί η εμβολιαστική κάλυψη και να αλλάξουμε τη συμπεριφορά μας.

Κάλεσε μάλιστα τους νέους να εμβολιαστούν πριν πάνε διακοπες προκειμένου να μην μεταφέρουν τον ιό επιστρέφοντας, ενώ απήυθυνε ισχυρή σύσταση για διενέργεια self test.

«Παρόλο που τα νέα κρούσματα αφορούν σε νέους ανθρώπους με έκθεση σε κοινωνικές εκδηλώσεις, είναι πλέον εμφανής η διασπορά παντού”, είπε.

Τόνισε πως πολλοί από όσους «κολλάνε» δηλώνουν πως δεν γνωρίζουν πώς έγινε αυτό, πως δεν γνωρίζουν αν είχαν κάποια «ύποπτη» επαφή, ενώ ο δείκτης θετικότητα έφτασε το 3,5% στην επικράτεια.

Η καθηγήτρια πρόσθεσε ότι δεν βλέπουμε αύξηση των κρουσμάτων σε ηλικίες άνω των 65 ετών, ωστόσο εντοπίζεται αύξηση σε ενήλικες ηλικίας 50-55 ετών.

Μικρή είναι η αύξηση των νοσηλευόμενων. 670.

Είχαμε 537 νέες εισαγωγές την εβδομάδα. Ο μέσος όρος ηλικίας των εισαγόμενων έχει μειωθεί. Δεν επιβαρύνεται προς το παρόν το Σύστημα Υγείας. Ένας στους δύο νοσηλευόμενους είναι κάτω των 54 ετών.

“Οι έφηβοι δεν είναι άτρωτοι, υπάρχει αύξηση στις εισαγωγές”, δήλωσε ακόμα  και πρόσθεσε ότι οι γονείς πρέπει να εμπιστευτούν τον παιδίατρο τους για τον εμβολιασμό των παιδιών.

πηγή skai.gr

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ e-MALL: Αξίζει να δείτε ακόμη