Τρίτη 16 Απριλίου 2024

Κορωνοϊός: Τραγική «πρωτιά» για Μακεδονία και Θράκη με πάνω από 1.280 θανάτους

Τραγικός ήταν ο απολογισμός του Νοεμβρίου για τη Βόρεια Ελλάδα, όσον αφορά στα θύματα του κορωνοϊού.

Σύμφωνα με στοιχεία από αξιόπιστες πηγές ο αριθμός των νεκρών μόνο στις Υγειονομικές Περιφέρειες 3 και 4, δηλαδή στη Μακεδονία και τη Θράκη, ξεπέρασαν τον περασμένο μήνα τους 1.280.

Ο αριθμός αυτός αντιστοιχεί σε πάνω από τους μισούς, και ειδικότερα σε ποσοστό άνω του 52%, του συνόλου των 2.421 θανάτων από κορωνοϊό που είχαν καταγραφεί από τον ΕΟΔΥ σε όλη τη χώρα μέχρι το τέλος Νοεμβρίου.

Πάντως, η χθεσινή επιδημιολογική εικόνα ήταν καλύτερη και αισθητά βελτιωμένη σε Αττική και Θεσσαλονίκη.

Ειδικότερα, από το σύνολο των 1.251 νέων κρουσμάτων που ανακοινώθηκαν τη Δευτέρα, 7 Δεκεμβρίου από τον ΕΟΔΥ, τα 250 εντοπίστηκαν στην Αττική, τα 243 στη Θεσσαλονίκη και τα 102 στο Κιλκίς.

Κατά την ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας ο Γκίκας Μαγιορκίνης παρατήρησε ότι υπάρχει υποχώρηση των ενεργών κρουσμάτων τόσο σε Αθήνα, όσο και Θεσσαλονίκη, αλλά ο ιός επιμένει και «έχουμε αρκετό χρόνο να διανύσουμε».

«Το Rt σε Αττική και Θεσσαλονίκη έπεσε κάτω από τη μονάδα. Η Θεσσαλονίκη έχει υψηλότερο επιδημιολογικό φορτίο σε σχέση με την Αττική. Επιμένει επίσης το επιδημιολογικό φορτίο στη Δυτική Ελλάδα».

Ο ίδιος επισήμανε πως «η χαλάρωση των μέτρων θα μπορούσε να αυξήσει την πίεση στο ΕΣΥ, το οποίο βρίσκεται ήδη σε οριακή κατάσταση».

Σημείωσε ότι το επιδημιολογικό φορτίο βρίσκεται στο επίπεδο των αρχών Νοεμβρίου, ωστόσο αντίστοιχη αποκλιμάκωση δεν υπάρχει ακόμη στο σύστημα υγείας και για τον λόγο αυτόν κάλεσε να τηρούνται με αυστηρότητα τα μέτρα, παρά την κούραση που υπάρχει.

Πηγή: cnn.gr

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ e-MALL: Αξίζει να δείτε ακόμη