Σάββατο 28 Δεκεμβρίου 2024

Κορωνοϊός: Φάρμακο με ελληνική σφραγίδα χορηγείται και στους ασθενείς του ΠΓΝΑ

Πειραματικό φάρμακο με ελληνική “σφραγίδα” χορηγείται εδώ και ένα μήνα σε ασθενείς με κορωνοϊό σε επτά ελληνικά νοσοκομεία, μεταξύ των οποίων και το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης.

Το ΑΜΥ-101 που αναπτύσσεται από την ελληνική εταιρία “Αμύντας”, έχει εφευρεθεί από τον Έλληνα καθηγητή Ανοσολογίας Γιάννη Λάμπρη και την ομάδα του στα εργαστήρια του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια.

Το AMY-101 χορηγείται τώρα σε ασθενείς με COVID-19 που έχουν παρουσιάσει Σύνδρομο Οξείας Αναπνευστικής Δυσχέρειας, στο πλαίσιο τυχαιοποιημένης κλινικής δοκιμής φάσης II, η οποία έχει στόχο να διαπιστώσει αν μπορεί να αποτρέψει την διασωλήνωσή τους ή και το θάνατο.

Ο καθηγητής Λάμπρης, ανακοίνωσε τα ελπιδοφόρα επιστημονικά δεδομένα που αφορούν το συγκεκριμένο φάρμακο στην εναρκτήρια ομιλία του 7ου Πανελλήνιο Συνεδρίου της Ελληνικής Ακαδημίας Νευροανοσολογίας που άρχισε την Πέμπτη, διαδικτυακά, και θα ολοκληρώθηκε χθες.

Ο ίδιος μίλησε για την έναρξη των κλινικών δοκιμών, τα εξαιρετικά ενθαρρυντικά αποτελέσματα που είχε η χορήγηση του φαρμάκου στο πλαίσιο παρηγορητικής θεραπείας στην Ιταλία και τις προσδοκίες του για τη συνέχεια. Επίσης, αναφέρθηκε στην σημερινή επιδημιολογική εικόνα της Ελλάδας και στέλνει το μήνυμα της συμμετοχής όλων στο πρόγραμμα εμβολιασμού, τη μεγαλύτερη ελπίδα της ανθρωπότητας για την εξάλειψη του SARS-CoV-2.

Τι είναι το ΑΜΥ-101

Το ΑΜΥ-101 είναι ένα πειραματικό φάρμακο που στοχεύει στο συμπλήρωμα, έναν κομβικό μηχανισμό της φυσικής ανοσίας του οργανισμού και συγκεκριμένα στην κεντρική πρωτεΐνη του, C3.

“Το συμπλήρωμα είναι βασικός μηχανισμός άμυνας του οργανισμού απέναντι σε διάφορων ειδών μολύνσεις. Όταν απορρυθμίζεται όμως πυροδοτεί την ενεργοποίηση πολλών τύπων κυττάρων της φυσικής άμυνας, όπως τα μακροφάγα και τα ουδετερόφιλα, που με τη σειρά τους εκκρίνουν τις κυτταροκίνες, προκαλώντας φλεγμονώδεις αντιδράσεις και θρομβώσεις. Το AMY-101 είναι ένα μικρό πεπτίδιο που δεσμεύεται ισχυρά στο μόριο C3 και προλαβαίνει αυτές τις βλάβες”, επισημαίνει ο κ. Λάμπρης και προσθέτει:

“Ενδείκνυται η χορήγησή του σε ασθενείς COVID-19 που έχουν το Σύνδρομο Οξείας Αναπνευστικής Δυσχέρειας (Acute Respiratory Distress Syndrome  – ARDS) ή/και εκτεταμένες θρομβωτικές επιπλοκές και βρίσκονται πριν από τη διασωλήνωση. Η δεύτερη φάση των κλινικών δοκιμών έχει στόχο να διαπιστωθεί κατά πόσο μπορεί να βελτιώσει την αναπνευστική ικανότητα των ασθενών και να αποτρέψει την διασωλήνωσή τους ή/και τον θάνατο”.

Το φάρμακο, που αναπτύσσεται από την εταιρεία “Αμύντας”, έχει πάρει έγκριση από τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) και από το Γερμανικό Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο για τα Φάρμακα και τις Ιατρικές Συσκευές (BfArM) για τη διεξαγωγή κλινικών δοκιμών φάσης II που θα αξιολογήσουν την αποτελεσματικότητά του σε ασθενείς με βαριά νόσο COVID-19. Η χορήγησή του στο Μιλάνο, σε ασθενείς COVID-19 με ARDS στο πλαίσιο πρωτοκόλλου παρηγορητικής θεραπείας, είχε πολύ ενθαρρυντικά αποτελέσματα.

Η κλινική δοκιμή στην Ελλάδα

Με άδεια του Ελληνικού Οργανισμού Φαρμάκων, έχει ξεκινήσει εδώ και περίπου ένα μήνα η χορήγησή του στην Ελλάδα, στο πλαίσιο τυχαιοποιημένης κλινικής δοκιμής, σε 62 ασθενείς σε επτά νοσοκομεία: “Ιπποκράτειο”, “Παπανικολάου” και ΑΧΕΠΑ Θεσσαλονίκης, “Ευαγγελισμός” και Πανεπιστημιακά νοσοκομεία Αλεξανδρούπολης, Λάρισας και Ιωαννίνων. Το φάρμακο χορηγείται ενδοφλέβια σε συνδυασμό με την συμβατική φαρμακευτική αγωγή.

Η φαρμακευτική εταιρία “Αμύντας” του καθηγητή Λάμπρη, έχει νοικιάσει την τεχνολογία από το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια, στα εργαστήρια του οποίου αναπτύχθηκε. Είναι η πρώτη φορά που ελληνική εταιρία επιτυγχάνει κάτι τέτοιο, αναπτύσσοντας ένα πρωτότυπο φάρμακο σε κλινικό επίπεδο.

Πηγή: iatronet.gr

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη