Στην προοπτική στήριξης του κλάδου με κρατική ενίσχυση προς κτηνοτρόφους στάθηκαν σε συνάντηση που είχαν εκπρόσωποι των Κτηνοτροφικών Συλλόγων ΑΜΘ με τον Σπήλιο Λιβανό, τον Σίμο Κεδίκογκλου και την γενική γραμματέα Χριστίνα Καλογήρου στη Βάθη το μεσημέρι της 21ης Σεπτεμβρίου.
Σε αυτήν οι κτηνοτρόφοι έθιξαν το ζήτημα, εξηγώντας παράλληλα ότι το μέτρο μείωσης του ΦΠΑ στο 6% από το 13% που είναι σήμερα, δεν «βελτιώνει την οικονομική κατάσταση του κτηνοτρόφου, απλά παρέχει μια ρευστότητα» όπως μετέφερε στο Agronews.gr ο Νίκος Δημόπουλος, πρόεδρος του Συλλόγου. «Όταν αγοράζεις με 25 ευρώ το σακί, γλιτώνεις 1,5 ευρώ. Το θέμα δεν είναι αυτό το 1,5 ευρώ που θα το επιστρέψεις στο κράτος αργότερα, αλλά τα 25 ευρώ για το σακί» σχολίασε χαρακτηριστικά ο ίδιος.
Aπό την πλευρά τους, Σίμος Κεδίκογλου που πρόσφατα παρέλαβε το χαρτοφυλάκιο από την Φωτεινή Αραμπατζή και Χριστίνα Καλογήρου, παραδέχτηκαν πως το μέτρο έχει περιορισμένο αντίκτυπο στα οικονομικά των εκμεταλλεύσεων και πως θα ακολουθήσουν νέα μέτρα. «Η χώρα θα έπρεπε να είχε καταθέσει από νωρίς αίτημα στα ευρωπαϊκά όργανα για κρατική ενίσχυση, όπως έκανε η Κροατία το καλοκαίρι» ανέφερε ο κ. Δημόπουλος, με τα πολιτικά στελέχη της Βάθη να αναγνωρίζουν πως η εξέλιξη αυτή στην αγορά αποτελεί διεθνές φαινόμενο και θα έπρεπε να υπάρξει κοινή ευρωπαϊκή γραμμή στήριξης.
Στα υπόλοιπα ζητήματα που απασχολούν τον κλάδο της κτηνοτροφίας και το ζήτημα των ιστορικών δικαιωμάτων, το Εθνικό Απόθεμα και η πυκνότητα των βοσκοτόπων. «Απαιτήσαμε να μην δοθούν ξανά χρήματα σε ανθρώπους χωρίς ζωικό κεφάλαιο. Όμως πρέπει να δούμε τι θα γίνει και με όσους έχουν ήδη πάρει» μεταφέρει ο κ. Δημόπουλος, με τα στελέχη του υπουργείου να υποστηρίζουν πως ήδη ερευνάται η γνωστή υπόθεση με το Εθνικό Απόθεμα και ότι έχουν ζητήσει στοιχεία από τις περιφέρειες. Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ένας νομός, ένα νησί και μόλις μια περιφέρεια έχουν ανταποκριθεί στο κάλεσμα αυτό μέχρι στιγμής.
Αναφορικά με την κατανομή των βοσκοτόπων στη νέα περίοδο της ΚΑΠ, οι κτηνοτρόφοι προέβαλαν την ανάγκη η απόκλιση στην πυκνότητα να περιοριστεί δραστικά από τις 2,5 ζωικές μονάδες ανά εκτάριο που είναι σήμερα. «Απάντησαν ότι θα προσπαθήσουν να κάνουν ίση κατανομή. Είναι σημαντικό γιατί οι αποκλίσεις αυτές προκαλούν στρέβλωση της αγοράς, αφού αλλάζουν οι ενισχύσεις στα βιολογικά, στην εξισωτική, στο όποιο πρασίνισμα φέρει η νέα επταετία» λέει ο κ. Δημόπουλος.
Σχετικά με τις αποζημιώσεις από τις ζωονόσους, ένα ζήτημα που έχει ταλαιπωρήσει αρκετούς κτηνοτρόφους χωρίς ασφαλιστική ενημερότητα, ο υφυπουργός και η γενική γραμματέας απάντησαν ότι θα καταθέσουν σχετικό αίτημα στο υπουργείο Οικονομικών. Τέλος, μια ακόμα εκκρεμότητα αφορά στους 4.000 με 5.000 κτηνοτρόφους που δεν έλαβαν την έκτακτη ενίσχυση λόγω πανδημίας πέρυσι, εξαιτίας των κριτηρίων που είχαν εισαχθεί, βάσει των οποίων αποκλείστηκαν όσοι είχαν δηλωμένο τονάζ ανά ζώο κάτω από 100 κιλά γάλα. Αναφορικά με αυτό λοιπόν, οι αρμόδιοι του Αγροτικής Ανάπτυξης δεσμεύτηκαν ότι θα επέλθει προσεχώς ρύθμιση που θα ξεκλειδώσει τις αποζημιώσεις των κτηνοτρόφων αυτών.
Πηγή: agronews.gr