Πέμπτη 25 Απριλίου 2024

Κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο του Αλεξανδρουπολίτη Ν. Πετρίδη «Ιστορήματα Ρωμιοσύνης»

Μία έκδοση με ιστορικά διηγήματα, βασισμένα σε πραγματικά περιστατικά, που εύκολα κανείς «ζει» μέσα από τη μυθοπλασία, έφερε σε κυκλοφορία ο Νίκος Πετρίδης.

Ένα γνώριμο πρόσωπο τόσο τηλεοπτικά όσο και επιχειρηματικά στην περιοχή της Θράκης, συνεχίζει να γράφει ώστε να μεταφέρει όλα αυτά που ο ίδιος συλλέγει μέσα από το μεράκι που έχει για την έρευνα και την καταγραφή της ιστορίας.

Τις τελευταίες μέρες ξεκίνησε η παρουσίαση του νέου βιβλίου «Ιστορήματα Ρωμιοσύνης». Μία συλλογή ιστορικών διηγημάτων, ως επί μέρους αποτέλεσμα της πολυετούς επιτόπιας έρευνας και μελέτης “στην Ανατολία, τη Ρωμυλία, τη Μαυροθάλασσα και την Aσπροθάλασσα”, όπως αναφέρει ο ίδιος ο συγγραφέας, Νίκος Πετρίδης.

Δέκα πραγματικές ιστορίες του ελληνισμού του 19ου και 20ου αιώνα.

Κιτρινισμένες, πολυκαιρισμένες σελίδες. Σφραγίδες φτιαγμένες στο χέρι. Ξεθωριασμένα γράμματα, ανορθογραφίες, γλώσσες διάφορες, ιδιωματισμοί, ντοπιολαλιές. Άγνωστες μικρές ιστορίες μέσα από επίσημα έγγραφα, ιδιωτικές επιστολές, αρχεία, παλαιοπωλεία. Ο συγγραφέας τακτοποιεί μικρές ψηφίδες στη σειρά, μέχρι να σχηματιστούν εικόνες με τόπους, χρόνους, πρόσωπα, γεγονότα. Μικρές ιστορίες μέσα στη μεγάλη ιστορία της Ρωμιοσύνης. Αυτήν τη διαδικασία ακολουθεί επί σειρά ετών σε τόπους που «γέννησαν» Ρωμιοσύνη ή «γεννήθηκαν» από τη Ρωμιοσύνη: Μικρά Ασία, Εύξεινος Πόντος, Βαλκάνια, Μεσόγειος. Κάθε τόπος και μια νέα μικρή ιστορία. Φυλετικές αντιζηλίες, θρησκευτικές αντιπαλότητες, κοινωνικές ανισότητες, πάθη και πόθοι, έρωτες και θάνατοι, αγωνίες και αδικίες.

Έτσι προέκυψαν τα «Ιστορήματα Ρωμιοσύνης».

Είναι μια εξαιρετική έκδοση όπου έχοντας ως βάση πραγματικά περιστατικά που έχει εντοπίσει ο συγγραφέας Νίκος Πετρίδης σε διάφορα αρχεία, περιγράφει την εποχή του κάθε γεγονότος με ιδιαίτερη τεχνική μυθοπλασίας, δημιουργώντας ζωντανές εικόνες για τον ακμαίο εξωελλαδικό ελληνισμό του 19ου αιώνα.

Το βιβλίο του Νίκου Πετρίδη κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Τσουκάτου – Πολίτης:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη