«Θα προχωρήσουμε μπροστά όλοι μαζί θεραπεύοντας τις βαθιές πληγές», επεσήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών τόνισε, πως διακηρυγμένος στόχος του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης είναι η μεγάλη αυτή περιβαλλοντική και οικονομική καταστροφή που υπέστη η περιφέρεια Θεσσαλίας και ο Έβρος να λειτουργήσει σαν εφαλτήριο για να οργανωθούν από μηδενικής βάσης τα έργα διαχείρισης υδάτων, αντιπλημμυρικής προστασίας, καλλιεργειών, δόμησης και κρίσιμων υποδομών στις περιοχές εκείνες που κρίνονται ως οι πλέον ευπαθείς και ευάλωτες σε νέα πλημμυρικά φαινόμενα.
Την ερχόμενη Τετάρτη στις 22 Νοεμβρίου θα ενημερώσει ο πρωθυπουργός τη βουλή για την υλοποίηση των πρωτοβουλιών της κυβέρνησης που σχετίζονται με την ανασυγκρότηση των περιοχών της Θεσσαλίας και του Έβρου αλλά και την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης. Η ενημέρωση από τον πρωθυπουργό θα γίνει με τη διαδικασία του άρθρου 142Α του κανονισμού της βουλής, στο πλαίσιο της οποίας, οι πρόεδροι των κοινοβουλευτικών ομάδων της αντιπολίτευσης μπορούν να αναπτύξουν τις απόψεις τους για το περιεχόμενο της ανακοίνωσης της κυβέρνησης.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι η συγκεκριμένη ενημέρωση γίνεται με στόχο να κατευνάσει ο πρωθυπουργός τα πνεύματα και τις έντονες αντιδράσεις που έχουν προκύψει τρεις μήνες μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές και πλημμύρες, καθώς φαίνεται πως οι αποφάσεις που λήφθηκαν προχωρούν με πολύ αργό ρυθμό, η βοήθεια που αρχικά είχε ανακοινωθεί, δίνεται με το σταγονόμετρο, με αποτέλεσμα η οργή και η αγανάκτηση των τοπικών κοινωνιών που έχουν πληγεί να είναι σφοδρές, εξαπολύοντας τα βέλη τους καθημερινά προς τους αρμόδιους υπουργούς.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να κάνει ένα μίνι απολογισμό των κινήσεων που έχουν γίνει μέχρι στιγμής τόσο σε Έβρο όσο και σε Θεσσαλία, εξηγώντας παράλληλα τα βήματα που έπονται με ένα ολιστικό σχέδιο ανασύστασης και στις δύο περιοχές, με απώτερο στόχο την συγκράτηση του πληθυσμού και την ενίσχυση του του τοπικού εισοδήματος. Συνεχώς πληθαίνουν οι φωνές που λένε, ότι η λύση δεν είναι μόνο οι αποζημιώσεις, που και αυτές έχουν συναντήσει ενα σωρο προβλήματα αλλά κυρίαρχη στόχευση θα πρέπει να είναι η λήψη μέτρων και παρεμβάσεων που θα καταδεικνύουν την ανάγκη μια ριζικής αλλαγής σε κάθε επίπεδο λειτουργίας και νοοτροπίας.