Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2024

Κυριάκος Μητσοτάκης: Θα αυξήσουμε το επίδομα στέγασης των φοιτητών στα 2.500 ευρώ

Την αύξηση του φοιτητικού επιδόματος στα 2.500 ευρώ προανήγγειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στη συνδιάσκεψη της ΔΑΠ.

Παρακολουθήστε την ομιλία του πρωθυπουργού

Πιο συγκεκριμένα, αναφερόμενος στο πρόβλημα στέγης, ο κ. Μητσοτάκης είπε: «Επιτρέψτε μου όμως να πω και δύο λόγια για το άλλο μεγάλο πρόβλημα για το οποίο πάντα μου μιλούν οι νέοι, όπου και αν πηγαίνω στην πατρίδα μας. Αυτό δεν είναι άλλο από την έλλειψη στέγης και τα υψηλά ενοίκια. Το ξέρω καλά πόσο αυτό απασχολεί την καθημερινή ζωή σας. Πρέπει όμως να ομολογήσω ότι αποτελεί μια πρόκληση που απαιτεί πολλές δράσεις και σε παράλληλα πεδία. Δεν μπορεί να βρει μια αυτόματη λύση. Σε πρώτη φάση έχουμε συμφωνήσει με τον Υπουργό να αυξήσουμε ακόμα περισσότερο το στεγαστικό επίδομα, φτάνοντας ως τα 2.500 ευρώ. Θέλω να θυμίσω ότι ήδη εμείς ήμασταν αυτοί που το αυξήσαμε στα 2.000 ευρώ υπό την προϋπόθεση της συγκατοίκησης. Και αυτό είναι μια σημαντική ανάσα για τους φοιτητές οι οποίοι σπουδάζουν μακριά από τον μόνιμο τόπο κατοικίας τους. Γνωρίζω την κατάσταση στις φοιτητικές εστίες, δεν είναι καλή και πρέπει να κάνουμε ουσιαστικές παρεμβάσεις για να τις αναβαθμίσουμε. Έχουμε ήδη, όμως, δρομολογήσει την κατασκευή πέντε νέων φοιτητικών εστιών που θα στεγάσουν σχεδόν 10.000 σπουδαστές σε ολόκληρη τη χώρα. Γιατί θέλουμε να είναι μέρος της πανεπιστημιακής σας εμπειρίας και η παραμονή σας σε μία σύγχρονη, καθαρή, όμορφη, καλαίσθητη φοιτητική εστία. Και πάλι, όμως, όλα αυτά δεν αρκούν, γιατί ξέρετε καλά ότι το ζητούμενο δεν είναι μόνο η φοιτητική στέγη, αλλά συνολικά η νεανική στέγη. Εκείνη που θα μπορέσει να σας απελευθερώσει από την οικογενειακή εστία, φιλοξενώντας τη δική σας προσωπική πορεία, όταν θα έχετε τελειώσει πια το πανεπιστήμιο».

Κυβερνητική πηγή διευκρίνιζε σχετικά με τις δηλώσεις Μητσοτάκη ότι η αύξηση που ανακοινώθηκε αφορά στους φοιτητές που φοιτούν στα περιφερειακά πανεπιστήμια της χώρας και θα εφαρμοστεί από τον Σεπτέμβριο του 2024 -δηλαδή από το νέο ακαδημαϊκό έτος, όχι αναδρομικά. Πρόκειται για μετρο στήριξης των περιφερειακών πανεπιστημίων.

Παράλληλα, ο κ.Μητσοτάκης έθεσε σε εκλογική ετοιμότητα τη νεολαία της Νέας Δημοκρατίας  μιλώντας τ στην Εθνική Συνδιάσκεψη της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, στο κλειστό γυμναστήριο «Μιχάλης Μουρούτσος», στη Δάφνη.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας χαρακτήρισε κρίσιμη την εκλογική αναμέτρηση του Ιουνίου για την Ευρωβουλή και τόνισε ότι τώρα το κοντέρ μηδενίζει. «Πρέπει να γεμίσει ξανά η κάλπη με γαλάζια ψηφοδέλτια. Κλείστε τα αυτιά σας στην απάθεια και τον κυνισμό ότι όλοι είναι το ίδιο. Μπολιάστε την παράταξη μας με την φρεσκάδα και τις ιδέες σας. Είμαστε 50 ετών παράταξη αλλά είμαστε νέοι» ήταν το μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη στα μέλη της ΔΑΠ εκφράζοντας την βεβαιότητά του ότι και αυτό το στοίχημα θα το κερδίσει η γαλάζια παράταξη.

Ο κ. Μητσοτάκης εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση σε ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ για τη στάση τους για τα ιδιωτικά ΑΕΙ, είπε ότι Κασσελάκης και Ανδρουλάκης παλεύουν για την πρωτιά των ηττημένων και προέβλεψε ότι στον δρόμο προς τις ευρωεκλογές αναμένει μια εκστρατεία λάσπης από την αντιπολίτευση. Ο πρωθυπουργός σημείωσε μάλιστα με αφορμή τις πρόσφατες κινητοποιήσεις για την τραγωδία των Τεμπτών ότι ορισμένοι υποκριτές της πολιτικής να θέλουν να μονοπωλούν «τη συλλογική θλίψη όλης της πατρίδας».

Ο πρωθυπουργός σημείωσε μεταξύ άλλων στην ομιλία του:

«Ψηφίζεται επιτέλους το ελεύθερο πανεπιστήμιο που εσείς πρώτοι σχεδιάσατε από το 1987. Και σε λίγες εβδομάδες γιορτάζουμε τα 50 χρόνια ΝΔ.  
Έχουμε κάθε λόγο να είμαστε υπερήφανοι γι’ αυτή τη διαδρομή προσφοράς. 
Η ΝΔ είναι το κόμμα που έβαλε τη χώρα μας στην Ευρώπη και την κράτησε, οδηγώντας την τώρα σε κοινωνική ανάταση.  

Έξι χρόνια μετά (από την τελευταία εθνική συνδιάσκεψη της ΔΑΠ) και παρά τις αλλεπάλληλες κρίσεις που μεσολάβησαν όλα εκείνα μοιάζουν με έναν μακρινό εφιάλτη.

Η Ελλάδα του 2024 έχει τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης και έχει πλέον μονοψήφια ανεργία. Οι Έλληνες πολίτες πρωτίστως η μεσαία τάξη απαλλάχθηκε από δεκάδες φορολογικές επιβαρύνσεις. 

Σε λίγο ο κατώτατος μισθός θα ξεπεράσει τα 800 ευρώ. 600.000 δημόσιοι υπάλληλοι είδαν αυξήσεις μετά από 14 χρόνια. Είχα πει στόχος τα 1.500 ευρώ μέσος μισθός και 950 κατώτατος στο τέλος της τετραετίας, είμαι σίγουρος ότι αυτόν τον στόχο θα τον πετύχουμε.  Καθιέρωση της ισότητας στον πολιτικό γάμο: η ώρα μιας ιδέας είχε πια έρθει». 

Κατανόηση των πολιτών στα λάθη μας

«Για ένα πράγμα οι πολίτες έχουν πειστεί: αυτή η παράταξη έχει τη δυνατότητα να μετατρέπει τις δυσκολίες σε ευκαιρίες. Και να βγαίνει ακόμα πιο δυνατή, όταν δέχεται άδικες κατηγορίες και βολές. 

Έχουμε θέσει έναν κεντρικό στόχο, η χώρα μας να συγκλίνει σε όλα με την ευρωπαϊκή πραγματικότητα. Αυτές οι προτεραιότητες διαπερνούν όλες τις επιλογές μας και με βάση αυτές θα κριθούμε στο τέλος της τετραετίας». 

Μεγάλο το ενδιαφέρον για τη δημιουργία μη κρατικών πανεπιστημίων

«Φέτος η χρηματοδότηση των ΑΕΙ είναι διπλάσια από ό,τι το 2018.  Πάνω από το 70% του νομοσχεδίου αφορά την ενίσχυση του δημοσίου πανεπιστημίου. Καθιερώνουμε το Δημοκρίτειο ως το τρίτο μεγαλύτερο πανεπιστήμιο στην επικράτεια. 

Γενιές Δαπιτών έδωσαν αγώνα για να πετύχουμε αυτή τη μεταρρύθμιση. Τώρα έρχεται αυτή η κυβέρνηση και την κάνει πράξη.  

Παραρτήματα διεθνών πανεπιστημίων με εμβέλεια διεθνή, θα επιτρέπουν στα ελληνόπουλα να μην φεύγουν εκτός συνόρων για σπουδές.

Μια επιλογή που θα κρατά στην πατρίδα της τη νέα γενιά. Ήδη το ενδιαφέρον για τη δημιουργία τέτοιων μη κρατικών πανεπιστημίων. 

Δεν θα επιτρέψουμε τη δημιουργία πανεπιστημίων κάποιων ορόφων σε μια πολυκατοικία. Και αν διατηρούμε τη βάση εισαγωγής και διασφαλίζουμε ότι θα υπάρχει αυστηρή εποπτεία από την ΕΘΑΕ που ελέγχει και τα δημόσια πανεπιστήμια.

Με άλλα λόγια, πρόκειται για μια πρωτοβουλία καλά μελετημένη. Μια πρωτοβουλία που άργησε να έρθει στην πατρίδα μας. Και αναφέρθηκα στην ανάγκη να καταφέρουμε να ξεπεράσουμε.

Τι θα πει ο Κασσελάκης αν έρθει το Πανεπιστήμιο που σπούδασε;

Και ίσως η πιο εμβληματική παθογένεια, ένδειξη μιας ομηρίας του πολιτικού συστήματος, ήταν αυτό το μονοπώλιο της ανώτατης εκπαίδευσης από το κράτος: δίνουμε την ελευθερία επιλογής σε κάθε νέα και σε κάθε νέο, να μπορούν να σπουδάσουν στην πατρίδα μας. Βλέπετε την αμηχανία και την εσωτερική αναταραχή στην αντιπολίτευση.

Ο κ. Κασσελάκης λέει όχι, αλλά ο ίδιος σπούδασε σε μη κρατικό μη κερδοσκοπικό πανεπιστήμιο. Εξηγήστε μου αυτή την αντίφαση. Αν το πανεπιστήμιο θέλει να έρθει στην Ελλάδα, τι θα πει ο κ. Κασσελάκης; Ότι δεν θέλει να έρθει;

Για τον κ. Ανδρουλάκη δεν μπορώ να πω πολλά, μου κάνει πολλή εντύπωση πώς κατάφερε και πήρε πίσω την αρχική του θέση την ώρα που πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τάσσεται υπέρ της συνταγματικότητας και της αναγκαιότητας της ρύθμισης. 

Αυτά είναι πρόβλημα αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει κόκκινο ή πράσινο χρώμα και όσων φιλονικούν για την πρωτιά μεταξύ των ηττημένων στην πολιτική σκηνή. 
Δικοί μας αντίπαλοι είναι μόνο τα προβλήματα. Να σας ευχαριστήσω που δώσατε αγώνα να κρατήσετε ανοιχτές τις σχολές σας εν μέσω της τρομοκρατίας από μια μειοψηφία που νόμιζε ότι με τη δύναμη της βίας μπορεί να επιβάλλει την άποψη στην πλειοψηφία. Τελείωσε η βία στο ελληνικό πανεπιστήμιο, ανήκει σε μια άλλη εποχή, φύγαμε μπροστά πια. 

Όποτε χρειάζεται η αστυνομία να παρεμβαίνει, θα το κάνει και αν αυτό ενοχλεί κάποιους, αυτό είναι δικό τους πρόβλημα». 

Ευρωεκλογές: Δεν προσφέρονται για μηνύματα αδιαφορίας και ανέξοδης διαμαρτυρίας

«Διολισθαίνει σε όλο και μεγαλύτερες χυδαιότητες. Υιοθετούν ένα ψήφισμα ντροπή στο ευρωκοινοβούλιο.  Μετατρέπουν σε κομματικό εργαλείο ακόμα και το πένθος, το συλλογικό πένθος που δεν έχει χρώμα .

Ντροπή και κατάντια ορισμένοι υποκριτές της πολιτικής να θέλουν να μονοπωλούν αυτή τη συλλογική θλίψη όλης της πατρίδας. Όλοι πονάμε το ίδιο για την τραγωδία των Τεμπών. Και πάνω από όλα οι νέοι μας. Εκστρατεία λάσπης. Οι ευρωεκλογές είναι η πρώτη εθνική πολιτική μάχη μετά τις εκλογές.

Και για τα άλλα κόμματα, τα ποσοστά μπορεί να σημαίνουν εσωτερικές ανακατατάξεις στην επετηρίδα της αντιπολίτευσης. Αλλά εδώ κρίνεται κάτι πολύ πιο σημαντικό. 

Οι ευρωεκλογές θα δείξουν αν η Ελλάδα θα παραμείνει σταθερή σε ένα ασταθές διεθνές περιβάλλον. Και από την άλλη η μάχη θα κρίνει πόσο δυνατή θα είναι η εθνική φωνή στα κέντρα αποφάσεων των Βρυξελλών.

Ανάγκη να ενισχυθεί η παράταξη που έβαλε και όταν χρειάστηκε κράτησε την Ελλάδα στην Ευρώπη. Η παράταξη που καθιέρωσε τα εθνικά μας σύνορα ως ευρωπαϊκά συνδιαμορφώνοντας σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Να στηριχθεί η πολιτική δύναμη που έφερε στη χώρα μας τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης. 

Πρώτοι εσείς να ψηφίσετε και να διαδώστε στους συνομηλίκους σας τη δυνατότητα να ψηφίσει κανείς με επιστολική ψήφο.  Οι Βρυξέλλες είναι πολύ πιο κοντά στην Αθήνα από ό,τι δείχνει ο χάρτης. 

Οι κάλπες δεν προσφέρονται για μηνύματα αδιαφορίας και ανέξοδης διαμαρτυρίας. Οι επιλογές μας για την Ευρώπη θα έχουν μετάφραση ελληνική. Μπαίνουμε σε προεκλογική επιφυλακή, με τη νεολαία μας στην πρώτη γραμμή. Ξεχάστε το 41% της εμπιστοσύνης και της ευθύνης. Το κοντέρ μηδενίζει ξανά.

Το είχα πει και πριν τις εκλογές του Ιουνίου. Οι κάλπες θα είναι άδειες, αλλά θα πρέπει να γεμίσουν ξανά με πολλά γαλάζια ψηφοδέλτια. 

Μια είναι η παράταξη που ξέρει να φέρνει χειροπιαστά αποτελέσματα προς όφελος της Ελλάδας και της Ευρώπης.  Ευθύνη και προνόμιο.

Σύνθημα σκληρής δουλειάς. Σας καλώ και πάλι δίπλα μου, δίπλα μας, τώρα χτίζουμε το μέλλον. Κλείστε τα αυτιά σας στην απάθεια και στον κυνισμό, ότι όλοι είναι ίδιοι». 

Πηγή: protothema.gr

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email