Κυριακή 28 Απριλίου 2024

Κυριακή του Θωμά – Γιατί λέμε ότι κάποιος είναι “άπιστος Θωμάς”

Η γιορτή του Αγίου Θωμά δεν τιμάται σε σταθερή ημερομηνία αλλά πέφτει πάντα ημέρα Κυριακή και όπως αναφέραμε πρόκειται για μια κινητή εορτή. Αυτό σημαίνει ότι κάθε χρόνο η ημερομηνία που γιορτάζεται αλλάζει ανάλογα με το Πάσχα.

Aς δούμε τις ημερομηνίες της γιορτής αυτής ενδεικτικά για τα επόμενα χρόνια παρακάτω:

» Του Θωμά 2023: Κυριακή 23 Απριλίου

» Του Θωμά 2024: Κυριακή 12 Μαΐου

» Του Θωμά 2025: Κυριακή 27 Απριλίου

Εφόσον πρόκειται για κινητή γιορτή, πολλοί άνθρωποι μπορεί να μπερδεύονται στις ημερομηνίες. Παρόλα αυτά επειδή θεωρείται αρκετά μεγάλη γιορτή γενικά θεωρείται γνωστό το πότε πέφτει η Κυριακή του Θωμά.

Ας δούμε με συντομία μερικά χρήσιμα στοιχεία για αυτόν, καθώς και γιατί είναι γνωστός και ως “άπιστος Θωμάς”.

Γιατί λέμε ότι κάποιος είναι “άπιστος Θωμάς”

Ο Θωμάς ήταν Μαθητής του Χριστού και Απόστολος. Σύμφωνα με όσα γνωρίζουμε από την ζωή του Ιησού, όταν Αυτός αναστήθηκε επισκέφτηκε μετά από λίγες μέρες κάποιους από τους Μαθητές Του.

Ο Θωμάς όμως απουσίαζε εκείνη την ημέρα κι έτσι όταν του διηγήθηκαν οι υπόλοιποι Μαθητές που ήταν παρόντες τι είχε συμβεί, αυτός αδυνατούσε να πιστέψει ότι ο Κύριος όντως αναστήθηκε και παρουσιάστηκε στους συντρόφους του.

Μάλιστα, είπε χαρακτηριστικά πως για να πιστέψει θέλει να δει τον Χριστό με τα ίδια του τα μάτια, αλλά και να ψηλαφίσει τις πληγές από τα καρφιά που είχε ο Ιησούς στα χέρια και στα πόδια Του, από την Σταύρωση Του.

Πράγματι, ο Χριστός εμφανίστηκε ξανά στους μαθητές Του μετά από οκτώ ημέρες. Τότε φώναξε δίπλα του τον Απόστολο Θωμά και του ζήτησε να ψηλαφίσει τις πληγές στο σώμα Του.

Ο Θωμάς το έκανε και τότε μόνο τον αναγνώρισε και πίστεψε ότι Αυτός ήταν ο Δάσκαλος του. Για αυτό και έμεινε γνωστός και ως άπιστος Θωμάς, μια φράση που χρησιμοποιείται ακόμη και σήμερα όταν κάποιος είναι δύσπιστος, δηλαδή πιστεύει κάτι με δυσκολία.

Μάλιστα, σύμφωνα με την Εκκλησία μας, ο Θωμάς δεν ήταν παρών στην πρώτη επίσκεψη του Χριστού προκειμένου να μην υπάρχει ούτε η παραμικρή αμφιβολία σχετικά με το θαύμα της Αναστάσεως.

Αμέσως μετά την Πεντηκοστή, ο Απόστολος Θωμάς, κήρυξε τον λόγο του Θεού, δηλαδή το Ευαγγέλιο, στην Περσία, την Ινδία και αλλού. Ο θάνατος του ήταν μαρτυρικός.

Πηγή: coolweb.gr

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη