Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024

Κώστας Γκατσιούδης: «O στίβος μας χρειάζεται ξανά! Είναι χρέος μας!»

Ήταν λίγο πριν τα μέσα της δεκαετίας του ‘90 .Στο Ολυμπιακό στάδιο εκείνο το ανοιξιάτικο απόγευμα έκαναν προπόνηση οι αθλητές στίβου, που ζούσαν τότε στους ξενώνες που υπήρχαν εκεί. Την ημέρα εκείνη είχε έρθει επίσκεψη στην Ελλάδα, ο Ανατολικογερμανός αρχιπροπονητής στίβου Έντγκαρντ Αρμπάιτ.

Παρακολουθούσε τις προσπάθειες και την προπόνηση των αθλητών. Μετά από λίγη ώρα σήκωσε το χέρι και έδειξε με το δάχτυλο ένα ψηλόλιγνο γεροδεμένο αγόρι που έριχνε ακόντιο. “Αυτός” είπε.. “Να ο επόμενος Παγκόσμιος πρωταθλητής και Ολυμπιονίκης…”

Αυτός ήταν ο Κώστας Γκατσιούδης! Ο κορυφαίος Έλληνας ακοντιστής όλων των εποχών, ένας από τους καλύτερους που έβγαλε ποτέ η υφήλιος, αλλά και ο κορυφαίος Έλληνας αθλητής στίβου όλων των εποχών στην κατηγορία των ανδρών με βάση τις παγκόσμιες κατατάξεις, καθώς μέχρι και σήμερα παραμένει ο μοναδικός Έλληνας που βρίσκεται στην κορυφαία 10άδα του κόσμου (9ος με τη μυθική βολή στα 91.69μ.) και ας έχει εγκαταλείψει την ενεργό δράση ουσιαστικά από το 2002 (μόλις 29 ετών) λόγω σοβαρού τραυματισμού από κακοτεχνία σταδίου.

Ο Κώστας Γκατσιούδης με κορμοστασιά αρχαιοελληνική, ωραίος ως Έλλην, μάγευε την ώρα της προσπάθειας. Έφευγε το ακόντιο από τα χέρια του και πήγαινε, πήγαινε, πήγαινε… Δεν έπεφτε!!!

Τα κατάφερε ο Κώστας όσο κανείς άλλος. Έκανε παγκόσμιο ρεκόρ εφήβων στον ακοντισμό, κατέκτησε τρία μετάλλια σε παγκόσμια πρωταθλήματα ,έσπασε το ανυπέρβλητο φράγμα των 90 μέτρων, είχε συμμετοχές σε δύο Ολυμπιακούς Αγώνες. Μορφή!

«Ξεκίνησα παιδάκι στο Διδυμότειχο. Ήμουν δεν ήμουν 10 χρονών! Αγαπούσα όσο τίποτα άλλο τον αθλητισμό και το αγώνισμα μου! Με τίμησε και το τίμησα! Έδωσα ότι μπορούσα! Ναι θα μπορούσα ίσως και περισσότερα αν δεν είχα αυτό τον τραυματισμό, που με ανάγκασε να σταματήσω τον αθλητισμό, δεν ήμουν ούτε 30 χρόνων… Μία λακούβα σε έναν κακό αγωνιστικό χώρο έφερε το τέρμα στην αγωνιστική δραστηριότητα… Αλλά να, είμαστε εδώ πάλι δυνατοί, έφτασε η εποχή, ο στίβος μας χρειάζεται ξανά!»

Ο Κώστας Γκατσιούδης μετέχει δυναμικά στην Αναγέννηση, την ομάδα που διεκδικεί την διοίκηση του ΣΕΓΑΣ στις εκλογές του Μαρτίου, με επικεφαλής και υποψήφια Πρόεδρο την Τασούλα Κελεσίδου. «Έχουμε να καταθέσουμε μία εμπειρία ζωής. Δεν ξέρω ποιοι είναι εκείνοι που νομίζουν ότι γνωρίζουν περισσότερα από εμάς στο στίβο. Θέλω να τους ζητήσω όμως να μας σεβαστούν. Να μας δώσουν το χώρο και το χρόνο για να τους αποδείξουμε ότι μπορούμε να φτάσουμε τον κλασικό αθλητισμό πολύ ψηλά…»

-Γιατί τώρα Κώστα; Τι είναι εκείνο που σε οδηγεί στο να ασχοληθείς διοικητικά με την ομοσπονδία;
«Χρέος! Έτσι το ονομάζω εγώ! Είναι η οφειλή της ζωής μας στην επόμενη γενιά! Δεν έχουμε κανένα δικαίωμα να απαρνηθούμε αυτή την υποχρέωση . Δεν ξέρω αν ήμουν καλός αθλητής, αλλά πίστεψέ με προσπάθησα, τα έδωσα όλα για να τα καταφέρω! Σίγουρα ο αθλητισμός με έκανε πολύ καλύτερο και σαν άνθρωπο. Για αυτό το λόγο δεν μπορώ να μένω αμέτοχος να σωπάσω. Είναι υποχρέωσή μας να σταθούμε όλοι δίπλα στην Αναστασία και να διεκδικήσουμε τις καλύτερες ημέρες για τον ελληνικό στίβο. Όλοι μαζί, αγαπημένοι… Άνθρωποι που γνωρίζουμε όσο κανείς άλλος τις ανάγκες που έχει ο πρωταθλητισμός, τις δυνατότητες και τις συνθήκες που απαιτεί για να φτάσουμε σε ένα επίπεδο αριστείας…»

-Αρκετοί λένε ότι εσείς, που διεκδικείτε τώρα την διοίκηση του ΣΕΓΑΣ, ναι, ήσασταν καλοί, κορυφαίοι αθλητές, δεν σημαίνει όμως ότι θα είστε καλοί και στη διοίκηση…
«Αλήθεια πιστεύει κανείς ότι εγώ ή ακόμη και η Αναστασία Κελεσίδου, που διαγράψαμε μία έντιμη και αξιοπρεπή πορεία θέλουμε να την διαγράψουμε κάνοντας πειράματα πάνω σε αυτό που αγαπάμε; Θα τους εκπλήξουμε για μία ακόμη φορά. Όπως, όταν ξεκινήσαμε την αθλητική μας πορεία και λίγοι πίστευαν σε μας, εμείς τα καταφέραμε, έτσι και τώρα. Θα δημιουργήσουμε ένα νέο ΣΕΓΑΣ, θα κινητοποιήσουμε τη νεολαία της χώρας ,από άκρη σε άκρη σε όλη την Ελλάδα, θα εμπνεύσουμε τη νέα γενιά. Να είναι όλοι βέβαιοι ότι δεν θα κοροϊδέψουμε κανέναν, Θα καταθέσουμε την ψυχή μας…»

-Γιατί η σημερινή διοίκηση δεν έχει κάνει και σωστές επιλογές και πολιτικές;
«Μα είναι δυνατόν να μιλάμε για μία διοίκηση που βρίσκεται εκεί 24 χρόνια; Τι να δώσει παραπάνω; Να το πω απλά όπως το σκέφτομαι! Είμαστε στο 2021 και βγαίνουν πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ η Κελεσίδου και μέλος στο συμβούλιο ο Γκατσιούδης. Φανταστείτε να φτάσουμε στο 2043 και να είναι ακόμη πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ η Αναστασία Κελεσίδου και ο Κώστας Γκατσιούδης. Ε αυτό θα είναι ντροπή για εμάς. Διότι θα έχουμε χάσει το μέτρο. Δυστυχώς στον αθλητισμό μπήκαν αρκετοί για καριέρες σε βάρος των υπολοίπων. Καταλάβατε τι σας είπα; Κερδίζουμε αύριο τις εκλογές, είμαστε στο 2021 και το 2043 να είμαστε εμείς ακόμη, συνεχόμενη διοίκηση τόσα χρόνια…»

-Ναι καταλάβαμε, αλλά αν τα έχετε πάει περίφημα γιατί όχι;
«Μα χρειάζεται παραπάνω από δύο τετραετίες; Άντε τρείς για να κάνεις έργο; Ότι έχεις να δώσεις το έδωσες στα 12 χρόνια! Είναι δυνατόν; Κοιτάξτε τη σημερινή διοίκηση του ΣΕΓΑΣ. Είναι 24 χρόνια ο Σεβαστής και ο Παναγόπουλος… Η κάμψη που έχει ο στίβος την τελευταία δεκαετία ειδικά, είναι πρωτοφανής. Οι προπονητές και οι αθλητές της εθνικής ομάδας παίρνουν το μήνα από 300 έως 500 ευρώ. Τι ανάπτυξη να γίνει; Και οι περισσότεροι ούτε καν αυτά. Άρα η σημερινή διοίκηση έχει άλλες προτεραιότητες και όχι τους ίδιους τους αθλητές και τα σωματεία. Ίσως τους ενδιαφέρει περισσότερο ο Μαραθώνιος δρόμος και τα έσοδα που αποφέρει. Σωστό, αλλά να στηρίξουμε τα νέα παιδιά, τους προπονητές τους και τα σωματεία σε όλη τη χώρα. Εμένα αυτή είναι η προτεραιότητά μου.»

-Τι είναι αυτό που σε έκανε να συνταχθείς δίπλα στην Τασούλα Κελεσίδου, ποιο είναι το προτέρημα της;
«Δίπλα στη λέξη ήθος θα έπρεπε να υπάρχει η φωτογραφία της. Αυτό το κορίτσι είναι η προσωποποίηση της ηθικής και της ευπρέπειας. Έχει απαράμιλλο πείσμα και θέληση, ενώ διακατέχεται και από δικαιοσύνη. Είναι ότι χρειάζεται ο στίβος και η εποχή μας. Η Κελεσίδου έχει όλα αυτά που οι υπόλοιποι επιθυμούν. Είναι μαχήτρια και είμαι βέβαιος ότι θα γράψει ιστορία στην διοίκηση του ΣΕΓΑΣ. Ζητάω Λοιπόν από τα σωματεία να την στηρίξουν. Να ψηφίσουν Κελεσίδου και όλους τους συνυποψηφίους της ομάδας της, γιατί η Αναστασία θα τους στηρίξει όσο κανείς άλλος… Θα κάνουμε υπερήφανους τους Έλληνες για μία ακόμη φορά.»

-Μπορεί όλα αυτά να τα καταφέρεις, πώς θα συνεισφέρεις στην ανάπτυξη του στίβου, από τον Έβρο όπου ζεις, από το μακρινό Διδυμότειχο;
«Μα ακριβώς για αυτό πρέπει να τα αλλάξουμε όλα. Όλο το πρόβλημα βρίσκεται στην ερώτησή σου. Η Αθήνοκεντρική ανάπτυξη που επιχειρείται τόσα χρόνια και όχι μόνο στο στίβο, έχει δημιουργήσει στρεβλώσεις. Θα πρέπει να αρχίσουμε να αντιμετωπίζουμε το Διδυμότειχο σαν κέντρο της Ελλάδας, αντίστοιχα μια πόλη στην Κρήτη, μία πόλη της Ηπείρου, μία της Πελοποννήσου. Ενώ ο ΣΕΓΑΣ έχει το 80% των αθλητών του δυναμικού του από περιοχές της επαρχίας, συγκεντρώνει όλα τα παιδιά στην Αθήνα αντί να επιλέξει και μπορεί εύκολα να το κάνει, να δημιουργήσει κέντρα υψηλού αθλητισμού και προπονητήρια σε όλη τη χώρα. Στη Βόρεια Ελλάδα για παράδειγμα βγάζουμε φοβερούς ρίπτες. Γιατί να μην υπάρχει η βάση όλων αυτών των αθλητών στη Μακεδονία ή τη Θράκη. Να είναι υποχρεωμένοι οι ομοσπονδιακοί προπονητές να ζουν εκεί και όχι στην Αθήνα. Αποκέντρωση είναι αυτό που χρειάζεται ο στίβος… Όλα αυτά όμως θα τα κάνουμε πράξη από το τέλος Μαρτίου όταν και θα αναλάβουμε την διοίκηση του ΣΕΓΑΣ. Τότε θα πούμε και περισσότερα…»

Πηγή: protothema.gr

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη