Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2024

Λίνα Μενδώνη από το Διδυμότειχο: «Το χρονοδιάγραμμα για την αποκατάσταση του Τεμένους Βαγιαζήτ πρέπει να τηρηθεί αυστηρά, θα είμαι ξανά εδώ σε ένα μήνα» 

Τηρώντας την υπόσχεση της η υπουργός πολιτισμού Λίνα Μενδώνη βρέθηκε για ακόμη μια φορά στο Διδυμότειχο για να δει από κοντά την πορεία των εργασιών στο Τέμενος Βαγιαζήτ. 

Είναι γνωστό πλέον το προσωπικό ενδιαφέρον που δείχνει η κυρία Μένδώνη, γι΄ αυτό το ανεκτίμητης αξίας πολιτιστικό μνημείο και στόχος της είναι να διατηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα, ώστε να αποδοθεί στην τοπική κοινωνία πλήρως αναστηλωμένο και απολύτως αποκατεστημένο από τις ζημιές.

Το σφιχτό πλαίσιο που πρέπει να υλοποιηθεί και να μην ξεφύγει το έργο ούτε μία μέρα από τον αρχικό προγραμματισμό είναι και η κυρίαρχη αιτία των συχνών επισκέψεων της υπουργού στην πόλη των Κάστρων, όπως ακριβώς προτίθεται να κάνει και τον επόμενο μήνα, θέλοντας να ακολουθηθούν όλα όσα σχεδιάστηκαν κατά γράμμα.

Οι εργασίες προχωρούν, τα μεγάλα εμπόδια προσπεράστηκαν, αλλά η κυρία Μενδώνη δεν επιδέχεται κανέναν εφησυχασμό και καμία αργοπορία, διότι όπως εξήγησε ο χειμώνας είναι μπροστά και κανείς δεν ξέρει πως αυτός θα κυλήσει και αν θα επιτρέψει να γίνουν κανονικά κυρίως οι εξωτερικές εργασίες. 

Συνεπώς απαιτείται, όπως είπε η υπουργός, εγρήγορση και εναλλακτικό σχέδιο στην περίπτωση που οι καιρικές συνθήκες προκαλέσουν προβλήματα, καθώς υπενθύμισε πως το ταμείο ανάκαμψης είναι ιδιαίτερα αυστηρό και το έργο θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του2025. Παράλληλα, εντός δεκαπενθημέρου στο Διδυμότειχο θα βρεθεί και το υπηρεσιακό κλιμάκιο του υπουργείου πολιτισμού υπό τον Γενικό Γραμματέα.

«Η αγωνία όλων μας και προσωπικά η δική μου είναι να τηρηθούν επακριβώς τα χρονοδιαγράμματα, διότι όσοι δεν ξέρουν το Διδυμότειχο δεν υπολογίζουν την παράμετρο καιρό» ανέφερε η υπουργός και πρόσθεσε λέγοντας: «Αυτό λοιπόν εμείς πρέπει να το υπολογίσουμε δεδομένο του σφιχτού χρονοδιαγράμματος του ταμείο ανάκαμψης το έργο θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του χρόνου του 2025». 

Σχετικά με τις μέχρι τώρα εργασίες, έχουν έρθει όλα τα υλικά των σκαλωσιών και αυτές θα στηθούν εσωτερικά και εξωτερικά του τεμένους μέσα στον Σεπτέμβρη. Τα σοβαρά τεχνικά θέματα, που ήταν μεταξύ αυτών και η προμήθεια της ξυλείας σε συνεργασία του αναδόχου με το πολυτεχνείο και με την αγγλική εταιρεία η οποία είναι ο ανάδοχος και προμηθευτής της ξυλείας έχει λυθεί μαζί με μία σειρά άλλα τεχνικά προβλήματα.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email