Σάββατο 20 Απριλίου 2024

Λαμπάκης: Ερώτηση προς τον δήμαρχο Αλεξανδρούπολης για την νομιμότητα διορισμού μετακλητού υπαλλήλου

Ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης Πόλη & Πολίτες Βαγγέλης Λαμπάκης κατέθεσε τη παρακάτω ερώτηση η οποία απευθύνεται προς τον δήμαρχο Αλεξανδρούπολης: Διαβάστε παρακάτω το περιεχόμενο της:

Την 13.12.2019 με την υπ’ αριθμ πρωτ. 39160 απόφαση σας, προσλάβατε ως μετακλητό υπάλληλο στον Δήμο μας τον Αντώνη Καμελίδη του Παναγιώτη.

Την 7-1-2021 ο ανωτέρω μετακλητός υπάλληλος του Δήμου Αλεξ/πολης Αντώνιος Καμελίδης του Παναγιώτη, καταδικάσθηκε από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων σε ποινή φυλάκισης 3 ετών για απιστία κατ’ εξακολούθηση (σε βαθμό κακουργήματος).

Σύμφωνα με τα κάτωθι δεδομένα:

Ο ανωτέρω κατέχει έμμισθη θέση ως μετακλητός υπάλληλος με όλα τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις που προκύπτουν από τα άρθρα 2 και 104 του υπαλληλικού κώδικα.

Επ’ αυτού και περί της θέσης του ως μετακλητού εκδόθηκε σε αντίστοιχη περίπτωση η υπ’ αριθμ. 327/2.10.2013 γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.

Ο ανωτέρω διορισθείς στον Δήμο Αλεξ/πολης, παραπέμφθηκε για κακούργημα με το υπ’αριθμ 240/2018 τελεσίδικο βούλευμα του συμβουλίου Πλημ/κων Αλεξ/πολης, στο Τριμελές Εφετείο κακουργημάτων για το αδίκημα της απιστίας κατ’ εξακολούθηση.

Δηλαδή το τελεσίδικο άνω βούλευμα εξεδώθη πριν την πρόσληψη που εσείς κάνατε με την άνω απόφασή σας.

Επειδή εξ ‘ όλων όσων προεκτέθησαν ισχύουν οι διατάξεις του πειθαρχικού δικαίου στον υπαλληλικό Κώδικα και για τον εν λόγω μετακλητό υπάλληλο του Δήμου,

ΕΡΩΤΑΣΘΕ:

Σύμφωνα με τα προειρηθέντα, προτίθεστε να διατηρήσετε στην θέση του, τον ανωτέρω υπάλληλο Αντώνιο Καμελίδη του Παναγιώτη;

Ταυτόχρονα ερωτάσθε αν θα παραπέμψετε τον ανωτέρω στον αρμόδιο εισαγγελέα για ψευδή δήλωση του Ν1599 που προβλεπόταν στην προκήρυξη, και εφ’ όσον προκύπτει και στην άνω περίπτωση ενδεχόμενη βασιμότητα, αν θα διεκδικήσετε τους μέχρι σήμερα καταβαλλόμενους μισθούς.

Με δεδομένο ότι:

Α) Ο Αντώνης Καμελίδης του Παναγιώτη είναι συνεργάτης σας πριν και μετά τον διορισμό του στον Δήμο, μετακλητός υπάλληλος από 13.12.2019 διορισμένος απευθείας από εσάς.
Β) ο δικηγόρος κύριος Σάββας Μανουσόπουλος, διορισμένος σε οργανική θέση στον Δήμο Αλεξ/πολης, κατέθεσε ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων στην Κομοτηνή στις 7.01.2021, ως μάρτυρας υπεράσπισης του κατηγορουμένου Αντωνίου Καμελίδη του Παναγιώτη και:

ΕΡΩΤΑΣΘΕ:

Βάσει των πιο πάνω δεδομένων γνωρίζατε όταν διορίσατε τον Αντώνη Καμελίδη του Παναγιώτη ότι είχε εκδοθεί από το 2018 τελεσίδικο παραπεμπτικό βούλευμα για κακούργημα εναντίον του και παρόλα αυτά προβήκατε στην πράξη διορισμού του;;;

Θεωρείτε εν προκειμένω ότι το ηθικό μέρος της υπόθεσης με τον διορισμό δηλαδή ενός ατόμου που είχε στον ενεργητικό του παραπεμπτικό βούλευμα για κακούργημα είναι χαμηλότερο από την ύπαρξη οποιουδήποτε νομικού κολλήματος για τον διορισμό του;

Σημείωση: Για να σας διευκολύνω, ο προσδιορισμός στην Υ.Δ. του Ν. 1599 του αδικήματος της απιστίας περί την υπηρεσία, έχει απορροφηθεί στο άρθρο 390 Π.Κ. με πρόσθετη επισήμανση σε αυτό, για τους ενεργούντες απιστία περί την υπηρεσία την παράγραφο 2 του εν λόγω άρθρου που αναφέρεται μόνο στην επιβολή υψηλότερων ποινών.

Επομένως με δεδομένο ότι η τροποποίηση περί κατάργησης του αρθ.258 και απορρόφησης του στο 390 Π.Κ. έγινε πριν την δημοσίευση της προκήρυξης για τον διορισμό του ανωτέρω, ουδεμία αμφιβολία καταλείπεται ότι αφορά την απιστία που μοναδικά αναφέρεται στο αρθ. 390 Π.Κ.

Παρακαλώ η απάντηση να δοθεί στην συνεδρίαση του επόμενου Δημοτικού Συμβουλίου.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email