Πέμπτη 18 Απριλίου 2024

Λαϊκή Συσπείρωση: «Όμηροι συμβασιούχοι ΕΣΠΑ, αυθαιρεσίες στο Πολυκοινωνικό Αλεξανδρούπολης»

Για κοροϊδία εργαζομένων που έχουν ανάγκη από δουλειά κάνει λόγο η δημοτική παράταξη Αλεξανδρούπολης «Λαϊκή Συσπείρωση».

Η παράταξη κατηγορεί την πρόεδρο του Πολυκοινωνικού του Δήμου, ότι κωλυσιεργεί, δεν αλλάζει την σύμβαση των 17 εργαζομένων που ήταν 3 μήνες απλήρωτοι και δεν δίνει σημασία σε αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου.

Αναλυτικά όλα όσα αναφέρει:

Το «Κέντρο Κοινωνικής Προστασίας-Αλληλεγγύης, Παιδείας και Περιβάλλοντος» στις 1/12/21 προσέλαβε17 συμβασιούχους ορισμένου χρόνου για να μπορούν να λειτουργούν βασικές δομές. Οι εργαζόμενοι-ες (βρεφοκόμοι, μαγείρισσες, καθαριστές, βοηθοί) παρέμειναν απλήρωτοι 3 μήνες μέσα σε συνθήκες οικονομικής  κρίσης.

Επιπλέον κατά την υπογραφή των συμβάσεών τους υπέγραψαν σύμβαση από 1/12/2021 έως τις 31/7/2022 ενώ αυτά τα προγράμματα ΕΣΠΑ προβλέπουν συμβάσεις ως 31/8/22, γεγονός που τους δίνει το δικαίωμα ανανέωσης συμβάσεων όπως γίνεται με τους υπόλοιπους εργαζόμενους των προγραμμάτων ΕΣΠΑ.

Ως Λαϊκή Συσπείρωση προκαλέσαμε συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο(με αίτημά μας 1/2/22) που είχε ως αποτέλεσμα την πληρωμή των δεδουλευμένωναλλά και την ομόφωνη απόφαση να γίνει ορθή επανάληψη των συμβάσεων ως τις 31/8/22 (για να έχουν τη δυνατότητα παράτασης της σύμβασης σε περίπτωση συνέχισης του προγράμματοςόπως ορίζει η νομοθεσία).

Μετά την ομόφωνη απόφαση του ΔΣ και επειδή η πρόεδροςή/και οι σύμβουλοί της (;), δεν συμφωνούσε, δεν έδειχνε διάθεση να λύσει το θέμα, καλλιεργούσε μια διαφωνία τάχα με τον δήμαρχο,φέραμε το θέμα σε συνεδρίαση του ΔΣ του «Πολυκοινωνικού» (8/3/22) όπουομόφωνα πάρθηκε η απόφαση για την ορθή επανάληψη των συμβάσεων. Εκδόθηκαν έτσι 2 αποφάσεις του ΔΣ τις οποίες η πρόεδρος απέστειλε για έγκριση στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση. Για το ζήτημα έχουν βγει ανακοινώσεις σωματείων, δημοτικών παρατάξεων και έγινε αναφορά στη Βουλή από το ΚΚΕ.

Η Λαϊκή Συσπείρωση στηρίζει το δίκαιο αίτημα των συμβασιούχων.

Δεν ξεχνάμε πως η πρόεδρος του Πολυκοινωνικού είναι και η γραμματέας του ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ στο νομό Έβρου !!!ΤουΚΙΝΑΛ που επαγγέλλεται τάχα νέα ήθη στην πολιτική και στον συνδικαλισμό!!!Είναι τόσο παλιά όλα αυτά, δοκιμασμένες πολιτικές ανακύκλωσης της ανεργίας και εξασφάλισης εκλογικής πελατείας, εφαρμοσμένες από όλες τις κυβερνήσεις που πέρασαν (ΝΔ,ΠΑΣΟΚ και συνεργασιών τους, ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ) και καταδικασμένες από το λαό.

Σε νέα συνεδρίαση του ΔΣ του φορέα(4/4/22), μας έγινε γνωστό ότι η Αποκεντρωμένη Διοίκηση (βλέπε «κρατικός – Ευρωπαϊκός έλεγχος»)δεν έχει αρμοδιότητα έγκρισης τέτοιων αποφάσεων.

Δηλαδή τόσο καιρό η πρόεδρος κωλυσιεργεί γιατί δεν θέλει να αλλάξει την σύμβαση. Γράφει στα «παλιά της τα παπούτσια» τις ομόφωνες αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου και του διοικητικού συμβουλίου του Πολυκοινωνικού γιατί προφανώς έχει άλλους στόχους (;). Και το κυριότερο όλων: κοροϊδεύει εργαζόμενους που έχουν ανάγκη για δουλειά, που βασίστηκαν στην πρόσληψη και άφησαν άλλες δουλειές.Εμπαίζει συμβασιούχους των παιδικών σταθμών και άλλων δομώνενώ ξέρει πως χωρίς αυτούς δεν μπορεί να λειτουργήσει τίποτα.

Οι ελλείψεις σε προσωπικό είναιμεγάλες όπως και οι ανάγκες του κόσμου για δουλειά. Δεν είναι αρκετό που κυβερνήσεις και δημοτικές αρχές κρατούν τους εργαζόμενους στην ομηρία της ελαστικής εργασίας; Πρέπει να τους αφήνουν και απλήρωτους και να τους περικόπτουν ακόμη και τα ελάχιστα που  δικαιούνται;

Ως Λαϊκή Συσπείρωση απαιτούμε:

  • Να υπογραφούν εκ νέου οι συμβάσεις  ως 31-8-22(είτε σαν «ορθή επανάληψη» είτε με οποιοδήποτε άλλο ανάλογο τρόπο)
  • Να σταματήσειη Πρόεδρος να λειτουργεί αυταρχικά (και να μην υλοποιεί τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου και του ΔΣ του «Πολυκοινωνικού»).
  • Η Δημοτική αρχή και ο Δήμαρχος να αναλάβουν τις ευθύνες τους. ΚΑΝΕΝΑΣ και ΚΑΜΙΑ Πρόεδρος δεν είναι ανώτερος των Συλλογικών αποφάσεων των Οργάνων.
  • Να γίνουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες του Δήμου και των υπηρεσιών του.
Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη