Παρασκευή 19 Απριλίου 2024

Λιμάνια: Τι «έρχεται» για Αλεξανδρούπολη (RRF), Ηγουμενίτσα, ΟΛΘ, Ηράκλειο και άλλα περιφερειακά assets του ΤΑΙΠΕΔ

Νέος κύκλος διεργασιών με στόχο την αξιοποίηση του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης, με δημόσιο μοντέλο και με τη «σφραγίδα» του ΤΑΙΠΕΔ – PPF (υπό τον Π. Σταμπουλίδη), φαίνεται να ανοίγει τις προσεχείς ημέρες καθώς «κλειδώνουν» στο Ταμείο Ανάκαμψης δύο έργα – παρεμβάσεις συνολικού ύψους 23 εκατ. ευρώ.

Την ίδια ώρα, και παραμένοντας στο «μέτωπο» των Λιμένων που έχει υπό την «ομπρέλα» του το Ταμείο, ακόμα και εντός του μήνα αναμένεται να υπογραφεί η σύμβαση μεταβίβασης του 67% του Οργανισμού Λιμένος Ηγουμενίτσας στον όμιλο Grimaldi, με το ΤΑΙΠΕΔ να προωθεί διεργασίες και για άλλα περιφερειακά λιμάνια (Βόλος, Πάτρα, Ελευσίνα, Ραφήνα, Λαύριο κ.α.), καθώς και για τον ΟΛΘ.

Κινητικότητα για Αλεξανδρούπολη
Ξεκινώντας από την Αλεξανδρούπολη, πληροφορίες που προέρχονται από την τοπική αγορά αναφέρουν ότι ο επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ, Δ. Πολίτης, αναμένεται στην πόλη και τον λιμένα μέσα στο προσεχές διάστημα για επαφές και διεργασίες. Όπως και άλλες φορές έχουμε αναφέρει, ο παλιός διαγωνισμός αποκρατικοποίησης έχει «παγώσει» και προωθείται η αξιοποίηση της υποδομής από το δημόσιο, με το Ταμείο να παίζει κομβικό ρόλο και ως Αρχή Σχεδιασμού Λιμένων. Το σχέδιο αξιοποίησης και ανάπτυξης του ΟΛΑ Α.Ε. θα αναπτυχθεί σε τρία επίπεδα:

Παρεμβάσεις άμεσης προτεραιότητας
Μεσοπρόθεσμες παρεμβάσεις
Δημιουργία έργου για το λιμάνι με νέους χρήστες

Παρεμβάσεις άμεσης προτεραιότητας και RRF

Οι παρεμβάσεις άμεσης προτεραιότητας αφορούν σε έργα για την αναβάθμιση της επιχειρησιακής ικανότητας του ΟΛΑ, συνολικής αξίας 35 εκατ. ευρώ. Ειδικότερα:

Έργα για την αποκατάσταση των βαθών της λιμενολεκάνης και του διαύλου εισόδου – εξόδου του λιμένα, ο οποίος έχει μήκος περίπου 2,5 χιλιόμετρα. Πρόκειται για έργα εκβάθυνσης της λιμενολεκάνης και του διαύλου τα οποία είναι απαραίτητα δεδομένου ότι οι τελευταίες βυθοκορήσεις έγιναν το 2015 ή το 2016. Προϋπολογισμός: 18,5 εκατ. ευρώ.
Ολοκλήρωση του οδικού δικτύου εντός της χερσαίας ζώνης του λιμένα και σύνδεσή του με τη νέα Περιφερειακή Οδό Αλεξανδρούπολης, προκειμένου τα φορτηγά από και προς το λιμάνι να μην διέρχονται μέσα από τον αστικό ιστό. Προϋπολογισμός: 4,5 εκατ. ευρώ.
Προμήθεια μηχανολογικού εξοπλισμού φορτοεκφόρτωσης.
Βελτίωση λιμενικών υποδομών.
Για τις δύο πρώτες παρεμβάσεις, συνολικού ύψους 23 εκατ. ευρώ, πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν σχεδόν «κλειδώσει» στο Ταμείο Ανάκαμψης (RRF) αν και για την ώρα δεν έχει γνωστοποιηθεί το τεχνικό δελτίο. Ωστόσο, όπως αναφέρουν στελέχη της αγοράς η ένταξή τους στο RRF θεωρείται δεδομένη. Για την υλοποίησή τους απαιτείται η συνεργασία των εξής τριών φορέων:

Του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής ως φορέα χρηματοδότησης.
Του ΤΑΙΠΕΔ ως φορέα ωρίμανσης των έργων.
Του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών που θα αναλάβει τον ρόλο της Αναθέτουσας Αρχής.
Τα δύο άλλα έργα αναμένεται να χρηματοδοτηθούν από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Σύμφωνα με τον υφιστάμενο σχεδιασμό, προβλέπεται η ολοκλήρωση των έργων εντός περίπου 24 μηνών, έως τον Ιούνιο του 2025.

Όσον αφορά στις μεσοπρόθεσμες παρεμβάσεις, το ΤΑΙΠΕΔ σχεδίαζε διεθνή διαγωνισμό για την πρόσληψη εμπορικού και τεχνικού συμβούλου που θα αναλάβει την εκπόνηση Business Plan. Οι σύμβουλοι θα συνδράμουν και στην υλοποίηση του νέου επιχειρηματικού σχεδίου του ΟΛΑ. Όπως έχει αναδείξει το insider.gr, έχει ήδη γίνει η πρόσκληση ενδιαφέροντος για τον νέο αυτόν σύμβουλο για το μοντέλο ανάπτυξης 2030 – 2040.

Οι «πελάτες» του ΟΛΑ
Ωστόσο, σημαντικό είναι και το θέμα της δημιουργίας έργου για τον ΟΛΑ με νέους χρήστες. Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν ότι οι συζητήσεις με επιχειρηματικά σχήματα που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για τη χρήση των εγκαταστάσεων του ΟΛΑ βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο, με την περίπτωση της Gastrade, η οποία ενόψει της ολοκλήρωσης του FSRU θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσει τις εγκαταστάσεις του λιμένα (χώρους αποθήκευσης, χρήση του προβλήτα, κλπ.), να αποτελεί μια χαρακτηριστική περίπτωση. Ο στόχος είναι η εταιρεία να εγκατασταθεί στο λιμάνι έως τον Νοέμβριο του 2023. Εκτός από τη Gastrade ενδιαφέρον έχουν εκδηλώσει και άλλοι δυνητικοί χρήστες που ενδιαφέρονται έντονα να χρησιμοποιήσουν τις λιμενικές υποδομές και να αναπτύξουν αποθηκευτικούς χώρους. Παράλληλα, σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς είναι σε εξέλιξη διαβουλεύσεις για τη βέλτιστη αξιοποίηση των χώρων στο λιμάνι. Για παράδειγμα, γίνονται συζητήσεις με την ΑΑΔΕ για την αναδιάταξη του τελωνείου και τη μεταφορά του σε έναν πιο κατάλληλο χώρο.

«Κλειδώνει» η υπογραφή για Ηγουμενίτσα, αναμονή για Ηράκλειο
Την ίδια ώρα, στο ΤΑΙΠΕΔ φέρονται να «ανοίγουν βήμα» ώστε να υπογραφεί η σύμβαση για την μεταβίβαση του 67% του Οργανισμού Λιμένος Ηγουμενίτσας στον όμιλο Grimaldi που είχε «κερδίσει» τον σχετικό διαγωνισμό δίνοντας προσφορά 84 εκατ. ευρώ. Μια εξέλιξη που αναμένεται, εκτός απροόπτου, εντός Μαρτίου. Εφόσον όλα πάνε καλά, τότε δεν αποκλείεται στο Ταμείο να επιταχύνουν τις διεργασίες ώστε να περάσει η σύμβαση από τη Βουλή για κύρωση προ των εκλογών. Ωστόσο, αυτό μπορεί να αποτελεί στόχο για το Ταμείο, πλην όμως δεν είναι «στα χέρια» του να προλάβει τις ημερομηνίες για τη Βουλή για ευνόητους πολιτικούς λόγους.

Όσον αφορά στην υποδομή της Κρήτης, ως γνωστόν, από το ΤΑΙΠΕΔ έχουν επιλεγεί 8 επενδυτικά σχήματα για την απόκτηση του 67% του λιμένα τα οποία έλαβαν τα τεύχη της Β’ φάσης του διαγωνισμού (υποβολή Δεσμευτικών Προσφορών) και απέκτησαν πρόσβαση στην εικονική αίθουσα τεκμηρίωσης (Virtual Data Room), όπου έχουν αναρτηθεί στοιχεία και λοιπές πληροφορίες σχετικά με τον Οργανισμό Λιμένος Ηρακλείου. Στον Οργανισμό Λιμένος Ηρακλείου έχει παραχωρηθεί από το Ελληνικό Δημόσιο το δικαίωμα αποκλειστικής χρήσης και λειτουργίας των γηπέδων, κτιρίων και εγκαταστάσεων της χερσαίας λιμενικής ζώνης του λιμένος Ηρακλείου. Πλην όμως, για την κατάθεση των προφορών θα πρέπει να περιμένουμε κι άλλο, όπως αναφέρουν σχετικές πληροφορίες. Στον διαγωνισμό έχουν προχωρήσει οι: Olete Limited, κοινοπραξία Grimaldi Euromed S.p. A. – Μινωικές Γραμμές Ανώνυμη Ναυτιλιακή Εταιρεία, κοινοπραξία Portek International Private Limited – GRH Cruise Port Fianance Ltd, κοινοπραξία ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις ΑΕ – Attica Group, κοινοπραξία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ΑΕ – Aviareps Hellas A.E., κοινοπραξία ΣΕΚΑΒΟΝ ΑΕ – Goldenstep Shipping Limited, Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης και ΤΕΚΑΛ.

Ο ΟΛΘ και τα άλλα περιφερειακά
Τέλος, να αναφέρουμε ότι επίκεινται εξελίξεις και διεργασίες και στο μέτωπο άλλων λιμανιών. Για παράδειγμα, αναμένεται το master plan του ΟΛΘ αλλά και η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών επιπτώσεων για τον λιμένα, στην εκπόνηση της οποίας θα έχει ρόλο και το ΤΑΙΠΕΔ ως Αρχή Σχεδιασμού Λιμένων όπως βέβαια και άλλοι φορείς και υπουργεία (π.χ. το Ναυτιλίας για το Προεδρικό Διάταγμα).

Επίσης, σταδιακά θα «μπαίνουν στο κάδρο» και άλλες περιπτώσεις λιμένων, πέραν του Βόλου («τρέχει διαγωνιστική διαδικασία με 8 αρχικώς ενδιαφερόμενα σχήματα) ή της Πάτρας (είχαν γίνει πέρυσι κινήσεις για τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της Επικαιροποίησης – Τροποποίησης του Γενικού Προγραμματικού Σχεδίου Λιμένος Πατρών), όπως της Ραφήνας, του Λαυρίου ή της Ελευσίνας, στα οποία μπορούν να αναπτυχθούν συνδυαστικές μπίζνες.

ΠΗΓΗ: news.b2green.gr – Γιώργος Παπακωνσταντίνου

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email