Κυριακή 28 Απριλίου 2024

Λουκία Σαράντη: Θέλουμε να είμαστε χρήσιμοι και προς την κοινωνία και προς τα μέλη μας

Η Λουκία Σαράντη, πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος της βιομηχανίας ξύλου Ακρίτας ΑΕ, είναι η πρώτη γυναίκα πρόεδρος του ΣΒΕ στα 107 χρόνια λειτουργίας του, αλλά και η πρώτη γυναίκα πρόεδρος συνδέσμου βιομηχανιών στη χώρα. «Έσπασες μια γυάλινη οροφή», της είπε η πρώην επίτροπος Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων στην ΕΕ και πρώην υπουργός, Άννα Διαμαντοπούλου στη συγχαρητήρια επιστολή της.

Πάντως, για τη νέα πρόεδρο του ΣΒΕ οι γυναίκες μπορούν να αναλάβουν επάξια τέτοιες θέσεις αρκεί να τους δοθεί η ευκαιρία, αλλά και η δυνατότητα να βρουν λύσεις στα ζητήματα που άπτονται της φροντίδας της οικογένειας και των παιδιών.

Η νέα της θέση αποτελεί για την ίδια -όπως λέει χαρακτηριστικά- τιμή και πρόκληση, ενώ οι πρώτοι μήνες της θητείας της είχαν πρωτίστως ενημερωτικό χαρακτήρα. Επίσης, τέθηκαν οι στόχοι για τη συνέχεια, καθώς ο ΣΒΕ είναι πλέον βασικός κοινωνικός εταίρος και μάλιστα με ουσιαστικό και παρεμβατικό ρόλο.

Μας ακούν και μας υπολογίζουν

Όπως εξηγεί η κυρία Σαράντη, ο ΣΒΕ έχει γράψει μια πολύ θετική ιστορία και έχει βρει τον βηματισμό του ως νέος κοινωνικός εταίρος. Έχει καταφέρει να εισακούγεται στα υπουργεία με τα οποία έχει καλλιεργήσει δεσμούς.

«Μας ακούν και μας υπολογίζουν», είπε χαρακτηριστικά η νέα πρόεδρος του ΣΒΕ προσθέτοντας πως η ισχυρή θέση του συνδέσμου είναι βασικός λόγος που έλκει νέα μέλη τα οποία αναγνωρίζουν πως μέσω των θεσμικών παρεμβάσεων προς την εκάστοτε κυβέρνηση μπορούν να λυθούν προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις. «Θέλουμε να είμαστε χρήσιμοι και να διευκολύνουμε τα μέλη μας», τόνισε η Λουκία Σαράντη προσθέτοντας πως ο ρόλος του ΣΒΕ πρέπει να είναι -και είναι- παρεμβατικός «εκεί που πρέπει» με στόχο να διευκολύνει τον διάλογο και να καταθέτει προτάσεις.

Οι 5 στόχοι

Η «καρδιά» του ΣΒΕ μπορεί να χτυπά στη Θεσσαλονίκη ωστόσο ο σύνδεσμος «αγκαλιάζει» μέλη από όλη τη χώρα. Και είναι ο μοναδικός πανελλήνιος επιχειρηματικός σύνδεσμος με έδρα τη Θεσσαλονίκη.

Η κυρία Σαράντη αναφέρθηκε, επίσης, στους 5 βασικούς στόχους του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος οι οποίοι έχουν στο επίκεντρο τα μέλη του. Συγκεκριμένα ανέδειξε ως προτεραιότητες τη στήριξη των μελών του ώστε να γίνουν πιο αποτελεσματικά, την ψηφιακή αναβάθμιση -«επανάσταση»-, την αναβάθμιση του ανθρώπινου δυναμικού στις επιχειρήσεις, την ανάδειξη της σημασίας που έχει η κοινωνική και εταιρική διακυβέρνηση και τον παρεμβατικό ρόλο του ΣΒΕ ώστε να «να είμαστε χρήσιμοι και προς την κοινωνία και προς τα μέλη μας».

Ειδικότερα, αναφερόμενη στην ανάγκη ψηφιακού μετασχηματισμού η κυρία Σαράντη επισήμανε ότι «το κράτος είναι πιο μπροστά από τις επιχειρήσεις σε κάποιους τομείς. Έχει κάνει άλματα. Και τώρα πρέπει να τα καταφέρουν σε αυτόν τον τομέα και οι επιχειρήσεις οι οποίες ενίοτε δεν έχουν τους πόρους και την απαραίτητη τεχνογνωσία». Αρωγός σε αυτή την προσπάθειά τους -όπως και στην αναβάθμιση των δεξιοτήτων των εργαζομένων- θα είναι ο ΣΒΕ που αναπτύσσει συνεργασίες με Πανεπιστήμια και φορείς.

«Στο θέμα αυτό χρειαζόμαστε τεχνογνωσία» είπε η κυρία Σαράντη προσθέτοντας πως το DT&S της Cisco είναι ένας από τους εν δυνάμει συνεργάτες στους οποίους θα μπορούσε να απευθυνθεί ο Σύνδεσμος προκειμένου να βοηθήσει τα μέλη του να αναβαθμιστούν ψηφιακά αλλά και να αναπτύξουν περαιτέρω τις δεξιότητες των εργαζομένων.

Η Λουκία Σαράντη μιλά στη Μαρία Σαμολαδά

Ικανοποιημένοι εργαζόμενοι, πιο αποδοτικές επιχειρήσεις

«Πρέπει να βοηθήσουμε όλοι στην κατεύθυνση της αναβάθμισης του ανθρώπινου δυναμικού και των καλύτερων συνθηκών εργασίας. Ο στόχος είναι να έχουμε πιο ικανοποιημένους εργαζόμενους για να είναι οι επιχειρήσεις πιο αποδοτικές», τόνισε.

Ο ΣΒΕ στηρίζει τα μέλη του και στην προσπάθειά τους να γίνουν πιο «πράσινες», καθώς «κανείς δεν έχει δικαίωμα» να μην ενδιαφέρεται για το αποτύπωμα που αφήνει στο περιβάλλον. «Το ίδιο ισχύει για θέματα ισότητας και ίσων ευκαιριών», σημειώνει η κυρία Σαράντη.

Η Λουκία Σαράντη μιλά στη Μαρία Σαμολαδά

Το μικρό «θαύμα»

Η κυρία Σαράντη επανέλαβε πως συνιστά ένα «μικρό θαύμα» η αντοχή των ελληνικών επιχειρήσεων στη διάρκεια των διαδοχικών κρίσεων στη δίνη των οποίων βρέθηκε τα τελευταία χρόνια η οικονομία. Τη δεκαετή οικονομική κρίση και την περίοδο των μνημονίων διαδέχτηκε η κρίση που προκάλεσε η πανδημία και στη συνέχεια η ενεργειακή κρίση ως συνέπεια και του πολέμου στην Ουκρανία.

«Είναι πάρα πολλά αθροιστικά τα χρόνια της κρίσης ακόμη και για τις πιο δυνατές επιχειρήσεις», είπε η κυρία Σαράντη επισημαίνοντας παράλληλα πως οι ελληνικές επιχειρήσεις κατάφεραν και άντεξαν χάρη στην εφευρετικότητα των επιχειρηματιών, αλλά και στις θυσίες των μελών των οικογενειών που ηγούνται μιας επιχείρησης καθώς και των εργαζομένων.

Το ποσοστό των επιχειρήσεων που δεν τα κατάφερε τελικά είναι πολύ μικρό «σε σχέση με το κακό που μας βρήκε».

Νέο μοντέλο στήριξης

Η κατάσταση, πάντως, εξακολουθεί να είναι δύσκολη, σύμφωνα με την πρόεδρο του ΣΒΕ. Η ενεργειακή κρίση είναι σήμερα το μεγάλο πρόβλημα και «ήρθε για να μείνει». Χάρη σε κάποιες παρεμβάσεις του κράτους υπήρξε μια ελάφρυνση, τόνισε η κυρία Σαράντη, ωστόσο «οι επιδοτήσεις δεν είναι πανάκεια. Το κράτος πρέπει να υιοθετήσει ένα νέο μοντέλο».

Η συγκεκριμένη πρόταση περιγράφεται και στη νέα κοινή επιστολή που απέστειλε ο ΣΒΕ μαζί με άλλους παραγωγικούς φορείς προς τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη ζητώντας ουσιαστικά την παρέμβασή του ώστε να υπάρξει συνολικό σχέδιο για τη βιομηχανία προκειμένου να καταφέρει να είναι ανταγωνιστική και εξωστρεφής.

Απαρχαιωμένα δίκτυα και εξωστρέφεια

«Η εξωστρέφεια είναι το βασικό στοιχείο για τις επιχειρήσεις. Αν δεν υπάρχει εξωστρέφεια δεν έχει νόημα να λειτουργούν οι επιχειρήσεις», είπε η πρόεδρος του ΣΒΕ η οποία, επίσης ανέδειξε και το ζήτημα των απαρχαιωμένων δικτύων που δημιουργεί προβλήματα στην απρόσκοπτη λειτουργία των βιομηχανιών.

Πάντως, σε καμία περίπτωση ο ΣΒΕ δεν θέλει να υπάρχει δημοσιονομικός εκτροχιασμός ως συνέπεια των παρεμβάσεων που προτείνει και είναι έτοιμος να συζητήσει τρόπους για τη βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος.

Η ενεργειακή κρίση

Επίσης, η κυρία Σαράντη περιέγραψε τα προβλήματα που προκάλεσε στην εφοδιαστική αλυσίδα ο πόλεμος στην Ουκρανία κάνοντας αναφορά στην αύξηση του ενεργειακού κόστους και στις τιμές πρώτων υλών. Όπως η ίδια εξήγησε, με το ξέσπασμα της κρίσης πολλές επιχειρήσεις ξέμειναν από πρώτες ύλες και δεν μπορούσαν να λειτουργήσουν είτε λόγω έλλειψης πρώτης ύλης είτε διότι δεν μπορούσαν να τις προμηθευτούν λόγω των υψηλών τιμών. Κάποιες επιχειρήσεις είχαν σοβαρό θέμα και κάποιες εξακολουθούν και έχουν.

Αντιμέτωπη με την τρομακτική αύξηση των τιμών πρώτων υλών είναι και η οικοδομική δραστηριότητα η οποία ωστόσο ανακάμπτει. Έχει δε -σύμφωνα με την πρόεδρο του ΣΒΕ- τεράστια περιθώρια ανάπτυξης λόγω των εμβληματικών έργων που κατασκευάζονται ή σχεδιάζονται σε Αττική και Θεσσαλονίκη.

Οι περιφερειακές ανισότητες

Η κυρία Σαράντη μιλά ακόμη για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις της περιφέρειας. Όπως λέει, τα θέματα είναι κοινά για όλες τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούντα σε περιοχές μακριά από την Αθήνα, διότι η αποκέντρωση δεν έχει ακόμη επιτευχθεί.

Οι περιφερειακές ανισότητες ωστόσο χάρη σε κάποιες πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, αλλά και στην ευρηματικότητα των επιχειρήσεων σιγά – σιγά μειώνονται και τα προβλήματα λύνονται.

Η Θεσσαλονίκη αλλάζει

Ειδικά για τη Θεσσαλονίκη, η κυρία Σαράντη διαπιστώνει πως έχει αποκτήσει πλέον έναν άλλο βηματισμό. Γίνεται μια σύγχρονη πόλη, ενώ η υλοποίηση μεγάλων επενδύσεων, καθώς και εργαλεία όπως το Ελλάδα 2.0 θα τη βοηθήσουν να πάει ακόμη καλύτερα. Τα έργα που έχουν δρομολογηθεί ή ήδη γίνονται θα βοηθήσουν την πόλη να αναπτυχθεί και να γίνει μια πραγματική μητρόπολη των Βαλκανίων, τονίζει η κυρία Σαράντη υπογραμμίζοντας πως η Θεσσαλονίκη «αρχίζει και ξεχωρίζει. Μπαίνει στον επενδυτικό χάρτη», κάτι που καταγράφεται και σε μελέτη του ΟΟΣΑ.

«Οι ξένοι επενδυτές έχουν ψηλά τη Θεσσαλονίκη, ενώ σημαντικά βήματα έχουν γίνει και στην τοποθέτησή της στον τουριστικό χάρτη», συμπληρώνει.

Ανάπλαση ΔΕΘ και μετρό μέχρι το αεροδρόμιο

«Κάτι αλλάζει στη Θεσσαλονίκη και αυτό φαίνεται», επισημαίνει η πρόεδρος της ΣΒΕ προσθέτοντας ωστόσο την ανάγκη να προχωρήσουν η ανάπλαση της ΔΕΘ, καθώς και η επέκταση της γραμμής του μετρό έως το αεροδρόμιο. Όπως λέει, χωρίς τις σύγχρονες εγκαταστάσεις δεν θα μπορέσει να αναπτυχθεί σοβαρή εκθεσιακή δραστηριότητα. Επίσης, αν το μετρό δεν ξεκινά από τον σταθμό για να φτάνει μέχρι το αεροδρόμιο, όσοι σταθμοί κι αν γίνουν στο κέντρο δεν θα βοηθήσουν.

Virtual βιομηχανικό μουσείο

Αλλάζει, όμως και η δυτική πλευρά -και η είσοδος- της πόλης. Η περιοχή «αναμένεται να γίνει πάρα πολύ δυναμική και διαφορετική με τόσα πολλά έργα που έχουν εξαγγελθεί και με τα κτίρια που αναβαθμίζονται», είπε χαρακτηριστικά η κυρία Σαράντη κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στο κτίριο -κόσμημα που αποτελεί τη νέα έδρα του ΣΒΕ, στην περιοχή των Σφαγείων.

Επίσης, αποκάλυψε πως μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης η δημιουργία ενός virtual βιομηχανικού μουσείου σε κτίριο που βρίσκεται κοντά στις εγκαταστάσεις του ΣΒΕ και παραχωρήθηκε γι’ αυτόν τον σκοπό από τον Δήμο Θεσσαλονίκης. Το project θα υλοποιηθεί με πόρους του ΣΒΕ και των μελών του.

«Είναι κάτι που λείπει από την πόλη, καθώς η Θεσσαλονίκη έχει πολύ βαριά και σοβαρή ιστορία στη βιομηχανία η οποία αξίζει τον κόπο να αναδειχτεί», σημείωσε η κυρία Σαράντη.

Η διαδοχή στις επιχειρήσεις και η προσωπική εμπειρία

Η κυρία Σαράντη -η οποία είναι πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος της βιομηχανίας ξύλου Ακρίτας ΑΕ- αναφέρεται και στο θέμα της διαδοχής στις οικογενειακές επιχειρήσεις.

«Οι οικογενειακές επιχειρήσεις πρέπει να καταλάβουν ότι το μάνατζμεντ είναι επαγγελματική υπόθεση. Όταν το καταλαβαίνουν εγκαίρως τα αποτελέσματα είναι πολύ καλύτερα», είπε χαρακτηριστικά, ενώ κατέθεσε και τη δική της εμπειρία, καθώς ανέλαβε τα ηνία της εταιρίας από τον πατέρα της και ιδρυτή τής Ακρίτας.

Όπως λέει, παρότι ο πατέρας της πίστευε πως οι γυναίκες πρέπει να ασχολούνται με τη φροντίδα των παιδιών ήταν πολύ περήφανος όταν η κόρη του αποφάσισε να τον διαδεχτεί στη θέση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου.

Η περίοδος της διαδοχής δεν ήταν εύκολη και οι δυσκολίες ήταν πολλές για τη Λουκία Σαράντη λόγω, κυρίως, της απόστασης που χωρίζει την έδρα την επιχείρησης από τα κέντρα των αποφάσεων και την Αθήνα, καθώς και από τις αγορές. Αντιθέτως έχοντας την έδρα της στον ακριτικό Έβρο -γι’ αυτό άλλωστε ο ιδρυτής της εταιρίας επέλεξε την επωνυμία Ακρίτας εμπνεόμενος και από τον Διγενή Ακρίτα- βρίσκεται κοντά στην Τουρκία που προκαλεί εντάσεις στην περιοχή.

Η οικονομική θωράκιση των συνόρων

Η κυρία Σαράντη υπογράμμισε ακόμη τη σημασία της οικονομικής θωράκισης των συνόρων, ενώ μίλησε με ιδιαίτερη θέρμη για τον πανέμορφο Έβρο και τους κατοίκους του. «Μάθαμε να μην περιμένουμε κάτι από το κράτος. Και αναρωτιόμαστε τι κάνουμε εμείς για τη χώρα και όχι τι κάνει η χώρα για μας», πρόσθεσε τονίζοντας πως η δραστηριοποίηση στον Έβρο έχει μια πρόσθετη δυσκολία: Είσαι πάντα πιο πίσω στη γραμμή εκκίνησης σε σχέση με τους άλλους…

Τέλος, η νέα πρόεδρος του ΣΒΕ -ο οποία, επίσης, έχει ενεργή προσφορά σε κοινωνικούς και πολιτιστικούς φορείς όπως η Αχτίδα και η Πολιτιστική Εταιρεία Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος- μιλά για την οικογένειά της η οποία τη στήριξε στην απόφασή της να αναλάβει την ηγεσία του συνδέσμου, αλλά και για τις δυο κόρες της εκ των οποίων η μία ήδη μετέχει στα δρώμενα της Ακρίτας έχοντας σπουδάσει Μηχανικός Περιβάλλοντος.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email