Τετάρτη 17 Απριλίου 2024

Λ. Μενδώνη για Τέμενος Βαγιαζήτ: “Το μνημείο θα είναι έτοιμο στα τέλη του 2025”

Στις αρχές του φθινοπώρου επιδιώκει το Υπουργείο Πολιτισμού να δημοπρατήσει το έργο αποκατάστασης του Τεμένους Βαγιαζήτ, σύμφωνα με όσα δήλωσε από το Διδυμότειχο, όπου βρέθηκε εχθές το απόγευμα, η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη.

Η υπουργός επισκέφθηκε το μνημείο και στις δηλώσεις της εξήγησε πως αυτή την περίοδο εκπονείται η μελέτη, σύμφωνα με τη λύση που πρότεινε για την αποκατάσταση του Τεμένους το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, και θα ακολουθήσουν τα τεύχη δημοπράτησης.

Διαβεβαίωσε ότι πόροι για την υλοποίηση του έργου θα προέλθουν από το Ταμείο Ανάκαμψης και εκτίμησε ότι το μνημείο θα είναι έτοιμο στα τέλη του 2025.

Όσον αφορά το Βυζαντινό Μουσείο του Διδυμοτείχου, η κα. Μενδώνη δήλωσε πως το Υπουργείο ανταποκρίνεται σε ό,τι ζητά για τη λειτουργία του η Εφορεία Αρχαιοτήτων Έβρου, ειδικά σε θέματα προσωπικού, ενώ τόνισε πως το συγκεκριμένο μουσείο χρειάζεται περισσότερη προβολή.

Τέλος, αναφορικά με την πορεία του έργου στον τύμβο Μικρής Δοξιπάρας-Ζώνης, η κα. Μενδώνη θύμισε ότι είναι ενταγμένο στο τρέχον ΕΣΠΑ της Περιφέρειας ΑΜΘ και είναι σε εξέλιξη οι εργασίες που «τρέχουν» από την Εφορεία Αρχαιοτήτων με αυτεπιστασία.

Για το πιο σύνθετο κομμάτι του έργου, που αφορά το μουσειακό κέλυφος, διευκρίνισε πως μέσα στον Ιούλιο, η Διεύθυνση Μελετών και Έργων Μουσείων και Πολιτιστικών Κτιρίων θα υποβάλει τον σχετικό φάκελο στη Διαχειριστική Αρχή, από την οποία θα δοθεί η έγκριση για τη δημοπράτησή του.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ Ορεστιάδας

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ e-MALL: Αξίζει να δείτε ακόμη