Δευτέρα 6 Μαΐου 2024

Μέτρα για επιχειρήσεις, πρόβλημα στο Διδυμότειχο, συνάντηση με μυστήριο…

Τρία περιστατικά με πυροβολισμούς στην ελληνοτουρκική μεθόριο, στον Έβρο, έλαβαν χώρα μόνο την περασμένη εβδομάδα, δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της Frontex, Κρις Μπορόβσκι.
Όπως είπε «ήταν τρία περιστατικά, δυο την Παρασκευή και ένα την Κυριακή, στα δυο εμπλέκονταν άνθρωποι που φαίνεται πως ήταν κοντά σε ένα στρατιωτικό όχημα, στο άλλο, ήταν κοντά σε κάποια μορφής κτίριο. Οι συνοριοφύλακες πιστεύουν ότι είδαν ανθρώπους που φορούσαν στολές, αλλά είναι δύσκολο να πούμε κάτι παραπάνω από αυτό».
Από την δική του πλευρά ο Στρατός επισημαίνει πως δεν «πληροφορήθηκε κάτι αντίστοιχο»….

Ένα πρόβλημα ιδιαίτερα SOS καλείται άμεσα να επιλύσει ο Δήμος Διδυμοτείχου στην πλατεία Γιώργου Ροκίδη.
Από σκάρα για τα όμβρια βγήκαν τα δύο σιδερένια καπάκια και υπάρχει τεράστιος κίνδυνος για ατύχημα. Αναγνώστης της στήλης μας έστειλε το σχετικό φωτογραφικό υλικό (της Κυριακής) από το οποίο απουσιάζουν κάποιες προειδοποιητικές πινακίδες για ιδιαίτερη προσοχή. Ελπίζουμε να μην οφείλεται αυτή η παράλειψη στην αργία των ημερών…

Θα μείνουμε ακόμη λίγο στο Διδυμότειχο και στην γέφυρα του Ερυθροποτάμου.
Πρώην αυτοδιοικητικός μας είπε πως αν δεν δει τις μπουλντόζες να γκρεμίζουν την παλιά γέφυρα, δεν υπάρχει περίπτωση να δούμε κάποτε να ξεκινά η κατασκευή της νέας.
Τώρα που το σκέφτομαι δεν έχει και άδικο. Αρκεί να μην υπάρξει η δικαιολογία ότι ο ανάδοχος που θα φτιάξει την νέα θα κατεδαφίσει και την παλιά…

«Πάντα ένα τριήμερο προσφέρεται για χαλαρές στιγμές και λίγη ξεκούραση. Πρωινός περίπατος και συζήτηση με τον καλό φίλο και συνάδελφο στο δημοτικό συμβούλιο τον Βαγγέλη Μυτιληνό. Καλή Σαρακοστή σε όλους»!
Αυτό έγραψε στην προσωπική του σελίδα ο Παύλος Μιχαηλίδης Δημοτικός Σύμβουλος Αλεξανδρούπολης για την συνάντηση που είχε με τον συνάδελφό του Βαγγέλη Μυτιληνό.
Θα περιμέναμε κάτι περισσότερο αφού με τα μέτρα που υπάρχουν λόγω Κορονοΐού δεν είναι εφικτό να πλησιάσει κάποιος και να κρυφακούσει…
Ελπίζουμε κάτι να πληροφορηθούμε.

Δώδεκα προτάσεις για την στήριξη της επιχειρηματικότητας κατέθεσε ο Πρόεδρος του Επαγγελματικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Ροδόπης Αντώνης Γραβάνης στον Υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα στο πλαίσιο τηλεδιάσκεψης με θέμα «Η τρέχουσα κατάσταση της οικονομίας και οι προοπτικές της σε περιφερειακό επίπεδο»
Οι δώδεκα προτάσεις είναι:
1) Διαγραφή χρεών που δημιουργήθηκαν το 2020, για τις επιχειρήσεις που παρουσίασαν μεγάλη μείωση του κύκλου εργασιών λόγω της πανδημίας
2) Μετατροπή ολόκληρης της προηγούμενης επιστρεπτέας προκαταβολής σε επιχορήγηση, σε επιχειρήσεις με μεγάλη μείωση του κύκλου εργασιών το 2020 λόγω της πανδημίας,
3) Μείωση φορολογίας εισοδήματος από 24% σε 20% από τη χρήση του 2020 και μείωση όλων των συντελεστών ΦΠΑ. Οι υψηλοί φορολογικοί συντελεστές αποτελούν το βασικό τροχοπέδη ανάπτυξης της οικονομίας. Η μείωση του σε ποσοστό 4% θα δημιουργήσει προϋποθέσεις ανάκαμψης και το έλλειμμα εσόδων από την μείωση θα αναπληρωθεί από την αύξηση των εσόδων.
4) Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος τουλάχιστον για όσες επιχειρήσεις παρέμειναν κλειστές με κρατική εντολή έστω και για μία ημέρα και όσες ιδρύθηκαν το 2020 και 2021
5) Κατάργηση της προκαταβολής φόρου. Η πάγια προκαταβολή αποτελεί ουσιαστικά άτυπο δάνειο των επιχειρήσεων στο κράτος και καθιερώθηκε την περίοδο της οικονομικής κρίσης εξαντλώντας την επιχειρηματικότητα.
6) Δημιουργία νέας πάγιας ρύθμισης 24 και 48 δόσεων ανάλογα με τη μείωση κύκλου εργασιών και δυνατότητα εφάπαξ ρύθμισης όλων των οφειλών μέχρι τη ημέρα της ρύθμισης. Η απώλεια της ρύθμισης να ισχύει εφόσον δεν αποπληρωθούν τρεις συνεχόμενες δόσεις. Σας ενημερώνουμε ότι πολλές παλαιότερες οφειλές επιχειρήσεων από ρυθμίσεις που κατέπεσαν δεν μπορούν να επαναρυθμιστούν με την υπάρχουσα πάγια ρύθμιση.
7) Επαναφορά της ρύθμισης των 120 δόσεων για όλες τις βεβαιωμένες και ρυθμισμένες οφειλές των επιχειρήσεων στο Δημόσιο έως την ημέρα υποβολής αιτήματος για την ρύθμιση. Προτείνουμε η περίοδος για ένταξη στην ρύθμιση να διαρκέσει έως την πλήρη επιστροφή στην κανονικότητα. Επίσης η απώλεια της ρύθμισης να ισχύει εφόσον δεν αποπληρωθούν τρεις συνεχόμενες δόσεις.
8) Να καταργηθεί η παρακράτηση σε ενημερότητες είσπραξης χρημάτων εφόσον υπάρχουν ενήμερες ρυθμίσεις. Η ΑΑΔΕ συνεχίζει να παρακρατεί ποσό για έκδοση ενημερότητας ακόμη και ένα υπάρχουν ενήμερες ρυθμίσεις και οφειλές έως και 70% του ποσού. Άμεσα να καταργηθεί το εν λόγω μέτρο καθώς είναι ακόμη ένα κατάλοιπο της οικονομικής κρίσης που δημιουργεί επιπρόσθετα προβλήματα σε επιχειρήσεις που πληρώνουν κανονικά τις οφειλές και τις ρυθμίσεις τους.
9) Άμεση εξόφληση όλων των οφειλών της κεντρικής Κυβέρνησης και φορέων αυτής προς τις επιχειρήσεις. Ιδιαίτερη καθυστέρηση παρουσιάζεται στις οφειλές της ΑΑΔΕ, καθώς οι γραφειοκρατικές διαδικασίες (οι οποίες δεν ισχύουν σε αντίστροφη περίπτωση) δημιουργούν καθυστερήσεις ετών.
10) Απαγόρευση κατασχέσεων από το Δημόσιο και τις Τράπεζες έως την πλήρη επαναφορά στην κανονικότητα.
11) Δημιουργία «ειδικού ακατάσχετου λογαριασμού» για επιχειρήσεις, ο οποίος θα μπορεί, ακόμη και μετά την εντολή κατάσχεσης, να τροφοδοτεί τις βασικές λειτουργίες της επιχείρησης (πληρωμή μισθοδοσίας, οφειλών προς το δημόσιο κα τα ασφαλιστικά ταμεία και προμηθευτών) και να καθορίζεται το ύψος του ακατάσχετου ποσού, βάσει των απολογιστικών δεδομένων της οικονομικής λειτουργίας κάθε επιχείρησης.
12) Δημιουργία χρηματοδοτικών εργαλείων ρευστότητας από τις τράπεζες, αποκλειστικά για τις πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις, συστηματικός έλεγχος του χρόνου αξιολόγησης των αιτήσεων και του αριθμού των εγκρίσεων.

  • Ευχαριστώ για την φιλοξενία της στήλης το focustonevro.gr

Ο Ακρίτας

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email